Zondag 23/01/2022

Sp.a kibbelt over schoolpremie

BRUSSEL l Een schoolpremie voor alle ouders? In de federale regering is iedereen het ermee eens, zegt sp.a-begrotingsminister Freya Van den Bossche. In haar partij niet, want volgens Frank Vandenbroucke moet elke federale euro naar een evenwichtige begroting en een spaarpot voor de pensioenen.

Door Gorik Van Holen

Dat de schoolpremie er komt, staat zogoed als vast. Vooral de PS, die het idee lanceerde, duwt zwaar op het gaspedaal. Het federale kernkabinet bereikte gisteren 'min of meer een principeakkoord'. Enige, niet onbelangrijke, voorwaarde is dat er geld wordt gevonden. In de marge van de begrotingscontrole, die in juli rond moet zijn, wordt gezocht naar de nodige budgetten. Pas dan kan worden beslist wanneer de premie er komt (bij het begin van het volgende schooljaar of in september volgend jaar), of iedereen ze krijgt en welk bedrag erop wordt geplakt.

Haar partijgenoot en Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke toonde zich eerder op de dag nochtans sceptisch. "Elke federale euro gaat het best naar een begroting die duurzaam in evenwicht is en naar een potje voor de pensioenen", zei hij in De zevende dag. Bovendien is de Vlaamse regering beter geplaatst dan de federale om het onderwijs goedkoper te maken, vindt hij.

"De financiële ruimte voor zulke maatregelen ligt bij de gemeenschappen", zegt Vandenbroucke tegen De Morgen. Hij verwijst onder meer naar zijn plannen om de studietoelagen in het secundair onderwijs op te trekken en het systeem uit te breiden naar het basisonderwijs. "Wij hebben het nodige geld opzijgezet. Ik hoor Pieter De Crem (CD&V) pleiten voor een dertiende maand kinderbijslag en Bart Somers (VLD) voor een schoolpremie, maar voor geen van beide ideeën heeft de federale regering veel financiële ruimte."

Van den Bossche verdedigt de schoolpremie. "September is voor vele ouders een moeilijke maand. Het is inderdaad aan de gemeenschappen om het onderwijs zelf kosteloos te maken, maar er zijn ook bijkomende kosten. Denk maar aan de nieuwe boekentas, de turnsloffen of de nieuwe jas. Met een premie kunnen we de koopkracht van de gezinnen verhogen, de consumptie op peil houden en zo de economie in een positieve spiraal brengen." De minister is er vrij gerust op dat ze het geld voor de premie zal vinden.

"Ik wil me niet bemoeien met het werk van de federale regering", repliceert Vandenbroucke. "En als ze geld vinden, geen probleem. Maar op het eerste gezicht zit die ruimte bij ons. Dat is gewoon een vaststelling."

Op het partijhoofdkwartier vindt men geen graten in de woordenwisseling. "Wij zijn blij met de structurele maatregelen van Frank én met de schoolpremie", zegt Vivi Lombaerts, woordvoerster van voorzitter Johan Vande Lanotte. "Als het geld er is en je praat over koopkracht, dan is er niets mis met een schoolpremie."

En de pensioenen? "De waarschuwing van Frank is zinvol", zegt Van den Bossche. "Vanaf volgend jaar voorzien we een begrotingsoverschot van 0,3 procent dat integraal naar het Zilverfonds gaat. Maar je beleid mag niet louter defensief zijn, je moet ook zorgen dat de economie het goed doet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234