Maandag 21/09/2020

Antwerpen

Sp.a-leden keuren akkoord Antwerpen toch goed: “De stad zal beter worden”

Kathleen Van Brempt en Jinnih Beels omhelzen elkaar aan het einde van het ledencongres. Beeld BELGA

Met 71 procent keurden de socialistische militanten na een vergadering van vier uur het bestuursakkoord van sp.a met N-VA en Open VLD goed. “Antwerpen zal beter worden,” zei lijsttrekker Jinnih Beels in haar slotspeech. “En dat zal de schuld van de socialisten zijn.”

Als de leden van sp.a het over één zaak eens waren in de Antwerpse Ommeganckstraat, dan was het dit: het was een emotionele en zware vergadering. Begonnen om half tien, duurde het tot half drie voor de stemming rond was. 196 mensen stemden voor. 78 tegen. 4 onthouden zich. Nog nooit was er op een dergelijk ledencongres zo’n forse opkomst.

De vergadering startte met een salvo aan kritische tussenkomsten. Onder meer Bob Cools, oud-burgemeester van de stad, verwoordde de bezorgdheid dat de socialisten niet genoeg zware schepenposten had binnen gehaald. Hij zei dat hij zich zou onthouden tenzij er meer duidelijkheid komt over het akkoord. Stephanie Van Houtven, de nationale ondervoorzitster, had eveneens enkele kritische, inhoudelijke bezorgdheden. Hoe ze stemde, hield ze voor zich. 

Zware discussie

Tientallen gewone leden stonden er recht, volgens de aanwezigen, sommigen met lijstjes in de hand waarin ze al hun bekommernissen hadden neergeschreven. Een vraag die steeds opnieuw terug kwam: Kunnen we wel besturen met Bart De Wever na al het gebash op de socialisten? Na de vele kritische opmerkingen volgden de meer gematigde en positieve tussenkomsten. Meerdere vragenrondes werden ingelast zodat elkeen zijn zegje kon doen. “Het was een hele zware discussie,” schetst federaal parlementslid Maya Détiège. “Veel mensen vertrouwen Bart De Wever niet. Maar uiteindelijk heeft iedereen zijn hart laten spreken. Zijn hart voor de stad. Want we vertrouwen uiteraard Jinnih Beels en Tom Meeuws wél.” 

Kandidaat-schepen Güler Turan riep vooraf op om tegen te stemmen. Van die lijn week ze tijdens de vergadering geen millimeter af. “Ik ben jurist, ik heb het akkoord uitgeplozen. Dat er camera’s komen op alle wagens van de stad en dat de GAS-boetes nog verstrengen, daar kan ik niet mee akkoord gaan.” Binnen de partij wordt gefluisterd dat ze zich verzet tegen deze coalitie omdat ze maar drie jaar schepen zou mogen zijn. Op dat verwijt reageert ze resoluut. “Ik weiger elke post. Ik wil geen mandaat. Ik heb heel veel andere mogelijkheden. Nu ga ik naar mijn familie om me daar te beraden.” 

Wie nu haar schependambt gaat invullen, is nog geen uitgemaakte zaak. Dat zou vandaag of morgen beslist moeten worden. Ook de gemeenteraadsleden Karim Bachar en Hicham El Mzairh stemden tegen. Meerdere vrouwen met hoofddoek keurden het akkoord wel goed.

Brooddoos

Naast de vraag of N-VA, en vooral Bart De Wever, te vertrouwen zijn, speelden er vele bezorgdheden over het sociaal beleid en de diversiteit. Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a), die het akkoord mee onderhandelde, benadrukte dat compromissen nu eenmaal onvermijdelijk zijn. “In een democratie heb je niet de luxe om enkel met gelijkgezinden samen te werken,” zei zij. “Als we willen vermijden dat de communicatie van N-VA tot realisaties leidt, moeten we mee aan tafel zitten. Daar moeten we onze verontwaardiging kenbaar maken.” Kherbache, die lijstduwer was bij de laatste verkiezingen, wil alvast geen schepen worden. “Er staat mij weer een campagne te wachten op een ander niveau,” lachte ze. 

De partijtop beloofde ook nog dat ze de militanten frequent op de hoogte zal houden van hoe het er nu in de Antwerpse coalitie aan toe gaat. “Wij zullen iedereen blijven informeren,” zegt Tom Meeuws, die schepen zou worden. “Het gaat er nu niet over wat het beste is voor onze afdeling. Maar wel wat het beste is voor de Antwerpenaar. De kinderen die zonder brooddoos naar school gaan, de mensen in armoede, gaan we hen allemaal laten zitten? Dat kunnen we niet doen. De angst speelde voor de coalitiepartner die ons gematrakeerd heeft. Maar angst is een slechte raadgever.” Beels verwoordde het in haar slotspeech zo: “De stad zal beter worden. En dat zal de schuld van de socialisten zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234