Woensdag 08/02/2023

Asielcrisis

Sp.a voor 'push back' van vluchtelingen. En dat wringt binnen de partij

Sp.a-voorzitter John Crombez. Beeld belga
Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld belga

Sp.a-partijvoorzitter John Crombez is voorstander van het Nederlandse Samsom-plan, waarbij vluchtelingen vanuit Griekenland met de veerboot terug naar Turkije moeten. Opmerkelijk, want in het verleden was de partij altijd gekant tegen een push back-beleid.

SARA VANDEKERCKHOVE EN JEROEN VAN HORENBEEK

Het was in De zevende dag dat John Crombez zich een voorstander toonde van het Nederlandse vluchtelingenplan. "Ik ben blij dat er eindelijk een plan is dat de vluchtelingenstroom onder controle kan brengen. "Ik sta achter dat plan. Ik heb hem dat ook laten weten."

'Hem', dat is de Nederlandse PvdA-leider Diederik Samsom, die vorige week een voorstel lanceerde om de vluchtelingencrisis in Europa onder controle te krijgen. Zo wil hij dat alle migranten die via Turkije op een Grieks eiland aankomen zo snel mogelijk worden teruggestuurd. 'Per kerende veerboot', klonk het, iets wat volgens de Nederlandse politicus mogelijk is omdat Turkije bijna de status heeft van 'veilig land'. Europa zou de vluchtelingen vervolgens wel nog moeten opnemen, maar met een plafond van 150.000 tot 250.000 per jaar. "Immoreel", counterde Amnesty International.

'Gezocht: ziel van socialisme'

Dat Crombez zich nu achter het Samsom-plan schaart, is verrassend, te meer omdat sp.a zich tot nu toe steeds verzet heeft tegen push backs. Op de website van de partij wordt dan ook fel van leer getrokken tegen eerdere voorstellen van N-VA om vluchtelingen terug te duwen. Op sociale media kwam er dan ook behoorlijk wat reactie op de demarche van de voorzitter. "Gezocht: de ziel van het socialisme. Beloning: mijn lidkaart", tweette Mathias Somers, parlementair medewerker van Freya Van den Bossche.

Vraag is dus of andere sp.a'ers het eens zijn met de uitspraken van Crombez. "Hypocriet", verkondigde Kamerlid Dirk Van der Maelen nog toen N-VA met soortelijke voorstellen kwam. En ook Europarlementslid Kathleen Van Brempt benadrukte hoe zo'n beleid in strijd is met Europese en internationale wetgeving. Toeval of niet, beiden waren gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Toch is duidelijk dat niet alle sp.a'ers helemaal op dezelfde lijn zitten. "Ik kan daar alleen over zeggen dat het plan-Samsom totaal in strijd is met alle uitspraken van Europese instanties, inclusief de rechtspraak", stelt Leuvens burgemeester Louis Tobback. Verder gaat hij liever niet te diep in op de zet van Crombez. "Ik neem aan dat hij spreekt in naam van de partij."

Volgens politicoloog Nicolas Bouteca (Universiteit Gent) wil Crombez op deze manier het rechtse electoraat aanspreken en tonen dat socialisten niet bang zijn om hun tanden te tonen in het migratiedebat. Ook Wim Vermeersch, hoofdredacteur van het sociaaldemocratische blad Samenleving en politiek, denkt dat Crombez zo de volkswijken dicht bij zich wil houden.

Groen merkt schamper op dat progressieven het draagvlak voor de opvang van oorlogsvluchtelingen niet zullen vergroten door N-VA rechts voorbij te steken. Bart De Wever (N-VA) vindt dat zijn gelijk bevestigd wordt door het socialistische standpunt. "Wij willen liever alleen nog opvang buiten Europa voor oorlogsvluchtelingen, maar elke stap om de grenzen te sluiten, is uiteraard een verbetering."

Principes versus aantallen

Het belooft op het partijbureau deze ochtend op de Brusselse Grasmarkt een pittige discussie te worden. Veel zal afhangen van Daniël Termont, het politieke zwaargewicht van de partij, die op een nieuwjaarsreceptie dit weekend nog opriep tot meer solidariteit voor de vluchtelingen. Termont is van plan zich op het partijbureau hierover "te informeren".

Johan Vande Lanotte steunt alvast zijn poulain Crombez. "We moeten de vluchtelingenproblematiek beheersen", zegt hij. "En daarbij staat een limiet op de hoeveelheid vluchtelingen die landen aankunnen. Duitsland alleen al heeft een miljoen vluchtelingen ontvangen. Er is een verschil tussen de grote principes enerzijds en de enorme aantallen anderzijds."

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234