Zaterdag 28/03/2020

Ziekteverzekering

Sp.a: "Rekening wordt naar patiënt doorgeschoven"

Maya Detiège op een plenaire zitting in de Kamer.Beeld PHOTO_NEWS

De nieuwe federale regering doet nauwelijks inspanningen om de verspilling en overconsumptie in de gezondheidszorg aan te pakken en schuift de rekening door naar de patiënt. Dat zeggen sp.a en PS vandaag. "Op die manier wordt de drempel naar gezondheidszorg opnieuw verhoogd voor zij die het financieel al het moeilijkst hebben", zegt Groen.

Het remgeld voor wie naar de specialist moet, wordt in sommige gevallen hoger. En na een bevalling zonder complicaties moeten vrouwen een halve dag sneller naar huis. Dat zijn enkele maatregelen uit het begrotingsvoorstel van de regering voor de ziekteverzekering, dat door de algemene raad van het RIZIV maandag is goedgekeurd. De socialistische mutualiteiten en de christelijke en socialistische vakbonden stemden tegen het voorstel.

"Pak liever de verspilling aan"

Sp.a-kamerlid Maya Detiège sluit zich aan bij de tegenstemmers en roept minister van Volksgezondheid Maggie De Block op om alsnog haar plannen bij te sturen. "Door het aanpakken van de verspilling in de gezondheidszorg zijn besparingen niet nodig en is er zelfs ruimte voor nieuw beleid", stelt ze.

Vooral de hogere remgelden bij specialisten moeten het ontgelden bij sp.a. "Op die manier ga je patiënten die, na doorverwijzing door de huisarts, aankloppen bij de specialist net ontmoedigen. Eigenlijk zou je hen moeten belonen", aldus Detiège.

PS: "Patiënten en zieken in de kou gezet"

"Wat nieuwe initiatieven betreft, blijft de patiënt in de kou staan. Door het strakke budgettaire kader en het gebrek aan maatregelen die de echte verspilling in onze gezondheidszorg aanpakken, heeft deze regering geen ruimte om te investeren in een beter terugbetaling van brillen en lenzen, hoorapparaten en tandzorg."

PS uit een gelijkaardige kritiek. "Na de aanslagen op de pensioenen en op de koopkracht van de werknemers, richt de MR-N-VA-regering nu haar pijlen op de patiënten en de zieken", zegt partijvoorzitter Elio Di Rupo. "Eens te meer wordt er bespaard op de rug van de burger, terwijl de rijksten buiten schot blijven."

"Oneerlijk en inefficient systeem"

Ook Groen hekelt de nieuwe besparingsmaatregelen in de gezondheidszorg. "Dit is wat de zware besparingen van de regering-Michel betekenen voor de patiënt: meer betalen bij de oogarts", zeggen parlementsleden Anne Dedry (Groen) en Muriel Gerkens (Ecolo). "Alternatieven waren nochtans mogelijk, door het bevorderen van de eerstelijnszorg en het herschikken van erelonen."

Groen vreest dat mensen nu een bezoek aan de dokter gaan uitstellen. Daardoor gaat hun gezondheid achteruit en loopt de uiteindelijke factuur nog op. "Ons gezondheidssysteem wordt oneerlijk, inefficiënt en ontoegankelijk", zegt Dedry.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234