Vrijdag 02/12/2022

Update

Sp.a vraagt verduidelijker om verduidelijking

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Sp.a vraagt van koninklijk verduidelijker Bart De Wever verduidelijking over een aantal punten in de nota en lanceert tegelijkertijd een oproep aan de Franstaligen om voort te onderhandelen. "Wie kiest voor non-communicatie of niet onderhandelen is verantwoordelijk voor nieuwe verkiezingen", stelt partijvoorzitster Caroline Gennez. "Politici moeten doen waarvoor ze verkozen zijn: compromissen sluiten die de welvaart van iedereen vergroten".

De Vlaamse socialisten hielden de nota van De Wever tegen het licht en stelden vast dat er nog een aantal "losse eindjes" in zitten. Senator Frank Vandenbroucke benadrukte evenwel dat het bijzonder goed is dat de tekst er is, wat een "bijzonder grote verdienste" is. "We willen graag onderhandelen op basis van de tekst", aldus Vandenbroucke. "We kunnen ons in bijna alle uitgangspunten herkennen".

Hij merkt ook op dat "het niet is omdat sommigen niet willen onderhandelen en stoppen met nadenken, dat wij moeten stoppen met nadenken". Wat Gennez betreft, is de tijd aangebroken om "te kalmeren en te onderhandelen". Ze lijstten dan ook een reeks vragen op die moeten worden uitgeklaard om de juiste impact van het voorstel in te kunnen schatten.

Financiering
Een eerste "zorg" slaat op de garantie dat de federale overheid mogelijk zal zijn haar taken te financieren. De nota van De Wever stelt dat het voorgestelde financieringsmechanisme voor de gewesten en gemeenschappen de leefbaarheid van de federale overheid garandeert, maar volgens sp.a lijkt dat niet automatisch het geval. Het valt de partij ook op dat de nota slechts "terloops" vermeldt dat de deelstaten een bijdrage zouden kunnen leveren aan de leefbaarheid van het federale niveau door de financiering van de pensioenen van de eigen ambtenaren over te hevelen.

Wat sp.a ook zorgen baart, is dat de inschatting in de nota van de financiële impact voor de gewesten, volgens haar te gunstig uitvalt voor Wallonië. De nota gaat uit van een beperkte achteruitgang voor Wallonië - volgens de tabel bij de nota bijna 92 miljoen euro - die tijdelijk zou worden gecompenseerd door een federale dotatie.

Volgens Vandenbroucke zou het financieel probleem dat voor Wallonië ontstaat, een stuk ernstiger zijn dan de nota laat uitschijnen, wat de factuur voor het federale niveau zou opdrijven. Het zou immers gaan om een nadeel van 498 miljoen euro. Vlaanderen daarentegen zou 389 miljoen euro winnen, terwijl voor Brussel de winst 110 miljoen euro zou bedragen.

Responsabilisering
De socialisten vragen ook meer duidelijkheid over het mechanisme van financiële responsabilisering inzake het arbeidsmarktbeleid. De nota stelt een evolutie naar "fiscale capaciteit" voor, maar volgens Vandenbroucke staat het niet vast dat die evolutie een voldoende responsabiliserend effect heeft in de richting van een arbeidsmarktbeleid.

Een andere vraag slaat op de vork in de nota over de aftrekken in de vennootschapsbelasting. Indien je dat concept maximaal zou invoeren, dan zou Vlaanderen volgens Vandenbroucke is staat zijn een notionele intrestaftrek in te voeren.

Tot slot wijst de senator op een "nieuw element" in de nota, namelijk de overheveling van 1,7 miljard euro gekoppeld aan de directie-generaal Personen met een Handicap. Volgens Vandenbroucke stelt zich hierbij in Brussel eenzelfde probleem als bij de splitsing van de kinderbijslag, waarvoor de nota kiest voor de overheveling aan de gemeenschappen en aan de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie in Brussel. Vandenbroucke meent dat dit "een goed model" is. (belga/sps)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234