Vrijdag 05/06/2020

Sp.a: "Schrap fiscaal voordeel bedrijfswagens"

Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven bestudeerde cijfers over de spreiding van de salariswagens over de inkomensgroepen in ons land.Beeld BELGA

Sp.a verstevigt zijn standpunt over de subsidiëring van bedrijfswagens: gewoon kappen ermee. "70 procent van de auto's zit bij de hoogste lonen terwijl iedereen langer in de file staat." Het linkse alternatief: lagere lasten voor álle werknemers.

Sp.a probeert weer leven te blazen in het debat over de salarisauto's: bedrijfswagens die enkel en alleen worden toegekend als een weinig belaste vorm van loon - niet omdat de werknemer die per se nodig heeft om z'n job uit te oefenen. Bij financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) vroeg Kamerlid Peter Vanvelthoven cijfers op over de spreiding van de Belgische salariswagens over de inkomensgroepen in ons land, een benaderingswijze die niet zo vaak wordt toegepast. De conclusie is volgens sp.a nog scherper dan verwacht.

"Allemaal in de file"
"De verdeling zit echt scheef. Van de 408.000 salariswagens in ons land wordt 71 procent bestuurd door de werknemers uit de hoogste twee inkomensgroepen. 85.200 wagens zitten bij de groep uit inkomensdeciel 2 (tot 58.343 euro bruto per jaar), 205.000 wagens bij de groep uit deciel 1 (meer dan 58.343 euro loon per jaar). Het voordeel van de salariswagen is met andere woorden weggelegd voor het bestverdienende deel van de bevolking terwijl we er wel met z'n allen door in de file staan", aldus Peter Vanvelthoven.

Sloop koterijen
"Wij vinden het tijd om af te stappen van deze filesubsidies en tal van andere voordelen in natura - zoals maaltijdcheques. Sloop alle koterijen in onze fiscaliteit en gebruik het geld voor een rechtvaardige tax shift, die resulteert in een forse lastenverlaging voor álle werknemers. Los van het herverdelingseffect, zal dit een positieve impact hebben op het verkeer. Nu worden werknemers vaak gedwongen een auto te nemen als ze opslag willen."

Opslag in geld, niet in auto
Herverdeling: de boodschap is duidelijk. Als het niet over veiligheid gaat, mag het weer linkser dan links bij de sp.a. 'Afgunstsocialisme' is een verwijt dat dan al snel opsteekt, maar Vanvelthoven benadrukt dat de koopkracht die een salariswagen vertegenwoordigt niet mag worden aangetast. "We willen niemands voordeel afpakken. De keuze voor wie opslag krijgt of niet blijft bij de werkgever. Alleen wordt volgens ons voorstel die opslag voortaan in geld uitgekeerd in plaats van in auto."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234