Dinsdag 29/09/2020

Vlaamse Grondwet

Sp.a: "Indruk dat Bourgeois met minderwaardigheidscomplex kampt"

Geert Bourgeois.Beeld photo_news

Noch oppositiepartijen Groen en sp.a noch coalitiepartner Open Vld lijken enthousiast over het pleidooi van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) voor een Vlaamse grondwet. Volgens Groen is een communautair debat op dit moment helemaal niet aan de orde omdat onze samenleving met meer prangende problemen kampt. Ook op het plan om de verkiezingen voor het Vlaams Parlement apart te laten doorgaan, komt heel wat kritiek.

"Ik heb de indruk dat de minister-president met een minderwaardigheidscomplex kampt", zo reageert sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke op het pleidooi van Vlaams minister-president Geert Bourgeois tegen de samenvallende verkiezingen. Vandenbroucke: "Blijkbaar vreest hij dat de volgende - samenvallende - verkiezingen niet voldoende over hem en zijn regering zullen gaan. Een tip voor de minister-president om van dat complex af te raken: voer beleid. Leg een visie op tafel over de nieuwe bevoegdheden die u in de schoot zijn gevallen".

De sp.a-fractieleider geeft meteen twee voorbeelden: de huurwetgeving en de kinderbijslag. "Dat zijn enorme hefbomen om een eigen, Vlaams woonbeleid en gezinsbeleid te voeren. Gebruik ze. Laat zien aan de Vlamingen waar u en uw regering het verschil kunnen maken. Als oppositie staan we te popelen om daarover het debat te voeren, maar we hebben nog geen voorstellen gezien, laat staan een visie".

Als die bevoegdheden ook effectief gebruikt worden, zijn er volgens Vandenbroucke geen aparte verkiezingen nodig om de verkiezingen ook over Vlaams beleid te laten gaan.

Groen: "Niet waar de burger van wakker ligt"

Oppositiepartij Groen wil het debat over de burgerrechten van de Vlamingen aangaan, maar past voor een nieuwe discussieronde over de onafhankelijkheid van Vlaanderen. "Wij stappen niet mee in het spel om een onafhankelijk Vlaanderen voor te bereiden. Het communautaire is niet waar onze burgers vandaag van wakker liggen. Er zijn zoveel andere nijpende uitdagingen: de ontspoorde begrotingen, meer en betere jobs, de vervuilende files en het tekort aan zorg", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Björn Rzoska.Beeld belga

Met die stelling kaatst Groen de bal een beetje terug naar minister-president Bourgeois. "De Vlaamse regering kan de grondrechten van Vlamingen nu al beter verdedigen. De N-VA is de grootste partij in de Vlaamse en federale regering. Zij hebben heel wat hefbomen in handen om de grondrechten van alle Vlamingen te verdedigen", aldus Rzoska.

Hij verwijst onder meer naar "het recht op (betaalbaar) wonen, strijd tegen discriminatie, recht op bescherming van gezondheid en sociale bijstand". "Op al die domeinen kan N-VA vandaag al de handen uit de mouwen steken om de grondrechten van alle Vlamingen na te leven", zegt Rzoska.

Als er een Vlaamse grondwet komt, dan moet daar volgens Groen ook het "samenwerkingsfederalisme" in verankerd worden, net als "aanvullende vormen van inspraak van burgers, naast de klassieke verkiezingen".

Open Vld: "Debat voor alle Belgen"

Ook coalitiepartner Open Vld lijkt niet enthousiast over het pleidooi van Bourgeois. "De discussie over grondrechten, waarden en vrijheden is voor liberalen een debat voor alle Belgen", zeggen ze. De Vlaamse liberalen verwijzen naar het debat over de lekenstaat dat de Kamer opstart. Dat debat zou moeten nagaan of een aantal principes uit de grondwet, zoals de scheiding tussen kerk en staat, uitgediept kunnen worden. Voor Open Vld "ligt de focus nu daarop".

Bourgeois pleitte vandaag ook voor aparte verkiezingen voor het Vlaams Parlement. Ook hier staat Open Vld niet voor te springen. "Wij zijn altijd pro samenvallende verkiezingen geweest", luidt het bij de liberalen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234