Dinsdag 20/10/2020

Politiek

Sp.a is niet mals voor minister Homans: “Integratiepact is een lege doos”

Liesbeth Homans (N-VA).Beeld BELGA

De vzw Integratiepact, die racisme en discriminatie in Vlaanderen moet bestrijden, zal voor de verkiezingen geen resultaten meer op tafel leggen. Bij sp.a raakt het geduld stilaan op. “Het Integratiepact is een lege doos”, zegt Yasmine Kherbache (sp.a).

Het Integratiepact moest hét Vlaamse speerpunt worden tegen discriminatie en racisme. Het werd in 2014 met veel bombarie aangekondigd door de regering-Bourgeois, waarna bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) de vzw Integratiepact boven de doopvont hield. Het doel: de etnische kloof in Vlaanderen dichten.

Maar waar blijven de resultaten? Toen een aantal middenveldorganisaties in januari 2018 aan de alarmbel trokken omdat het Integratiepact voor hen ‘een luchtkasteel’ leek, antwoordde minister Homans in Knack dat ze tegen de lente van 2018 met concrete maatregelen zou komen. “Anders zou het maar een lege doos zijn”, voegde ze eraan toe. Wouter Van Bellingen, oud-directeur van het Minderhedenforum, zou het project trekken.

Vandaag verwijst de vzw naar twaalf projecten, onder andere om vrouwen met een migratieachtergrond te ondersteunen in het bedrijfsleven. Maar het geld voor die projecten komt uit het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF). Die middelen krijgt Vlaanderen sowieso, met of zonder Integratiepact. Zou minister Homans niet met extra maatregelen komen? En wat heeft de vzw, die anderhalf miljoen euro kreeg, intussen gedaan?

‘Magere oogst’

“Los van de AMIF-projecten zijn we met een tiental organisaties in gesprek”, legt Van Bellingen uit. “Via ateliers en werksessies helpen we hen omgaan met diversiteit en geven we bijvoorbeeld tips om de diversiteit in hun organisatie te verhogen.” Dat daarover weinig informatie naar buiten komt, is een bewuste keuze. “Onze taak is om vertrouwen op te bouwen in de samen­leving. Dat doe je in alle stilte en in een veilige omgeving. Niet op de bühne.”

Gevraagd of er voor de verkiezingen op 26 mei nog concrete resultaten op tafel worden gelegd, is het antwoord neen. “In drie jaar tijd is een integratiepact niet klaar”, duidt Van Bellingen. “Wij zijn volop bezig met het begeleiden van organisaties, overheden en bedrijven, maar op dit moment is er nog geen enkel individueel proces afgerond. De bedoeling is wel om in het najaar gezamenlijk met een groot evenement naar buiten te komen.”

Sp.a spreekt van een magere oogst. “Al jaren hangt minister Homans enorme verwachtingen op rond dit pact. Zowel zij als de andere Vlaamse ministers hebben er zich herhaaldelijk achter verscholen wanneer ze vragen kregen over racisme of diversiteit. Nu moeten we vaststellen dat het pact inderdaad – zoals minister Homans zelf zei – een lege doos is”, zegt Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache (sp.a).

‘Samenraapsel’

Dat bedrijven hulp krijgen bij hun diversiteitsbeleid, is een goede zaak, zegt Kherbache. Maar ze wijst erop dat dat ook al gebeurt via de kmo-portefeuille van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “Dit pact is een samenraapsel van losse projecten die niets structureel bijdragen. Er is geen extra beleid, geen extra plannen. En intussen worden andere relevante maatregelen, zoals praktijktesten op de huurmarkt, afgeblokt.”

Van Bellingen laat weten dat zijn kleine team doet wat het kan. Dat de Vlaamse overheid niet wil weten van praktijktesten, hoeft in zijn ogen ook geen hindernis te zijn. “Momenteel zijn er praktijktesten op federaal en lokaal niveau. En organisaties kunnen ook zelf initiatief nemen om de situatie op het terrein te veranderen. Uiteindelijk maakt het niet uit wie de inspanning doet: zolang de kat maar muizen vangt.”

Ook Homans benadrukt dat het nooit de bedoeling was dat de Vlaamse overheid alle inspanningen alleen zou leveren. “Het Integratiepact moet er net voor zorgen dat andere organisaties maatregelen nemen.” Dat opzet is geslaagd, vindt Homans. “We helpen midden­veldorganisaties, lokale besturen en scholen bij concrete acties tegen racisme en discriminatie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234