Vrijdag 14/05/2021

Sp.a wil Belgisch leger afschaffen

Vande Lanotte: 'Ontwikkelingssamenwerking is belangrijker dan NAVO-verplichtingen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

In zijn voorstel van beginselverklaring van de sp.a zegt partijvoorzitter Johan Vande Lanotte dat het Belgisch leger binnen tien jaar moet verdwijnen en opgaan in een Europees leger. Het geld dat hiermee vrijkomt, moet worden besteed aan ontwikkelingssamenwerking. "De Europese defensie treedt op als één geheel en dus heeft het geen zin meer dat elk van de EU-lidstaten een eigen leger behoudt", stelt de tekst. "De budgettaire marge die we hiermee boeken, moet worden besteed aan ontwikkelingssamenwerking, dat wil zeggen aan het voorkomen van internationale conflicten."

De tekst, die gisteren werd gepubliceerd op de webstek van de partij, spreekt over "dromen van een betere toekomst" en formuleert een reeks "net-(niet-)haalbare voorstellen" over thema's als leefmilieu, energie, mobiliteit, wonen, internationale politiek en ontwikkelingssamenwerking. De lokale partijafdelingen kunnen het document de volgende weken bespreken en amenderen, waarna een congres op 18 maart zich zal uitspreken over de voorstellen. Einddoel is een nieuwe beginselverklaring voor een modern socialisme tegen eind januari 2007.

"Concreet willen we dat ons leger over tien jaar slechts half zo groot is als vandaag", zegt Vande Lanotte. "Dat wil zeggen van 40.000 naar 20.000 manschappen. We kunnen niet zomaar het budget landsverdediging halveren, maar we menen dat 60 procent van het huidige budget moet volstaan. Dat budget is vandaag 2,7 miljard euro, waarvan dus 40 procent of ongeveer een miljard euro (0,33 procent van het bnp) extra aan ontwikkelingssamenwerking kan worden besteed."

Op de vraag of ons land op die manier niet in conflict komt met zijn NAVO-verplichtingen, antwoordt Vande Lanotte in een gesprek met de redactie: "Wij vinden 1 procent extra aan ontwikkelingssamenwerking belangrijker dan de NAVO-verplichtingen. Trouwens, die NAVO-verplichtingen moeten ook niet langer op het niveau van de individuele lidstaten worden ingevuld, maar op EU-niveau. De NAVO is een samenwerking waarbinnen de EU als één geheel moet optreden, samen met de andere partners."

De beginselverklaring zegt voorts dat de sp.a niet wil "dat de NAVO wordt getransformeerd tot een instrument dat wereldwijd intervenieert onder Amerikaanse leiding. De Europese veiligheidsstrategie, die op andere concepten is gebaseerd, mag niet worden ondergraven. De opties voor militaire interventie mogen niet worden verruimd. Als Europa helpt bij de herstructurering van de Amerikaanse belangen in de wereld, zal onherstelbare schade worden toegebracht aan het softpowerimago van de EU. Daarom is de transformatie van de NAVO tot een internationale brandweer onder Amerikaanse leiding een onzinnig en onaanvaardbaar idee."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234