Vrijdag 23/10/2020

Antwerpen

Sp.a keurt Antwerps bestuursakkoord met N-VA en Open Vld goed

Jinnih Beels en Tom Meeuws van sp.a. Beeld Photo News

De leden van sp.a hebben het ontwerp-bestuursakkoord met  N-VA en Open Vld goedgekeurd. 196 leden stemden voor, 78 tegen en er waren ook 4 onthoudingen. Nog nooit daagden er zoveel ‘gewone’ socialisten op voor de goedkeuring van een bestuursakkoord in Antwerpen. De leden zaten al sinds deze ochtend in een gespannen sfeer samen.

“Als we de wereld willen veranderen, moeten we in Antwaarpe beginnen.” Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) staat aan de deur van de zaal van het ABVV-kantoor in de Ommeganckstraat, achter de zoo in Antwerpen. Ze praat met een vakbondsman over het bestuursakkoord dat sp.a sloot met burgemeester Bart De Wever (N-VA). “We kunnen beter de zaken van binnenuit hervormen.”

Naast haar schuiven de leden geduldig aan. De opkomst is immens: nooit eerder daagde er zoveel volk op voor een ledencongres. Normaal gezien keuren de sp.a-leden met stalinistische meerderheden dit soort akkoorden goed. Maar vandaag blijkt niet normaal: het verzet bij de leden is groot.

Zo riep Güler Turan (sp.a), die schepen kon worden, gisterenavond openlijk op om tegen te stemmen. Gemeenteraadslid Hicham El Mzairh liet eerder al blijken dat hij weinig op heeft met dit akkoord. Zij wilden hun tegenkanting nu niet meer herhalen vanochtend. Dat het hoofddoekenverbod overeind blijft, de praktijktests niet meteen ingevoerd worden en dat de burgemeester niet meteen verbindende taal spreekt, stuit hen tegen de borst. Dezelfde bekommernissen komen bij de gewone militanten terug. “In een stad met zoveel nationaliteiten mag je toch geen verdeeldheid zaaien?” luidt het vaak. “En hoe gaan we federaal nog geloofwaardig overkomen in mei? En ook Antwerps oud-burgemeester Bob Cools heeft zich tijdens de vergadering uitgesproken tegen het akkoord, laat een militant weten. Hij kreeg veel applaus in de zaal. Cools riep op tot een onthouding omdat sp.a niet genoeg belangrijke schepenposten binnen haalde. Ook het ACOD is ontevreden omdat de partij de bevoegdheid personeelszaken niet binnen haalde.

Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache lieten zich niet zien voor de start. Zij kwamen al lang voor de vergadering aan via een aparte ingang. Geen van hen wou de pers te woord staan. Oud-burgemeester Bob Cools benadrukt dat de partij vooral genoeg cruciale schepenposten moet binnen halen. Voormalig senator Fred Erdman roept op tot rationaliteit. “Lever je mee de bouwstenen of blijf je aan de zijlijn roepen? Dat moeten we ons afvragen. We zullen dit akkoord goed moeten evalueren.”

Scheuring

Andere leden, zoals Patricia Van Goel en Uwe Rochus, zijn veel radicaler. “De partij gaat hierover uiteen spatten,” voorspelde Van Goel. “Niet dat wij dat willen, maar we moeten de socialistische waarden hoog houden. Bij een akkoord moet je water bij de wijn doen. Maar nu blijft er enkel water over. Hoe kunnen wij in een bestuur stappen met een burgemeester die zoveel leugens vertelt over migratie?” De groep ‘wij zijn socialisten’ zit op dezelfde lijn. Stephen Bouquin, hoogleraar sociologie, voorspelt eveneens een scheuring binnen de partij. “We moeten dit akkoord opnieuw onderhandelen. Dit kunnen we niet pikken.”

Andere, meer gematigde leden zeiden dat ze eerst wilden horen wat de partij nu echt heeft binnen gehaald. De partijtop stuurde op voorhand zelfs onderhandelingsnota’s door naar militanten zodat ze kan bewijzen dat ze echt wel haar stempel heeft kunnen drukken. “Dit is niet De Grote Verbinding, zoals de titel van het akkoord luidt, maar wel De Grote Noodzaak,” zegt ook Carl Petré, medewerker van het Antwerpse OCMW. “We moeten het beleid bijsturen.” Parlementslid Maya Detiège zit op dezelfde lijn. “Dit akkoord bevat heel veel stappen vooruit voor mensen in armoede. Wij moeten depolariseren.”

Ook Bij Open Vld hebben de leden van de lokale afdeling het ontwerp-bestuursakkoord goedgekeurd. Alle leden waren unaniem voor. Dat zegt de partijleiding, die de eensgezindheid verklaart door te stellen dat bijna het volledige liberale verkiezingsprogramma in het akkoord zou zijn opgenomen. Bij N-VA begon het partijcongres later.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234