Donderdag 06/05/2021

Sp.a tegen kernwapens in België en nieuwe jachtvliegtuigen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De sp.a is voorstander van een Belgische Unie met vier deelstaten en wil niet weten van een confederaal model, noch op Europees noch op Belgisch vlak. De partij pleit voorts voor de verwijdering van de kernwapens op Belgische bodem en is tegenstander van de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen als vervanging van de F-16's. Dat waren enkele opmerkelijke punten van het sp.a-verkiezingsprogramma die vanmiddag aan bod kwamen op het congres.

Johan Vande Lanotte en Kamerlid Dirk Van der Maelen verdedigden gelijklopende amendementen van hun afdelingen Oostende en Geraardsbergen over de kernwapens en nieuwe gevechtsvliegtuigen. De vicepremier herinnerde zich dat de plaatsing van kernwapens destijds één van de redenen was om politiek actief te worden. Vande Lanotte erkende dat er in het regeerakkoord niets over de modernisering van de kernwapens op ons grondgebied staat "omdat we niet op de hoogte waren van een programma voor de modernisering van de kernwapens in Europa, wat ongehoord is".

"Geen vier miljard euro"
Daarom zal sp.a bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering pleiten tegen de vernieuwing van de kernwapens en voor de verwijdering van deze raketten uit België. De kernwapens hangen aan vliegtuigen en bij de modernisering zijn dan ook nieuwe gevechtsvliegtuigen die deze tuigen kunnen vervoeren. "Ook hier wil sp.a geen compromis: wij willen geen vier miljard euro uittrekken voor nieuwe jachtvliegtuigen", verklaarde Johan Vande Lanotte. Van der Maelen sloot zich daarbij aan en benadrukte dat het een zeer moedig standpunt is voor een partij met regeringsambitie. "De andere partijen willen de modernisering en de aankoop van nieuwe toestellen wel of blijven hierover op de vlakte", klonk het. Beide amendementen werden probleemloos aanvaard door het congres.

"Geen Bosnië"
De sp.a is voorstander van een Belgische Unie met vier deelstaten en wil niet weten van een confederaal model, noch op Europees noch op Belgisch vlak. Dat stelde vicepremier Johan Vande Lanotte bij de voorstelling van het hoofdstuk 'Samenwerkende Overheden'. Op Europees vlak betekent confederalisme immers dat elk land eigen beslissingen neemt en dan samen iets te doen als iedereen het wil, dus ook op het vlak van sociale regels. In België is het federale niveau onder meer bevoegd voor solidariteit, pensioenen en gezondheidszorg, de vier autonome deelstaten voor werk, welzijn en onderwijs. "Ik zeg bewust vier omdat we geen Bosnië willen met afzonderlijke nationaliteiten. De unie met vier deelstaten is dus geen technische keuze", zei Johan Vande Lanotte.

Zelfstandige steden
Voor de partij moeten steden en gemeenten ook zelfstandiger en krachtiger worden. "We willen af van de sterke voogdij en regelgeving vanuit de gewesten. Enkel het wettelijk toezicht mag nog, lees: beoordelen of een gemeentelijke beslissing met de wet strookt", aldus nog Vande Lanotte.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234