Donderdag 19/09/2019

SP wil met CVP over euthanasie praten

Patrick Janssens wil gerust met Stefaan De Clerck praten over een wettelijke regeling voor euthanasie. De slaagkansen voor dit initiatief zijn niet evident.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

Eind mei deed CVP-voorzitter Stefaan De Clerck een formeel verzoek aan de politieke partijen om over euthanasie toch naar een consensus te zoeken. De CVP had net haar standpunt over het onderwerp wat bijgesteld en wilde haar isolement doorbreken. In de Senaat wordt immers een wetsvoorstel besproken dat alleen de paars-groene meerderheid onderschrijft. Gisteren raakte bekend dat Patrick Janssens positief op de uitnodiging van De Clerck heeft gereageerd. Volgens De Clerck beweegt er ook iets bij de andere partijen. De kans dat het tijdens de vakantie tot een formele ontmoeting komt, is reëel.

Janssens vindt dat het verzoek van de CVP-voorzitter niet genegeerd kan worden, al was het maar omdat de CVP haar oorspronkelijk standpunt heeft bijgesteld. De partij verklaarde zich akkoord met het principe van de wilsbeschikking. Zo kan een burger bij leven en welzijn neerschrijven wat er met hem moet gebeuren als hij wilsonbekwaam is en terminaal ziek. De SP-voorzitter is bovendien uit op een maximale eensgezindheid. "De wet mag niet het gevolg zijn van een machtsspel maar moet een zo groot mogelijke consensus weerspiegelen. Meteen heb je de garantie dat de wet de emanatie is van gestolde waarden."

Een aantal discussiethema's ligt voor het grijpen. Zo kan Janssens zich vinden in een verschillende procedure voor euthanasie bij terminale en bij niet-terminale patiënten. Ook de manier waarop je euthanasie al dan niet in de strafwet schrijft, is voor de SP-voorzitter geen uitgemaakte zaak. Hij gaat ervan uit dat het gesprek met de CVP de nodige tijd zal vragen. In geen geval mag dat de werkzaamheden in de Senaat vertragen. Bovendien past hij voor een bilateraal overleg waaraan alleen de SP en de CVP deelnemen. Ook andere partijen moeten bij het gesprek worden betrokken. Evenmin kan het de bedoeling zijn dat de partijvoorzitters het onderwerp even buiten het parlement regelen.

"In tegenstelling tot Karel De Gucht ben ik een socioloog en geen jurist," verklaart Janssens de weerzin van de VLD-voorzitter om de CVP bij het overleg te betrekken. "Gevoelens van revanchisme zijn me vreemd. In de samenleving leven steeds minder levensbeschouwelijke discussies. Het is dan ook niet nodig om dat spanningsveld op te kloppen." Net als bij het G-overleg, dat de discriminaties tussen samenwoners en gehuwden in kaart moet brengen, is de SP-voorzitter eraan gehecht om in dossiers waar de levensbeschouwing een rol kan spelen de oppositie te betrekken.

Janssens vreest evenwel dat de openheid van De Clerck groter is dan de bereidheid van de CVP-vertegenwoordigers in de euthanasiecommissie van de Senaat. Dat wordt door de CVP-voorzitter ontkend. Hij is alvast tevreden dat zijn vraag tot overleg niet op de rotsen is gevallen, want behalve de SP zouden ook andere partijen geïnteresseerd zijn. "Toch staan we nog ver van een consensus," waarschuwt hij. "Al is de meerderheid een eind opgeschoven in onze richting." In de tekst die de CVP voor het overleg heeft opgesteld, staan in elk geval enkele heikele punten. Zo kant de CVP zich tegen euthanasie bij niet-terminale patiënten. Ook moet euthanasie initieel strafbaar blijven tenzij er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

'De wet mag niet het gevolg zijn van een machtsspel maar moet een zo groot mogelijke consensus weerspiegelen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234