Maandag 21/10/2019

Armoede

Sp.a wil dertig keer meer investeren in armoedebestrijding

Beeld Photo News

Op hun congres lanceren de Vlaamse socialisten zaterdag hun 'Armoedepact'. Sp.a stelt voor het budget op te trekken van 7 miljoen tot liefst 200 miljoen euro. Daarmee kunnen 2.000 nieuwe hulpverleners aan de slag die de Vlaming uit de armoede moeten trekken. 

Amper 7 miljoen euro. Zoveel geeft de Vlaamse regering uit aan de strijd tegen armoede. De Vlaamse socialisten vinden dat veel te mager, en stellen voor het budget op te trekken tot 200 miljoen euro. 

Liefst 150 miljoen euro moet van de regering komen, 50 miljoen van de 308 gemeentes. Het Vlaamse en lokale niveau moeten intens gaan samenwerken om de 10 procent mensen in armoede, minstens 650.000 Vlamingen, erbovenop te helpen. "De armen zijn niet marginaal", zegt Philippe De Coene, OCMW-voorzitter in Kortrijk en bezieler van het Armoedepact. "De armoedebestrijding is marginaal. De laatste vijftien jaar is er nauwelijks beweging in de cijfers. Ook met de socialisten in de regering is het niet beter gegaan, daar moeten we eerlijk in zijn. In plaats van een goedkoop spelletje zwartepieten gaan wij dan ook voor een radicaal andere benadering."

Philippe De Coene, bezieler van het Armoedepact. "De armen zijn niet marginaal," zegt hij. "Het Vlaams armoedebeleid is marginaal." Beeld BELGA

Gedaan met improviseren en lanterfanten

Die bestaat eruit dat 'armoedebestrijding' niet langer beschouwd wordt als een onbenullige bevoegdheid, dat er veel meer geld naartoe stroomt en dat het beleid voortaan op wetenschap gestoeld is. De Coene: "Het moet gedaan zijn met improviseren en lanterfanten." 

Met de 200 miljoen wil sp.a 2.000 hulpverleners – brugfiguren, persoonlijke coaches en extra maatschappelijk werkers – aan het werk zetten. 
Over zes jaar moeten die 150.000 gezinnen kunnen begeleiden. 

Al zeker in Gent, Genk, Mechelen en Kortrijk zetten ze nu al zulke 'brugfiguren' in. Zij werken in de kinderopvang, scholen, voedselbanken of wijkcentra. Op die plekken kunnen ze veel sneller problemen detecteren dan ambtenaren op het gemeentehuis. Zij bereiken mensen die anders onder de waterlijn blijven. 

"In een school kunnen zij bijvoorbeeld opmerken dat een alleenstaande mama af en toe de rekening van haar drie kinderen niet betaalt", zegt De Coene. "Dit kan erop wijzen dat ze shopt met schulden. Ze heeft wel een vaste job, ze blijft dus buiten de radar van het OCMW, maar toch geraakt ze er niet aan het einde van de maand. Hoe vroeger je zo iemand kunt helpen, hoe meer ellende je vermijdt."

Wirwar van 360 maatregelen

Deze 'brugfiguren' kunnen gezinnen dan doorverwijzen naar persoonlijke coaches (of case managers). Die gaan intensief en gericht met gezinnen werken. Ze stellen een profiel op van het gezin en kijken via gespecialiseerde computerprogramma's op welke steun het gezin recht heeft. "Wij hebben in Kortrijk al 360 maatregelen voor armen opgelijst en in een computerprogramma gestopt. Wanneer je een profiel van een gezin in dat computerprogramma invoert, krijg je dan automatisch een lijst met de steun waar ze recht op hebben." Dat kan gaan van studiebeurzen tot goedkopere pampers van de stad of bijna gratis toegang tot sport en cultuur. "Nu geldt er vaak dubbel miserie", zegt De Coene. "Ten eerste heeft niemand het overzicht van alle maatregelen. Ten tweede geraakt de hulp niet bij de mensen die het nodig hebben." 

Verrassend genoeg stelt sp.a niet voor het leefloon zomaar fors op te trekken. Simulaties tonen aan dat dit 3 tot 6 miljard zou kosten. "Wij doen niet aan stoere maatregelen die je niet kunt realiseren", zegt De Coene. "Veel beter is het om gezin per gezin te kijken hoeveel geld het nodig heeft bovenop het leefloon." Gent heeft al een computermodel uitgewerkt dat de noodzakelijke, aanvullende steun voor gezinnen berekent. "Er zal altijd wel een spanning blijven tussen het minimumloon voor werknemers en dit aangevulde leefloon. We merken echter dat mensen die dit extra geld krijgen, makkelijker activeerbaar zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234