Dinsdag 24/11/2020

Sp.a Gent kiest overtuigend voor Gennez

Caroline Gennez kan opgelucht ademhalen nu de Gentse sp.a-militanten haar met een ruime meerderheid hebben verkozen tot 'hun kandidaat-voorzitter'. 'Na een week vol tegenslag had ik deze overwinning echt nodig', geeft de favoriete toe.

door tine peeters

Gent l 'Ach, ik had in Gent niks te verliezen, Gennez wél', reageert De Bruyn op zijn nederlaag. 'De grote, Gentse tenoren hebben alles uit de kast gehaald om haar te laten winnen.'

In de praktijk zijn de voorverkiezingen in de lokale afdelingen totaal overbodig geworden, omdat de twee sterkste kandidaten - Gennez en De Bruyn - allang de kwalificaties hebben behaald die hen een plaats aan de start bezorgen. In de perceptie telde de uitslag van de stemronde in Gent echter dubbel en dwars mee, zeker nadat Gennez het pleit verloor in Brugge en Antwerpen en pas na veel getrek en gesleur van burgemeester Freddy Willockx de stemming in Sint-Niklaas overleefde.

Burgemeester Daniël Termont en federaal vicepremier Freya Van den Bossche lieten op voorhand al tussen neus en lippen weten dat Gennez niet veel hoefde te vrezen in Gent, al waren ze toch niet helemaal zeker van hun stuk. "Op zo'n vergadering kan de dynamiek makkelijk omslaan", klonk het vooraf. Na twijfels over de opportuniteit van een pleidooi pro Gennez lieten beiden toch hun voorkeur voor haar blijken. Van den Bossche: "Erik De Bruyn heeft relevante dingen gezegd, maar voor mij is hij niet de man die de partij kan leiden. Ik hoop wel van harte dat Caroline en Dirk (Vander Maelen, running mate van Gennez, TP) rekening zullen houden met zijn opmerkingen. We moeten niet boven de hoofden van de mensen beslissingen nemen, maar met de mensen. Die bescheidenheid moeten we aan de dag leggen. In Gent is die houding een traditie, maar op andere plekken behoort ze niet tot de realiteit."

Iets meer dan 150 partijleden brachten gisteren hun stem uit, waarbij Gennez 72 procent van de kiesgerechtigden wist te overtuigen. "Een echte opsteker", meende Gennez, die de 'aangename sfeer' in Gent roemde. "We hebben op een beschaafde, normale manier kunnen debatteren. Zoals het hoort voor een socialistische partij. In Brugge was de ontreddering zo groot dat dat niet lukte. Hier beseft de afdeling zeer goed dat we de partij met z'n allen uit het slijk moeten halen. Die eensgezindheid doet ongelofelijk deugd."

Sp.a Rood-leider Erik De Bruyn sprokkelde in Gent 20 procent van de stemmen bijeen, Genkenaar Yves Grouwels amper 7.

"Ach, ik had niks te verliezen, Gennez wel", zei De Bruyn. "Ze heeft gewonnen dankzij de overweldigende steun van het establishment. Ik ben heel tevreden met mijn score, die nog maar eens bewijst dat ik een brede onderstroom binnen de partij vertegenwoordig. Zelfs binnen afdelingen waar de kopstukken alles op alles hebben gezet om Gennez te laten winnen."

Termont begrijpt De Bruyns frustratie na de Gentse opdoffer, maar relativeert "de macht van de grote kleppers" in zijn stad. "Alsof ik tot het establishment van de partij behoor. Ik ben net een van haar meest kritische leden", schampert hij. "De Bruyn heeft zijn waarde, maar blijft een ideoloog en intellectueel die niet écht omkijkt naar de mensen." Gent lijkt niet van plan, zoals Sint-Niklaas, om voorwaarden te koppelen aan het voorzitterschap van Gennez. "Caroline beseft zelf wel dat ze geen drie mandaten kan combineren", zei Van den Bossche.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234