Woensdag 26/02/2020

Soulwax speelt met 'Nite Versions'

De broers Dewaele workaholics? Het idee!'Men zal pas over enkele jaren ontdekken hoe revolutionair en gedurfd Soulwax wel is'

de hippe Londense Fabric plat

Geen tijd voor ledigheid

Eind deze maand brengt Soulwax een nieuwe, gitaarloze cd uit. Nite Versions werd vrijdagnacht alvast voorgesteld tijdens een gesmaakt optreden in een uitverkochte Fabric, zowat de hipste danstempel die Londen momenteel rijk is. De belangstelling voor de broers Dewaele, die met hun mash-up-project 2 Many DJ's overal ter wereld triomfen oogstten, blijft enorm. Terwijl zo'n drieduizend geprivilegieerden op de dansvloer uit de bol gingen, bleven heel wat fans zonder kaartje noodgedwongen buiten in de regen staan.

Londen

Van onze verslaggever

Dirk Steenhaut

Nite Versions is een elektronische dansplaat die rechtstreeks verwant is aan het vorig jaar verschenen Any Minute Now. Maar tegelijk wijkt ze er ook grondig van af. Hoewel beide cd's elk een ander gezicht van Soulwax tonen, geeft het strakke artwork van Trevor Jackson aan dat het om een tweeluik gaat. "Oorspronkelijk was het onze bedoeling beide platen als dubbel-cd uit te brengen, maar we kregen de tweede niet tijdig klaar", vertelt David Dewaele na het concert. "Bijna alle tracks op Nite Versions stammen uit de opnamesessies met Flood voor Any Minute Now. We hebben toen een hoop uiteenlopende dingen uitgeprobeerd: van iedere song maakten we drastisch verschillende versies en soms dachten we: hé, hier valt een prima dancetrack uit te puren. Zelf zie ik deze verzameling remixen niet als een volwaardige vierde Soulwax-plaat. Het is veeleer nummer drie bis."

Het is al na middernacht als de in het wit geklede bandleden op het podium verschijnen. Stephen Dewaele zingt slechts af en toe een vervormde flard tekst terwijl hij een laptop bedient, broer David morrelt aan knopjes en is in de weer met allerlei elektronica. Drummer Steve Slingeneyer en bassist Stefaan Van Leuven leggen dan weer een stevig ritmisch fundament, al of niet in combinatie met gesamplede beats. Maar grondig getransformeerde nummers als 'Miserable Girl' en 'E Talking' transformeren het publiek meteen in een kolkende mensenzee. Live uitgevoerde remixen: het blijft een merkwaardig fenomeen. De enige andere artiest die we het ooit zagen proberen, was David Bowie tijdens diens drum'n'bass-periode.

Voor Soulwax is de live-set in de Fabric een soort thuiskomst. "We zijn hier kind aan huis", zegt David. "Zes maanden geleden hebben we onze Nite Versions hier al eens uitgeprobeerd. Eigenlijk waren we van plan dit project slechts drie keer live te brengen: op Sonar in Barcelona, Pukkelpop en hier. Maar intussen hebben we al een uitgebreide Britse tournee in de steigers staan. We zijn wel van plan er telkens een evenement van te maken, waar ook andere artiesten bij betrokken zijn." Zo hadden de broers Dewaele in Londen Vitalic, DJ Frank De Wulf en Simian Mobile Disco uitgenodigd.

Wat Nite Versions zeker niet is, is een tegemoetkoming aan de liefhebbers van 2 Many DJ's. "Hadden we vorig jaar geen rockplaat gemaakt, dan zouden deze nummers sowieso nooit bestaan hebben", stelt Stephen. "We hebben het materiaal uit Any Minute Now gewoon uitgekleed, binnenstebuiten gekeerd en er andere accenten op aangebracht, al vind ik dat de Nite Versions best op zichzelf kunnen staan." Op de nieuwe cd staan trouwens ook enkele echt 'nieuwe' nummers, zoals 'Teachers', een cover van Daft Punk, of 'I Love Techno', dat de broers speciaal maakten toen ze twee jaar geleden als 2 Many DJ's aantraden op het gelijknamige festival. En dan is er ook nog het aanstekelijke 'NY Lipps', dat drijft op een prominente sample uit 'Funky Town' van Lipps, Inc. "Eigenlijk maakten we die track uitsluitend voor onszelf", bekent David, "maar iedereen die het hoorde vond dat we het moesten uitbrengen. Zodoende."

Van ledigheid kun je Soulwax alvast niet beschuldigen: in de vooravond had de groep al onder ruime belangstelling een promotieoptreden verzorgd in de platenwinkel HMV aan Oxford Street en na hun performance in de Fabric haalden de Dewaeles tussen 2 en 3.30 uur 's morgens ook nog hun dj-kunstje boven. Tussendoor sleutelden ze aan een remix voor Rex the Dog. "We zijn dat hoge tempo al gewend", lacht David. "Morgen doen we met Soulwax het rockfestival van Wight aan. 's Nachts breien we er een staartje aan als 2 Many DJ's. Daarna vliegen we naar Ibiza, waar we moeten draaien tot de zon opgaat. En vervolgens neem ik de vroegste vlucht naar België en duik ik de studio in met das pop." De Dewaeles workaholics? Het idee!

Qua populariteit heeft Soulwax in Groot-Brittannië zeker niet te klagen. DJ Eddy Temple Morris, die bij het radiostation XFm op zondagavond het programma Remix Session presenteert, is een bewonderaar van het eerste uur, maar ook van elders in Europa zijn mediamensen naar Londen afgezakt om met Nite Versions kennis te maken. Onder hen: Vincent Quittard, dj bij het Franse Radio Nova, maar ook actief als journalist en concertpromotor. Zijn waardering voor Soulwax is groot, zegt hij, ook al is zijn kennis niet helemaal up to date. "Wat? Hebben ze vorig jaar Any Minute Now uitgebracht? Dat wíst ik helemaal niet." Stephanie en Julia, allebei arts, zijn gelukkig beter op de hoogte. Ze noemen zich dan ook hardcore Soulwax-fans. "De broers zijn erg populair in Britse dancekringen, maar dankzij het succes van 2 Many DJ's groeit ook de belangstelling voor hun groep. Neen, op de mainstream radiostations is die niet te horen, zeker niet overdag. Maar een cultverschijnsel zou ik haar niet meer durven te noemen. Daarvoor is ze te bekend."

Bij HMV staat, na het optreden, een lange rij mensen aan te schuiven voor een handtekening. Platen van Soulwax liggen er niet meer in de rekken, dus laten de rabiaatste fans noodgedwongen een promokaartje voor Nite Versions signeren. Tussen de wachtenden bevindt zich Patrick LaViolette, een Canadese antropoloog die al tien jaar in Londen woont. "Hoewel mijn vriendin Belgische is, kende ik Soulwax maar vaag. Met 2 Many DJ's ben ik beter vertrouwd. Hoe dan ook, ik heb de voorbije weken in deze winkel nog méér artiesten aan het werk gezien: Goldfrapp, Black Rebel Motorcycle Club... Maar Soulwax stak er met kop en schouders bovenuit. De omstandigheden zijn hier verre van ideaal, en toch klonk hun set echt te gek." Overweegt hij Nite Versions aan te schaffen, zodra de cd uitkomt? "O, zeker en vast."

In de bar van de Fabric lopen we later James Hopkins, de Britse persagent van Soulwax, tegen het lijf. Hij meldt ons dat van Much Against Everyone's Advice in Groot-Brittannië zo'n 50.000 stuks van de hand gingen; van Any Minute Now tot dusver 'slechts' 20.000. "Tja, het is ook een plaat die tijd nodig heeft. Q publiceerde een lauwe recensie, NME was zelfs ronduit vernietigend. Maar beide bladen hebben inmiddels hun ongelijk ingezien. Kijk, een indie-label als PIAS heeft natuurlijk niet de middelen om grote marketingcampagnes te voeren, maar ik voel wel dat we week na week vooruitgang boeken. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen die plaat in de komende jaren zullen ontdekken en zullen inzien hoe revolutionair en gedurfd ze wel is."

De heren van Soulwax hebben echter geen tijd om lang bij dat soort details stil te blijven staan. Voor hen liggen alweer nieuwe avonturen in het verschiet. "In februari spelen we op The Big day Out in Australië", zegt Stephen Dewaele trots. "En daarna willen we zo snel mogelijk aan een nieuwe plaat beginnen."

Nite Versions van Soulwax verschijnt op 26 september bij Play It Again Sam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234