Vrijdag 07/05/2021

Update

Sp.a verontrust door "ontmanteling en versplintering" sociale inspectie

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Sp.a-voorzitter John Crombez is verontrust over de hervorming van de sociale inspectie die staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) wil doorvoeren. "Ik vraag me écht af wat de bedoeling is. Tenzij deze regering de strijd tegen sociale dumping van de kaart wil vegen", zegt Crombez. Vanochtend voerden de ambtenaren van de sociale inspectie actie tegen de hervormingsplannen.

Dat er gesleuteld wordt aan de organisatie van de sociale inspectie raakte vorige week bekend. Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer spreekt tegen dat de dienst wordt opgedoekt. Ze wordt geïntegreerd in een andere structuur, en de personeelsbezetting blijft intact, luidt het. De arbeidsauditeurs, die de sociale fraude opsporen en vervolgen, noemen de plannen "onlogisch en contraproductief" en "een grote stap achteruit in de strijd tegen georganiseerde en internationale sociale fraude".

Nu trekt ook sp.a-voorzitter Crombez, in het verleden zelf staatssecretaris voor Fraudebestrijding, aan de alarmbel. "De sociale inspectie is één van de meest performante en gespecialiseerde inspectiediensten tegen de sociale fraude, onder andere wat betreft de bijdragefraude en schijnzelfstandigheid. Deze ontmantelen houdt in dat de jarenlange expertise én het zorgvuldig internationaal opgebouwde netwerk om sociale dumping te bestrijden, uitgekleed worden", zegt hij. "Werknemers en kmo's, vooral uit de transport-, schoonmaak-, en bouwsector, die wél eerlijk zijn, hun werknemers en sociale bijdragen wél correct betalen, zijn het beu dat anderen het spel niet eerlijk spelen en mensen uitbuiten."

Onafhankelijkheid

Met de "versplintering" van de sociale inspectie bestaat volgens Crombez ook het risico dat haar onafhankelijkheid verloren gaat. "De sociale inspectie behandelt vandaag tips en informatie over fraudenetwerken in volle onafhankelijkheid en binnen haar gespecialiseerde cellen. Het idee dat een groot deel van die mensen nu verspreid wordt over verschillende inspectiediensten van de zogenaamde sociale parastatalen (RSZ, RSVZ, Riziv), maakt dat ze zullen moeten werken onder aansturing van werkgevers en werknemers. Maar vooral zal heel veel tijd verloren gaan met het opnieuw opbouwen van structuren en het aansturen van de diensten."

"Ik vraag me écht af wat de bedoeling is. Een staatssecretaris die bevoegd is voor fraude moet fraude bestrijden, niet de mensen die fraude opsporen. Want zo lopen we miljarden mis voor de schatkist", besluit Crombez.

Actie

Vanmorgen voerde een honderdtal ambtenaren van de Sociale Inspectie heeft actie aan de Financietoren in Brussel. Ze vragen staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld) om af te zien van zijn plan om hen onder te brengen bij andere administratieve diensten. "Dit is een zware klap voor de dienst, die de voorbije jaren in alle onafhankelijkheid een leidende rol heeft gespeeld in de strijd tegen sociale fraude", klinkt het in een pamflet.

"Onze algemene directeur werd nooit betrokken bij deze plannen", zegt een regionale directeur, die samen met collega's uit het hele land aan de Financietoren verzamelde, waar De Backer kantoor houdt. "Het komt nagenoeg neer op het opdoeken van de Sociale Inspectie. Alle ambtenaren zijn ertegen. De diensten waarin ze ons willen integreren, zijn veel administratiever dan de onze. De cultuur van repressie ontbreekt er, en ze zijn er niet voor uitgerust."

"We hebben de sociale inspectie in tien jaar een ander gelaat gegeven, door gespecialiseerde cellen te creëren, bijvoorbeeld in de strijd tegen grensoverschrijdende fraude. En nu willen ze dat geleidelijk kapotmaken", zegt de directeur.

"We zijn bovendien onze onafhankelijkheid kwijt", zegt een andere regionale directeur, die zich niet ziet functioneren in een paritaire instelling die geleid wordt door werkgevers en werknemers. "We moeten rekenschap afleggen aan hen die we controleren."

Bij de Sociale Inspectie werken er 300 ambtenaren, onder wie 230 controleurs en inspecteurs. In 2015 zorgden ze voor de regularisatie van 123 miljoen euro die de sociale zekerheid anders was misgelopen. Er werden in totaal 2.905 pv's opgesteld.

"Constructief verlopen"

De Backer ontving een delegatie van de actievoerders. "Het overleg met een delegatie van het personeel is constructief verlopen", communiceerde hij na afloop. "Ik begrijp dat het personeel ongerust is. Hervormingen brengen altijd onzekerheid met zich mee. Ik betreur wel dat er foutieve informatie circuleert, in de pers en bij het personeel. Er zullen helemaal geen ontslagen vallen, integendeel, er worden zelfs 96 inspecteurs extra aangeworven."

"De hervorming van de inspectiediensten is een efficiëntie-oefening. Hoe kunnen we de expertise van de acht verschillende inspectiediensten het best inzetten in de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping? Daarom hervormen we de inspectiediensten. Bestaande diensten zullen daarbij zoveel mogelijk intact blijven en deel gaan uitmaken van een nieuwe structuur. Er is deze week overleg gepland binnen de regering. De hervorming is bijna rond. We werken verder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234