Woensdag 16/10/2019

Sp.a wil 40 procent vrouwen in regering

Sp.a-voorzitter John Crombez. Beeld Bob Van Mol

De sp.a legt quota op tafel voor het aantal vrouwen in politieke bestuursfuncties. Regeringen, schepencolleges en bestendige deputaties moeten vanaf 2024 minstens 40 procent vrouwen tellen. De socialisten hebben daar enkele voorstellen voor klaarstaan - onder meer een grondwetswijziging - die ze indienen op 8 maart, de Internationale Vrouwendag.

Het voorstel staat ook in het verkiezingsprogramma waarmee sp.a in mei naar de stembus trekt. Concreet: uitvoerende besturen moeten minstens voor 40 procent uit vrouwen bestaan. Het initiatief komt van vrouwenbeweging en sp.a-zusterorganisatie Zij-kant.

Het bestaande decreet voor lokale besturen bepaalt nu dat schepencolleges en de bestendige deputaties samengesteld moeten zijn uit personen van een verschillend geslacht. Eén vrouw is dus al voldoende. Sp.a wil dat decreet wijzigen: schepencolleges mogen voor maximaal 60 procent uit personen van hetzelfde geslacht bestaan, deputaties - die uit 4 mensen bestaan - mogen dan nog maximum twee personen van hetzelfde geslacht tellen.

Voor de regionale en federale regeringen bepaalt de Grondwet de verhouding man-vrouw. Ook daar geldt de regel dat ze simpelweg samengesteld moeten zijn uit personen van een verschillend geslacht. Sp.a wil dat aanpassen naar een samenstelling van maximum 60 procent mensen van hetzelfde geslacht. De partij zal dus een verklaring tot herziening van dat artikel van de Grondwet indienen in de Kamer, zodat ze in de volgende legislatuur gewijzigd kan worden.

2024

Sowieso gaan de veranderingen - als ze worden goedgekeurd - pas in vanaf 2024, behoudens vervroegde verkiezingen. Als er tussen 2019 en 2024 vroeger naar de stembus moet worden getrokken, dan moeten de regionale en federale regeringen die daarna worden samengesteld ook al de nieuwe quota volgen, vindt sp.a.

De federale regering telt momenteel 3 vrouwelijke ministers, op een totaal van 13. In Vlaanderen zijn het er 3 op een totaal van 9. België bevindt zich in de Europese middenmoot wat pariteit in regeringen betreft: ons land staat op de 17de plaats op een totaal van 28 lidstaten.

Sp.a trekt in mei met 8 vrouwelijke lijsttrekkers naar de kiezers op een totaal van 14, en is daarmee de Vlaamse partij met de meeste vrouwen op kop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234