Dinsdag 17/05/2022

AnalyseFederale formatie

Sp.a wil alleen zonder MR over regering onderhandelen

Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld). Beeld Photonews / Belga
Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert (Open Vld).Beeld Photonews / Belga

Sp.a verklaart de huidige gesprekken over een Vivaldi-coalitie dood. De socialisten willen enkel verder zonder de MR.

JVHSKE en RW

Update: de preformateurs hebben hun ontslag aangeboden bij de koning, maar die weigert. Volg de laatste ontwikkelingen over de formatie hier.

“Het werd te gortig. Iedereen is het beu. Met Georges-Louis Bouchez is een oplossing onmogelijk.” Bij de Vlaamse socialisten zijn de commentaren over de MR-voorzitter vanmorgen spijkerhard, na een “heftig” partijbureau. Daar werd beslist dat regeringsgesprekken met de Franstalige liberalen geen enkele zin meer hebben. “Bouchez wil geen nieuwe regering, hij wil gewoon zijn 7 ministers in de huidige regering behouden.”

Het voorbije weekend maakte de MR-voorzitter zich bij alle partijen aan tafel onmogelijk. Hij kwam te laat op zowat elke vergadering, schond de afspraken over mediastilte met een explosief interview in Humo, en heropende de discussie op punten die niet voor discussie open staan, klinkt het bij betrokkenen.

Zelfrespect

Zo was een pensioen van 1.500 euro, een eis van de sp.a, plots onbespreekbaar voor de MR-voorzitter. “Als je enig zelfrespect hebt, laat je hem daar niet mee wegkomen. Anders kan je beter een lidkaart van de MR kopen,” zegt een prominente socialist. Bouchez zou ook voorgesteld hebben om het hele pakket aan bevoegdheden in de gezondheidszorg ofwel te herfederaliseren, ofwel helemaal te regionaliseren inclusief de financiering. Een voorstel waarmee hij iedereen de gordijnen in joeg.

De socialisten leggen nu de bal in het kamp van de Open Vld. “Het kan perfect zonder Bouchez. We kunnen MR vervangen door cdH. Het is aan Lachaert om daarover na te denken.” Bij Vld is het antwoord duidelijk: zij houden vast aan Bouchez. “Als Vivaldi met deze zeven partijen niet mogelijk zou zijn, dan geeft Egbert Lachaert zijn opdracht teruggeeft. De opdracht was om met deze zeven Vivaldi te maken.”

Conclusie: de formatiegesprekken zijn op sterven na dood. Preformateurs Conner Rousseau (sp.a) en Egbert Lachaert moeten vandaag naar de koning, maar kunnen daar enkel meedelen dat de huidige formule geen toekomst heeft.

Deadline 1 oktober

Intussen nadert de deadline van 1 oktober met rasse schreden. Premier Sophie Wilmès vraagt dan normaliter het vertrouwen – nieuw uitstel lijkt politiek zeer moeilijk te verkopen. Als er tegen dan geen zicht is op een nieuwe coalitie, worden onder meer de socialisten voor het blok gezet: ofwel stemmen ze de regering-Wilmès weg en volgen er nieuwe verkiezingen, ofwel scharen ze zich achter een voortzetting van die regering. “Dat is de gok van Bouchez: om op deze manier zijn premier en ministers te redden”, zegt een sp.a’er. “Wel, niet met ons. Bouchez gaat niet in zijn eentje het land gijzelen.”

MR reageert in een communiqué dat de partij “in het belang van het land” blijft werken aan een regering tegen 1 oktober. “De komende uren en dagen moet de aandacht gaan naar een oplossing van de inhoudelijke punten die alle partijen naar voren schuiven, waaronder de liberale lijnen van de MR, en naar de samenstelling van de toekomstige regering.” Bij het verlaten van het partijbureau minimaliseerde Bouchez op zijn beurt het veto van de sp.a. “Er is geen probleem bij de MR. Sp.a zegt wat ze wil zeggen, ik moet daar geen commentaar op leveren.” Op de vraag of Vivaldi voorbij was, klonk het kort: “neen.” Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) voegde eraan toe dat “voor ons Vivaldi de enige optie blijft.”

Voor de CD&V komt deze evolutie niet eens zo slecht uit. Intern is er heel wat verzet om mee te stappen in de Vivaldi-coalitie. Deze ochtend op het partijbureau uitten een aantal tegenstanders opnieuw hun bezwaren, toch was de aanvankelijke conclusie dat de gesprekken moesten worden voortgezet. Net op dat moment liepen de nieuwsberichten binnen dat de sp.a niet verder wou met de MR erbij. Voorzitter Joachim Coens ging er niet verder op in, al valt er binnen de partij wel steun te horen voor de demarche van Conner Rousseau. Ook binnen CD&V wekt Bouchez veel irritatie. Bovendien: mocht MR ingewisseld worden door cdH, dan staat CD&V een stuk sterker in de Vivaldi-ploeg.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234