Maandag 26/07/2021

Politiek

Sp.a was één dag sneller met registratie ‘VOORUIT’ dan kunstencentrum, maar Gentse Vooruit zou rechtszaak wellicht winnen

Bij het Gentse kunstencentrum Vooruit zijn ze niet blij met de nieuwe naam van sp.a. Beeld Wannes Nimmegeers
Bij het Gentse kunstencentrum Vooruit zijn ze niet blij met de nieuwe naam van sp.a.Beeld Wannes Nimmegeers

Eind dit jaar vervelt sp.a tot VOORUIT, tot groot ongenoegen van het kunstencentrum met dezelfde naam. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau ziet geen graten in de dubbel. ‘De mensen zullen het verschil wel zien.’ Bij de Gentse Vooruit zijn ze daar zo zeker niet van. Mocht het tot een juridische strijd komen, dan zou het cultuurhuis weleens aan het langste eind kunnen trekken. Ook al waren de socialisten zowaar één dag sneller met de registratie van het merk.

Toen de SP in 2001 omgevormd werd tot SPA (aanvankelijk zonder punt en in hoofdletters), stond een watermerk uit de Ardennen op z’n achterste poten. Nu sp.a verder door het leven wil als VOORUIT, jagen de Vlaamse socialisten een kunstencentrum de gordijnen in. Destijds was de zaak afgehandeld met een toegevoegd puntje en het argument van toenmalig voorzitter Patrick Janssens dat de partij toch geen water (of lucht) zou verkopen. Nu waagt sp.a zich op gladder ijs, meent advocaat Herman Croux, gespecialiseerd in intellectuele eigendom. “In 2001 was het onderscheid tussen een politieke partij en een watermerk duidelijk. Bij de twee ‘Vooruiten’ is de lijn veel dunner. Beide organisaties hebben een maatschappelijke inslag en het kunstencentrum in Gent zal ook weleens een debatavond organiseren. Als je straks een uitnodiging in de bus krijgt voor een lezing van Vooruit, is die dan door het cultuurhuis of door Conner Rousseau verstuurd?”

Of er verwarring kan zijn of niet: daarmee staat of valt deze zaak. Sp.a-voorzitter Rousseau is ervan overtuigd dat het onderscheid duidelijk is. “Ik denk dat kunstencentrum Vooruit een sterke reputatie heeft opgebouwd en dat mensen het verschil zullen zien. We kunnen in harmonie samenleven.” Meester Croux is daar minder zeker van. “Straks komt VOORUIT, de partij, tien keer meer in de media dan Vooruit, het cultuurhuis. Wie over een jaar ‘vooruit’ googelt, zal bij de socialisten uitkomen, niet bij het theater.”

Stromannen

De Gentse Vooruit heeft nog niet gezegd of er gerechtelijke stappen gezet zullen worden. Maar als het zover komt, lijkt het cultuurcentrum de beste papieren te hebben. Het merk en de daarbij horende 38-jarige geschiedenis zijn de sterkste juridische argumenten die je kan inroepen... mocht het dat merk gehad hebben, tenminste. “Het kunstencentrum liet het woord- en beeldmerk pas op 29 juli van dit jaar registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom”, merkt professor intellectueel eigendomsrecht Marie-Christine Janssens (KU Leuven) op. “Die registratie is nog in aanvraag.”

Nog opmerkelijk wordt het wanneer je de naam op Europees niveau door de merkencomputer haalt. Exact één dag voor de registratie van het Gentse Vooruit-merk is immers het Europese woordmerk VOORUIT gedeponeerd. Door een Spaanse vrouw, zowaar, die luistert naar de naam Esther Gómez García. “Té veel toeval”, zegt jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, die de kwestie verder uitspitte. “‘Vooruit’ is geen woord in de Spaanse taal en de Spaanse deposant heeft een aantal jaar gewerkt voor... een Belgisch merkenbureau. Werken met stromannen doe je natuurlijk alleen maar als je geen slapende honden wil wakker maken — al is het puur hypothese dat die Spaanse handelde in opdracht van sp.a.”

Van geen kwaad bewust

Bij de sp.a zijn ze zich van geen kwaad bewust. “Op het moment dat wij aan VOORUIT dachten, hebben we dat juridisch laten checken en toen was er geen bezwaar, de naam was Europees nog niet geregistreerd”, klinkt het. “Op 1 juli al zaten we voor het eerst samen met het kunstencentrum. Dat wij de naam te kwader trouw gedeponeerd zouden hebben, klopt dus niet. We hebben de aanvraag ingediend via onze advocaten.” Van de Spaanse dame hebben ze bij de partij naar eigen zeggen geen weet.

Kunstencentrum Vooruit zegt de gesprekken met sp.a te hebben ervaren als informatieronde. “Er was inderdaad contact, maar ze hebben ons enkel geïnformeerd over hun keuze. We willen nog altijd in gesprek gaan.” Opmerkelijk: hoewel ze bij de Gentse Vooruit hun merk deponeerden nadat ze lucht hadden gekregen van de registratie door sp.a, was er tot gisteren nog geen bezwaar aangetekend tegen die Europese registratie van VOORUIT. Dat kan nog tot 5 november.

First come, first served, luidt de regel in het merkenrecht. En sp.a was dus nét iets eerder. Maar dat betekent helemaal niet dat de zaak verloren is voor de Gentse Vooruit. “Ze hebben nog altijd hun handelsnaam”, zegt Croux. Ook professor Janssens ziet argumenten in het voordeel van het theater, mocht het tot een zaak komen. “Er is nog zoiets als de bescherming van de vennootschapsnaam — in ons land mag niemand z’n vennootschap dezelfde naam geven als een andere — én het cultuurhuis kan zich beroepen op de wet van de marktpraktijken, die erover waakt dat ondernemingen zich op een eerlijke en loyale wijze gedragen op de markt. De kans is groot dat ze in Gent aan het langste eind zullen trekken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234