Dinsdag 02/03/2021

Sp.a laat nog even op zich wachten

Brussel

Gennez wacht tot vanochtend vroeg om haar keuze bekend te maken, om al te hevige reacties van de partijbasis te temperen. De sp.a-voorzitster moet het ‘probleem-Vandenbroucke’ oplossen en kiezen tussen de Brusselaars Bert Anciaux en Pascal Smet.

De congressen zelf verliepen als een formaliteit. Als eerste kreeg de CD&V-top bijna unaniem, op een onthouding na, groen licht van de vijfhonderd aanwezige leden op het congres. Uittredend en toekomstig minister-president Kris Peeters en voorzitster Marianne Thyssen werden op een stevig applaus getrakteerd bij de voorstelling van het regeerakkoord. Op de algemene vergadering nadien werden ook de namen van de ministers bekendgemaakt. Met Kris Peeters, Jo Vandeurzen, Hilde Crevits en Joke Schauvliege zat daar geen verrassing bij.De hen toegekende bevoegdheden werden niet bekendgemaakt. Op vraag van sp.a wachten CD&V en N-VA daar mee tot vandaag de hele puzzel op tafel ligt. Wel is nu al zeker dat Jo Vandeurzen als minister-vice-president Welzijn onder zijn hoede krijgt. Kris Peeters zelf neemt als regeringsleider ook enkele bevoegdheden voor zijn rekening, waaronder mogelijk Landbouw. Voor Hilde Crevits ligt naar verluidt nog altijd een ambitieus departement klaar dat onderdelen zou bevatten van haar huidige post (Openbare Werken, Energie en Leefmilieu). Joke Schauvliege maakt dan weer goede kans op een kleinere portefeuille.Ook op het N-VA-congres viel slechts één tegenstem en één onthouding te noteren. Voorzitter Bart De Wever gaf zijn leden “drie goede redenen” om het regeerakkoord goed te keuren: het opnemen van alle vijf de speerpunten uit het verkiezingsprogramma van de partij in het nieuw regeerakkoord, de eerlijke besparingsronde en de communautaire filosofie. “Wij gaan niet opnieuw toetreden tot een zinloos praatcafé om bevoegdheden te vragen aan mensen die simpelweg ‘non’ kunnen zeggen”, zei De Wever. De keuze van de twee ministers en parlementsvoorzitter liet ook daar lang op zich wachten. Geert Bourgeois mag als minister naar de regering en Jan Peumans wordt voorzitter van het Vlaamse Parlement. Over de derde post bleef onduidelijkheid bestaan. Het partijbestuur boog zich lange tijd over de verrassingskandidaat die Bart De Wever blijkbaar in petto had. Ook de mogelijkheid dat hijzelf alsnog in de regering zou stappen, bleef bestaan. N-VA krijgt hoe dan ook twee stevige ministerportefeuilles. De eerste omvat minstens Begroting en Financiën, de tweede Binnenlands Bestuur, Inburgering en Stedenbeleid. De reden voor zoveel geheimzinnigheid moest gezocht worden in de Brussels Event Brewery, waar sp.a congres hield. Ook daar volgde vlotjes de goedkeuring van het regeerakkoord - er waren slechts vijf onthoudingen - gevolgd door liefst twee staande ovaties voor voorzitster Caroline Gennez. Eén voor één bliezen de kopstukken de loftrompet over het regeerakkoord.

Moeilijkste uren

“Ondanks de besparingen wordt dit één van de meest sociale regeringen ooit”, stelde ontslagnemend minister Kathleen Van Brempt. “De nota-Peeters is flink versterkt op de sociale en groene flank”, oordeelde Peter Vanvelthoven dan weer.Dé vraag die op ieders lippen brandde was evenwel welke ministers de voorzitster zou uitverkiezen. En vooral: of Frank Vandenbroucke daarbij zou zijn. “De positie van Frank Vandenbroucke wordt niet op dit congres behandeld”, zei Gennez daarover. Vandenbroucke zelf leek niets te weten van de plannen van zijn voorzitter. Gennez verklaarde achteraf de knoop doorgehakt te hebben, maar ze wilde nog enkele getrouwen radplegen over haar keuze. Ze noemde het “de moeilijkste uren uit haar politieke loopbaan.” De volledige partijtop werd gisteravond alvast opgedragen zich beschikbaar te houden in Brussel. Verklaringen uit de partijtop vóór

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234