Zaterdag 27/02/2021

Begroting

Sp.a: "Ruzie is blijkbaar bevroren, maar niet opgelost"

Meryame Kitir. Beeld BELGA
Meryame Kitir.Beeld BELGA

Afgelopen nacht heeft de regering-Michel dan toch een begrotingsakkoord bereikt. Alleen blijken de meest heikele dossiers - vennootschapsbelasting en meerwaardebelasting - voorlopig op de lange baan geschoven. Politieke reacties blijven niet uit.

Sp.a: "Soap eindigt op ontgoocheling"

Het enige waar de regeringspartijen het over eens zijn, is dat ze het oneens zijn met elkaar. Dat concludeert Kamerfractieleider Meryame Kitir (sp.a) uit het akkoord. 

"De ruzie tussen de regeringspartijen is met andere woorden bevroren, maar niet opgelost", zegt ze. Volgens de fractieleidster van de Vlaamse socialisten is beslist de grote hervormingen op de lange baan te schuiven. 

"Besparen in de gezondheidszorg, op de rug van zieken en gepensioneerden, lukt blijkbaar met een vingerknip. Echte hervormingen om ons land terug op de rails te krijgen, zijn duidelijk niet aan deze regering besteed. De soap eindigt op vrijdagnacht met een stevige ontgoocheling", besluit Kitir.

Groen: "Ontgoocheld in houding van CD&V"

"Dit land verdient beter", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "De cinema van de voorbije week was blijkbaar voor niets. Nieuwe facturen en besparingen zijn al zeker. Op een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens blijft het wachten. De tijd was ook rijp voor een eerlijkere vennootschapsbelasting, meer op maat van KMO's. Op die punten herleidt de regering zich tot een studiebureau."

Calvo noemt de begroting opnieuw een N-VA-werkstuk. "Het gros van de inspanning gebeurt in de sociale zekerheid. Deze meerderheid vraagt meer van zieken, gepensioneerden en werkzoekenden dan van de grootste vermogens en multinationals. Er zijn de forse besparingen in de gezondheidszorg en er wordt bespaard op de welvaartsenveloppe inzake uitkeringen. Het resultaat van zulke maatregelen ligt voor de hand: meer ongelijkheid, meer onrechtvaardigheid, opnieuw."

Groen zegt dat de druk vanuit de oppositie en samenleving naar meer eerlijkheid niet zal verminderen. "De roep om rechtvaardigheid zal steeds luider klinken. Ofwel wordt die roep beantwoord, ofwel is de regering gedoemd om zelf te verdwijnen. Wij gaan in elk geval blijven aandringen op die eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. We zijn ontgoocheld in de houding van CD&V, maar zullen hen blijven uitnodigen om samen te werken aan rechtvaardige fiscaliteit." 

Minister van Begroting: "Begroting tijdig bij Europa"

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) toont zich tevreden dat de regering met het akkoord. "Het akkoord van vanavond leidt ertoe dat het 'draft budgetary plan' 2017 tijdig zal worden ingediend bij de Europese Commissie", aldus de minister in een persbericht.

Sophie Wilmès. Beeld BELGA
Sophie Wilmès.Beeld BELGA

"Ik ben tevreden over het akkoord binnen de regering op het budgettair niveau en op het niveau van de structurele hervormingen", zegt Wilmès. "Om tegemoet te komen aan de Europese voorschriften rond de verbetering van het structurele saldo, heeft de regering gewerkt rond een inspanning van 3 miljard. Een groot deel van die inspanning draait rond maatregelen waarover al beslissingen zijn genomen, maar nog niet zijn toegepast".

Netwerk tegen Armoede: "Droevig nieuws aan de vooravond van Werelddag van Verzet tegen Armoede"

De plannen van de federale regering om de welvaartsenveloppe maar voor 75 procent aan te wenden, zal vele gezinnen opnieuw verder weg duwen van de armoedegrens. Opmerkelijk, gezien de belofte van de federale regering om de laagste inkomens op te trekken tot die Europese armoedegrens. Het Netwerk tegen Armoede vindt dat onbegrijpelijk nadat de lage inkomens al zwaar ingeleverd hebben: via duurdere energie, de indexsprong en allerlei prijsverhogingen. "De ambitie om de armoede terug te dringen, is er vooral een van woorden, maar niet van daden", zegt coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede. "Aan de vooravond van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, is dat heel droevig nieuws."

De welvaartsenveloppe moet dienen om uitkeringen gelijke tred te laten houden met de gemiddelde koopkracht van elke Belg. Ze dient dus als garantie om de welvaartskloof niet groter te laten worden. Om de kloof te verkleinen, zouden nog extra inspanningen nodig zijn. "Vandaag stellen we vast dat zelfs de ambitie om de kloof niet te vergroten, losgelaten wordt", aldus het Netwerk tegen Armoede, dat stelt dat sterkste schouders grotendeels ongemoeid worden gelaten.

NSZ: "Ondernemers zijn weeral kind van de rekening"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) betreurt ten zeerste dat er nog steeds geen eensgezindheid is over de verlaging van de vennootschapsbelasting en de mobilisatie van kapitaal naar kmo's. De ondernemersorganisatie is ook helemaal niet te spreken over het optrekken van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent.

Het goede nieuws is dat er een akkoord is en dat het begrotingsdeficit onder de 3 procent blijft. Positief is ook dat de loonnormwet wordt aangepast en dat er zal uitgegaan worden van de reële lonen om de loonkostenhandicap met de buurlanden in te perken. Dat nachtwerk voor webwinkels eindelijk mogelijk wordt, is ook goed voor onze economie, aldus het NSZ.

Problematisch is dat de verlaging van de vennootschapsbelasting uitblijft en dat er ook niks ondernomen wordt om de grote hoeveelheid spaargeld op Belgische rekeningen te mobiliseren richting kmo's. NSZ heeft ook reserves bij de flexibiliteit op de arbeidsmarkt en de twee verplichte vormingsdagen, al blijft het wachten op de details.

De ondernemersorganisatie vindt het "totaal onbegrijpelijk" dat de roerende voorheffing nogmaals wordt opgetrokken. "Dit is opnieuw een platte belastingverhoging voor rekening van de ondernemers, net zoals de belasting die werkgevers zullen moeten betalen op de tankkaarten van hun werknemers", klinkt het. "Van de oorspronkelijke belofte om de belastingen niet te verhogen, blijft dus geen spaander heel", betreurt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. "En weeral mogen de ondernemers het gat in de begroting dichtrijden. Het verschil met de vorige federale regering onder leiding van Elio Di Rupo is vandaag zo goed als onbestaande." 

Touring: "Belasting op tankkaarten is niet wijs"

Mobiliteitsorganisatie Touring vindt de door de regering besliste belasting op tankkaarten geen goed idee. "Het is niet meer of niet minder dan een bijkomende belasting voor de ondernemingen. Dat terwijl deze regering juist de lasten voor de bedrijven wil verminderen. Met ecologische redenen of de bedrijven aanzetten tot minder vrijgevig zijn met tankkaarten, heeft dit niets te maken. Weer moet de 'autosector' de meubelen redden", klinkt het.

"Dat soort beslissingen kan ook voor de overheden een omgekeerd effect hebben. De indertijd besliste belastingverhoging op diesel heeft ervoor gezorgd dat er minder diesel wordt gebruikt en dat betekent dan meteen minder inkomsten voor de overheid. Het is goed om daar even bij stil te staan en de juiste berekeningen te maken van wat de consequenties op termijn kunnen zijn van dergelijke beslissingen."

Een goede zaak is volgens Touring dan wel weer de principebeslissing rond het invoeren van een mobiliteitsbudget. "Maar de overheid zal ervoor moeten zorgen dat de bedrijven dit budget aan dezelfde fiscale voordelen ter beschikking kunnen stellen van de werknemer, als wanneer het om een bedrijfswagen zou gaan."

BeCommerce: "Doorbraak voor Belgische e-commerce"

BeCommerce, de Belgische vereniging van onlinehandelaars, verheugt zich dat de regering het initiatief neemt om de wetgeving rond nachtwerk te versoepelen, waardoor bedrijven zonder voorwaarden 's nachts mensen tewerk zouden kunnen stellen. Dankzij deze aanzet van de regering zullen in de komende drie jaar 5.000 nieuwe banen gecreëerd kunnen worden in de e-commerce, stelt BeCommerce zaterdag.

In 2015 bedroeg de totale jaaromzet van de Belgische e-commerce 8,2 miljard euro, volgens cijfers van de BeCommerce Market Monitor. Door nachtarbeid (werk tussen 20 uur en 6 uur) zonder voorwaarden toe te laten, kunnen Belgische webshops nu een competitiever aanbod voorstellen en ook de verkoop aan het buitenland opvoeren.

Deze maatregel laat op korte termijn ook toe om heel wat banen te creëren in België. "Als we uitgaan van de cijfers over jobcreatie bij onze Nederlandse buren, kunnen we aannemen dat deze beslissing in de komende drie jaar 5.000 nieuwe banen zou kunnen opleveren in de Belgische logistieke sector", aldus Patricia Ceysens, voorzitter van BeCommerce.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234