Vrijdag 15/01/2021

Sp.a heeft te veel vrouwen in Antwerpen

In Antwerpen zit sp.a met een luxeprobleem. Voor weinig plaatsen hebben ze in de meest noordelijke provincie (te) veel vrouwen. Nu Caroline Gennez zichzelf weer op de kaart zet met het manifest van de Europese socialisten, ligt de strijd om het lijsttrekkerschap open.

"In 2014 ga ik met volle goesting weer de kar trekken in België", zegt de voormalige voorzitter van sp.a. "Ik kan niet zeggen dat ik erg actief geweest ben in het parlement, ik had even nood aan de luwte. Nu heb ik voor mezelf uitgemaakt dat ik nationaal politica wil blijven." Op het Belgisch toneel was Gennez niet te zien het afgelopen jaar. Ze werkte aan het manifest van de PES, de overkoepelende Europese partij van de socialisten, en maakte een rondreis langs de 28 lidstaten. Met de unanieme goedkeuring van haar manifest afgelopen zondag in Sofia treedt ze weer op het voorplan.

Vraag is alleen welke kar Gennez zal trekken bij de verkiezingen van mei volgend jaar: de Vlaamse, federale of Europese. Samen met het Mechelse Kamerlid dingen Monica De Coninck, Yasmine Kherbache, Kathleen Van Brempt en Maya Detiege naar een plek bovenaan één van de drie lijsten.

Moeilijke periode

De regels voor de lijstvorming, bedoeld om vrouwen te bevoordelen, werken in de provincie Antwerpen voor de socialisten in hun nadeel. Volgend jaar moeten op de eerste twee plaatsen een man en een vrouw prijken. Van Brempt en Gennez mogen dus niet achter elkaar op de Europese lijst, De Coninck en Kherbache niet op de federale lijst. Als op de eerste plaats een vrouw staat, mag de volgende vrouw dus pas op de derde plaats staan. Van die plek is het verre van zeker dat ze een zetel in het parlement oplevert.

Gennez maakt, net zoals de andere vrouwen, haar wensen nog niet kenbaar. "Het was eigenlijk niet mijn ambitie dit manifest te schrijven, jullie moeten hier niks achter zoeken", minimaliseert ze. "In Antwerpen hebben de andere partijen mannen met een machoprofiel. Wij hebben zorgzame, sterke vrouwen. Wij zullen ons niet laten verleiden tot sacochengevechten."

De PES heeft Gennez gevraagd de pen vast te houden van het effectieve verkiezingsprogramma, maar dat aanbod houdt ze nog in beraad. De zomer had ze gereserveerd voor het schrijven aan haar eigen boek, dat in het najaar moet uitkomen. Dat boek handelt over het einde van de klassieke breuklijnen die ons land verdelen.

Binnen de partij circuleren twee scenario's over haar werkelijke ambities. Ofwel, zoals ze zelf zegt, is het manifest van de Europese socialisten haar in de schoot geworpen en heeft ze daar geen verdere plannen mee. Ofwel wil ze eigenlijk nationaal actief blijven en solliciteert ze naar een plek op de Vlaamse of federale lijst. Krijgt ze daar een eerste plaats, dan kan ze in uitgesteld relais toch nog de ministerpost binnenrijven die ze in 2010 ambieerde. Toen solliciteerde ze openlijk naar een 'toffe ministerpost' en zag ze die aan haar neus voorbij gaan. "Caroline heeft een erg moeilijke periode achter de rug", luidt het. "De militanten mogen haar erg graag in Antwerpen. De voorzitter mag haar nu wel iets cadeau doen."

Het tweede scenario dat circuleert, is dat Gennez wél de sprong wil wagen naar Europa. De voormalige voorzitter laat zich zelden zien in de Kamer, op het congres van sp.a twee weken geleden gaf ze een lange uiteenzetting over Europa. Ambieert ze effectief een Europese carrière, dan zal ze het wel aan de stok krijgen met Van Brempt. Niemand twijfelt eraan dat die laatste de Europese lijst wil trekken, wel wordt eraan getwijfeld of ze genoeg steun heeft om die plek op te eisen.

Derde viool

De toekomstplannen van Gennez en Van Brempt zijn niet de enige die voorzitter Bruno Tobback met elkaar moet verzoenen. Wat doet hij met Monica De Coninck, minister van Werk, en Yasmine Kherbache, naast fractieleidster in Antwerpen ook kabinetschef van premier Di Rupo? Beiden rijden, erkent vriend en vijand, een sterk parcours. Zal één van hen bereid zijn de derde viool te spelen op een federale lijst? En waar zet je dan Maya Détiege, al tien jaar actief in de Kamer? "Wat het ook wordt", zegt een ingewijde, "de voorzitter zal met niemands gevoelens of diepste zieleroerselen rekening houden. Hij denkt enkel aan het eigenbelang van de partij."

Tobback schuift de strijd nog even voor zich uit. "Je kunt nooit genoeg vrouwen hebben", lacht hij. "Zeker niet als het goeie zijn. Laat dit een oproep zijn voor - minstens even - goede mannen. Zij mogen zich aanbieden voor de andere plaatsen op de Antwerpse lijsten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234