Maandag 26/10/2020

opinie

Sp.a, ik denk dat de prik uit de fles is

Ali Halioua.Beeld RV

Ali Halioua (34 jaar) is inwoner van het Antwerpse Kiel en werkt als industrieel ingenieur.

Met een prachtig staaltje van democratie is er gestemd over het akkoord. Sp.a heeft haar leden geraadpleegd! Leden die sp.a ademen, progressieven in hart en nieren, werden opgeroepen om het beleidsakkoord te steunen. Er werd als het ware een interne verkiezingscampagne georganiseerd. In een ‘gespannen sfeer’ heeft het akkoord het gehaald: 196 leden stemden voor, 78 tegen en er waren ook 4 onthoudingen. Prachtig, toch? Wel, niet helemaal.

Van de zes sp.a-gemeenteraadsleden hebben er drie tegen het bestuursakkoord gestemd. Zij hebben ook vriendelijk bedankt voor een schepenfunctie. Als er drie gemeenteraadsleden publiekelijk niet achter het akkoord staan, hoe kan dit dan een gezonde coalitie zijn?

Toegegeven, ik kan begrijpen waarom sp.a deel wil nemen aan het bestuur. Welke politicus wil nu niet besturen, het heft in eigen handen nemen? Politiek draait om macht, om impact, om verandering. Ik herinner me nog dat er bij de toenmalige naamsverandering, van SP naar sp.a, tijdens de persconferentie een fles Spa rood op tafel stond. Een bruisende partij, een socialistische partij, een partij die anders is en vooral anders zal zijn.

En zo geschiedde: de partij was anders, zo anders dat die socialistische partij in Antwerpen, twaalf jaar geleden, een hoofddoekenverbod heeft ingevoerd op basis van het neutraliteitsprincipe. Zo werd het voorbeeld gegeven aan bedrijven, scholen en zelfs zwembaden om vooral moslima’s uit te sluiten omwille van hun eigenheid en identiteit. Maar we hanteren dan wel een perverse vorm van neutraliteit, een neutraliteit die mensen uitsluit omdat ze beschermd moeten worden. We gaan in hun plaats beslissen, we gaan keuzes voor hen maken en zeggen wat goed is en vooral, wat volgens ‘onze’ normen en waarden slecht is. Het excuus dat het hier gaat over gelijkheid tussen man en vrouw en scheiding tussen kerk en staat is een farce.  Want vrouwen worden gemarginaliseerd. Bovendien wordt hen de keuze ontnomen om te beslissen voor zichzelf, en dat onder een vals voorwendsel.

Hoe dan ook, we moeten neutraal zijn. Want neutraliteit is blijkbaar iets dat uiterlijk vast te stellen is. Een loketbediende kan blijkbaar een paspoort neutraal en niet neutraal aan een burger overhandigen en het verschil zit louter in uiterlijke kenmerken.

Maar in 2013 maakte sp.a een ommezwaai, en wat een mooie ommezwaai. Sp.a zag geen heil meer in een verbod. Wat mooi dat we eindelijk gaan voor een inclusief verhaal. We hebben eindelijk door dat die mensen met een hoofddoek gewone mensen zijn, zoals jij en ik. Ook geëmancipeerde, hoogopgeleide, feministische vrouwen kunnen bewust kiezen om een hoofddoek te dragen, om welke reden dan ook. Want daar draait de emancipatie van de vrouw om, baas zijn over eigen keuzes die niet worden opgelegd door eender wie. Toenmalig sp.a-fractieleidster in de gemeenteraad Yasmine Kherbache zei: “Als we nu in het stadsbestuur zouden zitten, dan hadden we de dresscode met het hoofddoekverbod zeker afgeschaft.”

Tot nu, sp.a maakt weer een ommezwaaitje in Antwerpen. 

Van rechtzetten van fouten en het been stijf houden is bij de sp.a niet veel in huis gekomen. De N-VA heeft het been dan weer wel behoorlijk stijf gehouden. De onderdanigheid is nu reeds zichtbaar.

Tijdens de persconferentie gaf Jinnih Beels zelfs het woord aan Bart De Wever om een vraag specifiek aan sp.a gericht te beantwoorden. Voor N-VA is het hoofddoekenverbod waarschijnlijk een breekpunt. Jammer dat het dat voor sp.a niet is. 

Ik hoor je al denken, het is een symbooldossier, zo’n grote impact heeft het niet. Het heeft geen invloed op het beleid. Wel, je kan je niet inbeelden hoe het voelt om een tweederangsburger te zijn. Je beseft dan niet dat diversiteit de toekomst is en dat mensen een minderwaardigheidsgevoel geven vanuit de stad, fundamenteel fout is. 

Sp.a, ik denk dat de prik uit de fles is. Spa rood is Spa geel geworden, dat is met citroen en het smaakt een beetje zuur.

Een jood, een christen, een moslim en een atheïst zaten aan het stadsloket... Het klinkt nog steeds als de intro van een slechte mop.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234