Zaterdag 24/08/2019

Sp.a: "Laat erfenissen en schenkingen tot 250.000 euro onbelast"

Beeld Thinkstock

Terwijl de Vlaamse regering nog bikkelt over haar hervorming van de erfbelasting, lanceert oppositiepartij sp.a zelf een opvallend voorstel. Iedereen mag 250.000 euro erven zonder 1 cent belastingen te betalen.

De tijd tikt voor de Vlaamse regering. Op 1 september 2018 gaat het nieuwe erfrecht in, waardoor je meer vrijheid krijgt in het verdelen van je erfenis. De Vlaamse regering wil de erfbelasting gelijktijdig vereenvoudigen en verlagen. Minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) heeft voor die hervorming een budget van 117 miljoen euro. Dat betekent dat de regering keuzes moet maken. Elke partij heeft haar voorstel. Na de krokusvakantie komt het dossier op de tafel van de regering en moeten er knopen doorgehakt.

Achterpoortje

Intussen komt oppositiepartij sp.a met een radicaal voorstel op de proppen. Iedereen moet 250.000 euro kunnen krijgen via een erfenis of een schenking zonder daar één cent belasting op te betalen. Het maakt niet uit van wie je het bedrag erft en of het nu om roerend of onroerend goed gaat. De band speelt vandaag wel een grote rol in de taks die je moet betalen (zie kader: zo is het nu). En roerende en onroerende goederen worden gesplitst bij de berekening. Sp.a houdt de gezinswoning voor de langstlevende partner zelfs nog buiten dat fiscale spaarpotje van 250.000 euro. De bedragen boven die 250.000 worden progressief belast. "Hoe meer je verwerft, hoe meer je betaalt", legt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (sp.a) uit. "De belasting omzeilen met een goedkopere schenking, kan niet meer. Want alles boven die 250.000 wordt op dezelfde manier belast." Belastingtarieven noemt sp.a nog niet, maar ze moeten lager liggen dan de hoogste tarieven vandaag. "Dit zorgt ervoor dat de meeste mensen geen taks meer moeten betalen op hun erfenis of schenking, terwijl de grote vermogens niet meer kunnen ontsnappen via schenkingen en andere achterpoortjes."

De grote vraag is dan of de operatie van sp.a budgetneutraal kan? Of aan een bedrag van 117 miljoen euro - het budget waar de Vlaamse regering over beschikt? De partij heeft het niet exact berekend, maar maakt zich sterk van wel. "De cijfers tonen aan dat er massaal erfbelastingen worden ontweken via constructies zoals schenkingen. Door die achterpoortjes te sluiten en faire maar lagere tarieven op te leggen, moet het lukken. Om het te duiden: willen we dat de Vlaamse schatkist hetzelfde bedrag ophaalt (zo'n 1,8 miljard euro in 2015) uit erfenissen en schenkingen via ons voorstel, dan volstaat een taks van 17% op erfenissen en schenkingen bij de rijkste 10% van ons land."

In rechte lijn

Professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB) steunt die denkpiste. Meer zelfs: samen met zijn collega van de Universiteit Gent Mark Delanote lanceerde hij een gelijkaardig voorstel. "Wij stellen ook voor om erfenissen en schenkingen tot 250.000 euro vrij te stellen van een taks. En schenkingen en erfenissen worden op dezelfde manier belast." Maus en Delanote stellen 7% voor op de schijf tot 500.000 euro, 10% op de schijf tussen 500.001 euro en 1 miljoen euro, en 18% op de schijf boven 1 miljoen euro. Het verschil met sp.a is dat in het voorstel van de professoren de belastingvrije som alleen geldt voor erfgenamen in rechte lijn - kinderen, ouders of grootouders. Maar Maus en Delanote willen die rechte lijn wel uitbreiden met ex-partners, kinderen van ex-partners en iedereen moet drie personen kunnen aanduiden die ook in die rechte lijn erven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden