Zondag 09/05/2021

TTIP

Sp.a verwijt meerderheid "onverantwoordelijke houding" rond TTIP

Güler Turan. Beeld BELGA
Güler Turan.Beeld BELGA

Vlaams parlementslid Güler Turan (sp.a) is niet te spreken over de manier waarop de Vlaamse meerderheidspartijen omgaan met het dossier rond TTIP, het Europees-Amerikaans handels- en investeringsverdrag. Zo weigeren N-VA, CD&V en Open Vld volgens haar de resultaten van een economische impactanalyse af te wachten. Ook bij dat onderzoek zelf heeft Turan grote vragen.

Morgen ligt in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement een resolutie van de meerderheid voor over het TTIP. Daarin vragen N-VA, CD&V en Open Vld aan de Vlaamse regering om het handelsverdrag te blijven steunen.

Die gang van zaken zit sp.a-politica Güler Turan behoorlijk dwars. Turan bekijkt de TTIP-onderhandelingen al langer kritisch, maar dat de meerderheidspartijen nu willen "doordrukken" zonder de resultaten van een economische impactanalyse af te wachten, bewijst volgens haar "hun gebrek aan politieke verantwoordelijkheid".

Dat de FOD Economie bovendien het onderzoeksbureau Ecorys heeft aangesteld, zint haar evenmin. Dat bureau gebruikt volgens Turan namelijk een betwistbaar onderzoeksmodel. "Het heeft geen oog voor de sociale of milieu-impact en kan gemakkelijk gemanipuleerd worden. Het vertrekt bovendien vanuit al te optimistische veronderstellingen met dito resultaten tot gevolg", aldus Turan. Volgens haar had ook het Europese Rekenhof al kritiek op de gebruikte methode.

Het parlementslid spreekt van "een bewuste strategie om TTIP af te schermen van kritiek door de voordelen ervan op te blazen en de nadelen onder de mat de vegen". Ze vraagt om rekening te houden met de opmerkingen van het Rekenhof en verschillende modellen te gebruiken in de op til zijnde impactanalyse.

Turan: "Ik ben het beu dat elk politiek debat over de risico's die aan dit verdrag verbonden zijn, wordt gesmoord met het argument dat het voor jobs en economische groei zal zorgen, terwijl er studies zijn die zelfs een serieuze daling in zowel tewerkstelling als economische groei voorspellen". "De meerderheidspartijen toeteren luid over de economische voordelen van TTIP, maar die zijn hoogst onzeker. Dat aan TTIP aanzienlijke risico's verbonden zijn, is wel zeker, maar daarover toeteren ze heel wat minder luid".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234