Donderdag 20/02/2020

Sp.a haalt vakbondslui VW Vorst en Ford Genk binnen

Brussel l De sp.a wil arbeiders in het parlement, zo liet voorzitter Johan Vande Lanotte verstaan in zijn nieuwjaarstoespraak. VW-vakbondsman Jan Van der Poorten en collega Meryame Kitir van Ford Genk mogen zich warmlopen voor de verkiezingen.

Door Gorik Van holen

"Een man of vrouw die als arbeider in een bedrijf werkt, heeft talenten en ervaringen die een socialistische partij goed kan gebruiken", zei Vande Lanotte in zijn slotspeech op het ideologische congres van de sp.a. "Het is een schande dat ik dit nog moet zeggen, het zou een evidentie moeten zijn. En dus moeten we ervoor zorgen dat bij de volgende verkiezingen mensen met ervaring op de werkvloer weer de kans krijgen in het parlement te komen. Dat is geen belofte, maar een engagement."

Nauwelijks een half uurtje eerder had ABVV'er Van der Poorten het congres onderhouden over de herstructurering bij Volkswagen Vorst. Naast een minutenlange staande ovatie kreeg hij ook een bos bloemen uit de handen van... Meryame Kitir, ABVV-afgevaardigde bij Ford Genk. De hint was niet mis te begrijpen: beiden zijn op 10 juni sp.a-kandidaat. Van der Poorten zal wellicht postvatten op de Oost-Vlaamse Kamerlijst, zo klonk het achteraf in de wandelgangen. Kitir houdt voor de partij een plaatsje warm in Limburg.

De sfeer binnen de socialistische familie is dus opperbest. Op de eerste rij zat een glunderende Xavier Verboven, die een goed jaar geleden als toenmalige ABVV-baas nog in de clinch ging met Vande Lanotte over het Generatiepact. De boodschap is duidelijk: de 'nieuwe openheid' van de sp.a, die vastbesloten is om een zo groot mogelijk stuk van progressief Vlaanderen in te palmen, gaat niet ten koste van traditionele bondgenoten.

De nieuwe bondgenoten werden op het congres verpersoonlijkt door 'klimaatmadam' Margaretha Guidone, onlangs overgekomen van Groen! en hét symbool van de groene accenten in de nieuwe beginselverklaring die de sp.a dit weekend goedkeurde. Vanzelfsprekend zal ook Guidone op 10 juni een "nuttige" - lees: niet noodzakelijk verkiesbare - plaats krijgen. Ook dierenrechtenorganisatie Gaia, het Vlaams Patiëntenforum en de Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen waren te gast op het congres en kregen elk hun paragraaf in de beginselverklaring.

Die laatste vzw was er niet toevallig. In zijn nieuwjaarstoespraak kondigde Vande Lanotte aan dat armoede, en dan vooral de moeilijkheden waarmee eenoudergezinnen kampen, een van de absolute speerpunten in de sp.a-campagne wordt. "Het armoederisico in die groep bedraagt 27 procent", zei Vande Lanotte. "Onze partij kan die schande niet langer dulden."

>4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234