Vrijdag 21/01/2022

Onderwijs

Sp.a: "Ervaringsdeskundigen inzetten tegen kansarmoede in scholen"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Sp.a stelt voor kansarmoede in scholen gerichter aan te pakken door ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting in te zetten. Die ervaringsdeskundigen kunnen eventuele probleemsituaties veel sneller helpen opsporen. Volgens Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe zullen die ervaringsdeskundigen wel extra middelen vergen, maar dat geld zal "maatschappelijk dubbel en dik terugverdiend worden."

Het is een open deur intrappen, maar het blijft een uitdaging in het onderwijs: leerlingen met een moeilijke socio-economische achtergrond hebben het vaak ook moeilijker op school. Dat leidt vaak tot schoolse achterstand en een groter risico op schooluitval. Er bestaan ook al verschillende structuren en functies die dit probleem proberen te remediëren, gaande van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) tot begeleiders voor geïntegreerd onderwijs (GON-begeleiders) en zorgleerkrachten.

"Positief, maar in de praktijk ontoereikend", zegt sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe. Die bestaande structuren treden volgens hem namelijk vooral reactief op, "waardoor er op alle niveaus ondertussen kostbare tijd en middelen verloren is gegaan".

Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe. Beeld Wikimedia Commons/Joseph Castelein
Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe.Beeld Wikimedia Commons/Joseph Castelein

Extra middelen

Vandenberghe stelt voor ook pro-actief te werken door ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting in te zetten. Het gaat om mensen die vanuit hun eigen ervaringen thema's als armoede en uitsluiting begrijpbaar maken voor anderen. In scholen zouden zij versneld signalen kunnen oppikken zodat er meteen kan ingegrepen worden. "De ervaringsdeskundige moet een eerstelijnshulp zijn die automatisch in een vroeg stadium, en zonder waardeoordeel te vellen, in werking treedt", legt het sp.a-parlementslid uit.

Zo'n ervargingsdeskundigen inzetten zal extra middelen vragen, maar die zullen volgens Vandenberghe "maatschappelijk dubbel en dik terugverdiend worden". "Het terugdringen van een mismatch tussen persoonlijke talenten en het behaalde diploma als gevolg van omgevingsfactoren moet een belangrijke hefboom zijn om generatiekansarmoede te bestrijden. Want nu zijn het vaak de meest kwetsbare leerlingen die met de meest precaire diploma's afstuderen, als ze al afstuderen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234