Dinsdag 18/01/2022

sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte haalt uit naar seksisme in de politiek

Caroline Gennez (sp.a): 'Bart Somers gedraagt zich als een onbehouwen macho'

'Waarom moet het bij vrouwen altijd over billen en borsten gaan?'

De politiek blijft een mannenwereld waarin kleine meisjes niet thuishoren. Daarvan getuigen de talloze aanvallen en seksistische opmerkingen die jonge vrouwelijke politici moeten verteren. Dat inspireerde sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte tot de opmerkelijke verdediging van de vrouwelijke politici in zijn partij. Sp.a-parlementslid Caroline Gennez: 'Het is geen wereld vol lieve konijntjes.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

Het is uitgerekend een man die de vrouwonvriendelijkheid van zijn collega's weer op de politieke agenda zet. Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte neemt de minister van Begroting Freya Van den Bossche en minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt in bescherming. Aanleiding voor de verdediging van de sp.a-voorzitter zijn een interview met ACV-voorzitter Luc Cortebeeck en de column van Koen Meulenaere in het weekblad Knack. Vande Lanotte is het beu dat zij veeleer worden getaxeerd op hun vrouw-zijn dan op hun politieke capaciteiten. "De opmerkingen getuigen van zuiver seksisme. Guy Verhofstadt werd beschouwd als een godenkind toen hij op zijn dertigste minister van Begroting werd. Ook Patrick Dewael werd als een briljant man beschouwd omdat hij zo jong in de regering stapte. Waarom moet het dan altijd over billen en borsten gaan bij de vrouwen?", zegt zijn woordvoerster Vivi Lombaerts.

In zijn beschouwingen over het Generatiepact sneert Cortebeeck dat er eindelijk schot in de zaak kwam vanaf het moment dat de socialistische vicepremier moest bevallen. Koen Meulenaere haalt dan weer een oud verhaal boven over Van den Bossches licentiaatsthesis, die ze niet zelf geschreven zou hebben. Karl van den Broeck, hoofdredacteur van Knack, wijst op de aard van Meulenaeres column. "Wat Meulenaere schrijft, bevindt zich op de grens tussen fictie en realiteit. Met satire, polemieken en columns heb je dat altijd. Politici zijn ook altijd vrij om te reageren. Het is ook toeval dat Luc Cortebeeck en Meulenaere in dezelfde Knack Freya Van den Bossche op de korrel nemen. Maar wij zijn niet verantwoordelijk voor de uitspraken van Cortebeeck. Natuurlijk hebben we daardoor de perceptie tegen."

De vicepremier zelf wenste niet te reageren op de aantijgingen van Meulenaere. Het verhaal van de thesis dateert uit de tijd dat parlementslid Anissa Temsamani (sp.a) werd aangevallen en moest aftreden als staatssecretaris omdat ze gelogen had over haar diploma.

Vande Lanotte neemt het de christelijke vakbondsleider vooral kwalijk dat Van den Bossche wordt bekritiseerd omdat ze aan het bevallen is. "Een politica is nog altijd een vrouw die haar eigen kind baart en geen opperwezen. Van den Bossche wordt hier politiek beoordeeld op het feit dat ze aan het bevallen is", zegt Lombaerts. "Het is stuitend dat er anno 2006 nog op het uiterlijk of op het typisch vrouwelijke wordt gespeeld. Dit is back to the future."

Ondertussen lijken vrouwelijke politici het roerend eens, over de partijgrenzen heen. Er wordt te vaak op de vrouw en niet op de bal gespeeld. Toch willen ze de aanvallen niet dramatiseren of problematiseren, en leren ze er na een tijd mee om te gaan en van zich af te bijten. Voor sommigen onder hen zijn de opmerkingen onder de gordel net een extra motivatie. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte (CD&V): "Je zult altijd opmerkingen krijgen als je een vrouw bent, maar dat mag je werk nooit beïnvloeden. Wanneer het je niet beïnvloedt, bewijst dat juist je sterkte." VLD-parlementslid Hilde Vautmans treedt haar bij. "Ik was jong, blond en ik had de naam van een bekende VLD'er. Ik moest dus wel dom zijn. De wijze, grijze mannen uit de politiek hebben mij heel hard getest. Ze kijken ook hoe ver ze kunnen gaan. Maar dat was juist een extra motivatie om me vast te bijten in dossiers. Ik heb er ook absoluut een grotere mond aan overgehouden. Aanvallen is vaak de beste verdediging."

Vautmans geeft ook aan dat jonge mannen in de politiek zich even goed moeten bewijzen en dat ook in andere jobs de machocultuur nog overheerst. Haar meest seksistische opmerkingen kreeg Vautmans van CD&V-fractieleider Pieter De Crem. "Als hij het niet haalt in het inhoudelijke debat speelt hij op de vrouw." Volgens haar zijn ook niet alle politici ongelikte macho's: "Karel De Gucht is een zeer galant man, die altijd op een gepaste wijze opmerkingen maakt over je kledij."

Vlaams parlementslid Caroline Gennez (sp.a) is ervan overtuigd dat haar vrouwelijkheid haar doen en laten niet beïnvloedt. "Mocht ik een vent zijn dan deed ik op dezelfde manier aan politiek." Bovendien is ze de vrouwonvriendelijke opmerkingen al gewend uit Mechelen. "Bart Somers gedraagt zich als een onbehouwen macho. Maar je mag je niet van de wijs laten brengen. Het is geen wereld vol lieve konijntjes."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234