Donderdag 23/05/2019

Sp.a wil opvolging F-16 opschorten: "F-35 is budgettair totaal onhaalbaar"

Beeld REUTERS

Oppositiepartij sp.a blijft storm lopen tegen de vervanging van de Belgische F-16's, zeker als de "onbetaalbare" F-35 ervoor in de plaats komt. De partij wil dat alle procedures rond de opvolging van de gevechtsvliegtuigen worden stopgezet totdat er duidelijkheid is over de strategische toekomst van ons leger.

Waarnaartoe met ons Belgisch leger op de lange termijn? Zolang er geen definitieve duidelijkheid is over die vraag, wil oppositiepartij sp.a, net zoals Groen, dat de opvolgingsprocedure voor de F-16 wordt stopgezet.

Want volgens sp.a'er Dirk Van der Maelen lokt een handvol luchtmachtgeneraals de politiek stapsgewijs richting F-35. De marktverkenning van Defensie bij vijf mogelijke opvolgers is volgens hem niet enkel op maat van de F-35 geschreven, maar ook zodanig opgesteld dat vergelijken quasi onmogelijk is.

"En dat is geen toeval, want de F-35 is veruit het duurste toestel en dat weten die luchtmachtgeneraals ook", aldus Van der Maelen, die het "democratisch onaanvaardbaar" vindt dat het parlement niet de minste inzage krijgt in de antwoorden van de producenten. Samen met partijgenoot Alain Top sloeg hij dan maar zelf aan het rekenen, op basis van Nederlandse en Canadese documenten.

Dirk Van der Maelen. Beeld BELGA

"Budgettair onhaalbaar koekoeksei"

De aankoop van de F-35, inzet en onderhoud van de veertig toestellen zou ons land jaarlijks 440 tot 650 miljoen euro kosten, besluiten de socialisten uit eigen berekeningen. "Duizelingwekkend, zeker als je dat naast het werkingsbudget (519 miljoen) en het investeringsbudget (74,6 miljoen) van Defensie voor 2015 legt."

Conclusie: voor veertig F-35-toestellen bedraagt het totale prijskaartje op dertig jaar volgens sp.a 13 tot 19 miljard euro, of gemiddeld 440 tot 650 miljoen euro. En wellicht is dat alles nog onderschat, want België droeg niet bij aan de ontwikkeling en heeft dus geen zicht op kortingen.

"Een budgettair onhaalbaar koekoeksei, dat de eieren van de marine, de landmacht en de medische component uit het nest zal duwen", zo besluit Van der Maelen ook uit het feit dat een opvolger er hoe dan ook komt, zelfs al werkt Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) nog volop aan zijn toekomstplannen voor het leger.

Vijgen na Pasen

Sp.a vraagt daarom - net als Groen - om de vervangingsprocedure op te schorten in afwachting van de strategische visie van de minister. Groen wil daarbij Kamervoorzitter Siegfried Bracke inschakelen, om te helpen partijgenoot Vandeput te overtuigen. "Want als de aankoopprocedure wordt verdergezet, is elk parlementair debat over de toekomst van defensie vijgen na Pasen", waarschuwt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Ook hij vreest dat nieuwe gevechtsvliegtuigen andere taken - zoals ontmijnen, peace-keeping en opleiding - naar de achtergrond zullen verdringen.

Sp.a wil alvast geen gevechtsvliegtuigen meer, behalve eventueel een handvol voor de bewaking van ons luchtruim. Hoe dan ook zijn onbemande drones de toekomst volgens Van der Maelen. En Europese samenwerking moet het ordewoord zijn bij de hervorming van het leger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.