Zaterdag 06/03/2021

Sp.a

Sp.a'ers over slechte peiling: "Integer moet je zijn, daar moet je niet over praten"

Sp.a'ers wijzen op de tekortkomingen van voorzitter John Crombez, maar niemand die hem persoonlijk verantwoordelijk acht voor de malaise waarin de partij verkeert Beeld BELGA
Sp.a'ers wijzen op de tekortkomingen van voorzitter John Crombez, maar niemand die hem persoonlijk verantwoordelijk acht voor de malaise waarin de partij verkeertBeeld BELGA

9,5 procent. De cijfers uit een MR-peiling doen de sp.a pijn aan de ogen. Net zoals het besef dat ze de oorzaak voor die dramatische resultaten aan zichzelf te danken hebben. "We hebben zelf de antenne opgestoken en de bliksem aangetrokken."

"De peiling komt hard aan. We moeten dat niet minimaliseren. We moeten dat zelfs niet relativeren", vat Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache het rode sentiment samen. Een vrolijk partijbureau was het niet, gisteren. Wanneer de barometer onder de 10 procent zakt, dan durft niemand zelfs nog fluisteren "het is maar een peiling".

Dat ze te lijden hebben onder de schandalen die de PS treffen, dat zeggen de socialisten wel. En dat het toch wel raar is dat net deze peiling lekt en niet een van de vele andere studies die de verschillende partijen met de regelmaat van de klok  bestellen. 

Maar die argumenten wegen niet op tegen de diepe zelfreflectie. “De peiling is zo desastreus dat het einde in zicht is. We mogen stilaan existentieel beginnen na te denken", stelt een lid van het partijbestuur ferm. Een parlementslid dat al twee decennia meedraait aan de top van de partij legt de vinger dan weer onverbiddelijk op de wonde: "Ethiek moet onze hoogste prioriteit zijn, maar daarom moet je dat nog niet continu van op een wit paard lopen verkondigen. Integer moet je zijn, daar moet je niet over praten."

Bliksem

Sp.a had beter wat minder de moraalridder uitgehangen, met andere woorden. Het is een analyse die door velen gemaakt wordt. Ook door gewezen voorzitter Bruno Tobback. “Je nodigt de concurrentie zo vooral uit om in alle kleine hoekjes op zoek te gaan naar wie wat in de partij fout doet. We hebben zelf de antenne opgestoken en de bliksem aangetrokken.”

Vader Louis treedt zoon Tobback daarin bij. “Het debat over integriteit kun je als traditionele partij gewoon niet winnen. Dat eindigt hoe dan ook met populisme. Ik ben het met weinig eens met Bart De Wever, maar in deze heeft hij gelijk: dit is een race to the bottom. Men is zichzelf aan het vernietigen en we trappen met onze beide voeten in de val van het populisme.”

De grootste ergernis is dat de inhoudelijke thema's naar de achtergrond zijn verschoven, doordat voorzitter John Crombez zo hard focust op zijn properehandenpolitiek. "Dat was belangrijk, uiteraard. Maar ik zou heel graag hebben dat we het eindelijk weer hebben over de dingen waar de mensen echt van wakker liggen", zegt ook Kherbache. "Over sociale zekerheid. Over veiligheid. We hebben een goede inhoudelijke lijn, maar die komt nu nauwelijks aan bod." 

Een lid van het partijbestuur treedt haar volmondig bij. "Onze mensen werken hard, maar dat is niet voldoende. Je moet je oplossingen ook uitdragen. Waar willen wij met Vlaanderen naartoe? Met onze steden? Niemand weet nu wat onze toekomstvisie is, dus dan zullen ze ook niet voor je stemmen."

Geen alternatief

Er wordt dan wel gemopperd over Crombez, de voorzitter persoonlijk verantwoordelijk houden voor de malaise doet niemand. "Ach, het probleem ligt veel dieper. De interne analyse die nu bezig is, loopt al sinds het voorzitterschap van Caroline Gennez. Zij en Bruno Tobback hebben het tij ook nooit kunnen keren", zegt het ervaren parlementslid. "John scoort communicatief niet goed en hij heeft zeker niet de langetermijnvisie die we gehoopt hadden van hem te krijgen. Maar aan de andere kant: ik zie ook geen enkel alternatief voor hem."

De JongSocialisten steken hem in een brief aan de partijtop zelfs een hart onder de riem en roepen Crombez op om vooral voort te doen. "Hoe zeer oude krokodillen zich roeren, wees ferm en blijf doorgaan", schrijven de jongeren. "En wie zich daar niet bij kan of wil neerleggen: ‘Daar is de deur’, zoals je het zelf in de lente nog verwoordde op ons congres in Brugge, John." 

En Crombez zelf? Die wenste voorlopig niet te reageren. Vandaag plant hij een brief uit te sturen naar de militanten over de desastreuze peiling. Voor de echte nieuwe start rekent de partij op september, wanneer ze haar plannen over politieke en inhoudelijke vernieuwing wil herlanceren.

Lees meer: Sp.a en PS: samen slapper?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234