Soulwax, Fien Troch en Van Groeningen op Filmfestival Gent
De prachtige festivalposter ademt nostalgie, maar op zijn 39ste editie houdt het Filmfestival Gent wel degelijk de vinger aan de pols van de actuele wereldcinema. Het zijn de films zelf die de hoofdrol zullen spelen, want veel buitenlandse sterren worden niet verwacht. Jan Temmerman
Binnenlands filmtalent zal des te meer present tekenen, want zoals eerder gemeld zal dit jaar een recordaantal Vlaamse films vertoond worden. Het festival begint trouwens in majeur met de wereldpremière van The Broken Circle Breakdown, de nieuwe en hartverscheurende film van Felix Van Groeningen, die drie jaar geleden het festival ook al mocht openen met De helaasheid der dingen. Afgesloten wordt er met Passion van de Amerikaanse regisseur Brian De Palma, die jammer genoeg niet zelf aanwezig zal zijn, in tegenstelling tot zijn huiscomponist Pino Donaggio. Die mag een Lifetime Achievement Award komen ophalen tijdens de twaalfde editie van de World Soundtrack Awards & Concert, in het Gentse Kuipke.
De festivalposter is een zwart-witstill uit de filmnoirklassieker Out of the Past (1947) met Robert Mitchum (toen er op filmaffiches nog mocht gerookt worden) en verwijst naar het misdaadthema, dat als een rode draad doorheen de programmatie loopt. Belangrijker is evenwel de opdeling in traditionele en nieuwe secties, die volgens artistiek directeur Patrick Duynslaegher dit jaar scherper gedefinieerd werden om de toeschouwer beter wegwijs te maken in het grote aanbod.
Out of the Box
Bekende secties zijn de Competitie (met drie Vlaamse deelnemers: Het vijfde seizoen van Peter Brosens & Jessica Woodworth, Kid van Fien Troch en Offline van de debuterende Peter Monsaert), de Previews (waarbij nog eens opvalt hoe sterk de selectie van Cannes dit jaar opnieuw was, met titels als Amour van Gouden Palmwinnaar Michael Haneke, Beyond the Hills van Cristian Mungiu, Jagten van Thomas Vinterberg, Killing Them Softlyvan Andrew Dominik met Brad Pitt, Beasts of the Southern Wild van Benh Zeitlin, The Paperboy met Nicole Kidman, enzovoort) en de Officiële Selectie (waarin de echte filmfan op zoek kan naar voorlopig onbekende pareltjes).
Nieuwe secties zijn dit jaar Out of the Box (waarin plaats wordt gemaakt voor recent televisiewerk van onder meer Philip Kaufman en Gus Van Sant), en The Last Picture Show (waarin allerlei films een plaats vinden die de huidige transformatie van pellicule naar bits & bytes als onderwerp hebben). In die categorie hoort ook de documentaire The Story of Film: An Odyssey thuis, een unieke les filmgeschiedenis die vijftien afleveringen omvat en dus ook vijftien uur duurt.
Romy Schneider-expo
Muziek staat dan weer centraal in de sectie Eye Tunes, waarin zowel speelfilms als docu's met een muzikaal onderwerp verzameld worden, zoals Neil Young Journeys van Jonathan Demme en het Radio Soulwax-project Dave van Wim Reygaert, waarin Hannelore Knuts haar androgyne trekken leent voor een David Bowie-hommage. En met Almost Cinema focust Kunstencentrum Vooruit opnieuw op de eigenzinnige en vaak verrassende wijze waarop beeldende kunstenaars met cinema experimenteren.
Wie toch even weg wil uit de donkere zaal, kan in het Caermersklooster terecht voor de uitstekende Romy Schneider-tentoonstelling. En wie even achter de tralies wil, kan naar de Gentse gevangenis aan de Nieuwe Wandeling, waar enkele vertoningen georganiseerd worden van Cesare deve morire, de Gouden Beer-winnaar van Paolo en Vittorio Taviani. De Italiaanse broers komen hun film, over gedetineerden die in de Romeinse Rebibbia-gevangenis het Shakespearestuk Julius Caesar opvoeren, zelf voorstellen in Gent.
Filmfestival Gent, van 9 tot 20 oktober. www.filmfestival.be