Vrijdag 17/09/2021

Verkiezingen 2019

SOS West-Vlaanderen: sp.a en N-VA op zoek naar nieuw elan in kustprovincie

LDD-voorman Jean-Marie Dedecker viert zijn overwinning in Middelkerke na de verkiezingen van 14 oktober. De man overweegt nu een terugkeer naar de N-VA.   Beeld BELGA
LDD-voorman Jean-Marie Dedecker viert zijn overwinning in Middelkerke na de verkiezingen van 14 oktober. De man overweegt nu een terugkeer naar de N-VA.Beeld BELGA

Met de nationale verkiezingen in aantocht zijn sp.a en N-VA op zoek naar een nieuw elan in West-Vlaanderen. “Vernieuwen is goed, maar jongeren mogen geen kanonnenvlees worden.”

Sp.a staat voorlopig het verst. De partij kondigde woensdag haar West-Vlaamse lijsten aan voor de verkiezingen in mei 2019. Daarop prijken een rist jonge, onbekende namen. Alleen Wetstraat-diehards hebben al eens gehoord van nieuwe kandidaten zoals Melissa Depraetere, Bieke Moerman of Maxim Veys.

Volgens voorzitter John Crombez, die zelf de federale lijst trekt, is de verjongingsoperatie een logisch gevolg van wat hij altijd heeft gedaan als rode kopman: inzetten op vernieuwing. Tegelijk is het duidelijk dat iemand als Melissa Depraetere – die mee het F-16-dossier uitploos achter de schermen – haar tweede plaats op de Kamerlijst ook te danken heeft aan het feit dat sp.a geen overschot heeft aan bekende koppen. Na Crombez en Johan Vande Lanotte is de spoeling erg dun.

Ook bij de N-VA maakt men zich veel zorgen om West-Vlaanderen. Sinds de lokale verkiezingen is duidelijk dat er iets moet gebeuren om concurrentieel te blijven. N-VA had gehoopt op een electorale doorbraak in onder meer Brugge, Kortrijk en Roeselare maar de lokale kopstukken stelden allemaal teleur. Bovendien is de kans reëel dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois, al decennialang de sterkhouder in West-Vlaanderen, volgend jaar voor een verhuis naar Europa kiest.

Omwille van deze reden besliste N-VA enkele weken terug om Europarlementslid Sander Loones uit Oostduinkerke aan te duiden als de nieuwe minister van Defensie. Hij vervangt Steven Vandeput en krijgt nu nog goed een half jaar om zichzelf in de picture te werken. Tegelijk beseft men binnen de partijleiding van N-VA dat het (te) veel gevraagd is van de nog steeds relatief onbekende Loones om de West-Vlaamse meubelen in zijn eentje te redden bij de verkiezingen in 2019.

Dedecker

Enter Jean-Marie Dedecker. Over de knipperlichtrelatie tussen hem en de N-VA kan een dik boek geschreven worden. In 2006 sloot Dedecker zich aan bij de partij, nadat hij bij Open Vld was buiten gebonjourd. Maar CD&V, toen de kartelpartner van N-VA, stelde zijn veto tegen de gewezen judocoach. Dedecker mocht inpakken.

Sindsdien is veel water door de Noordzee gestroomd en hebben zowel Dedecker als N-VA-voorzitter Bart De Wever al aangegeven dat hun goed contact van weleer hersteld is. Al enige tijd waait dan ook het gerucht door de Wetstraat dat Dedecker, nu zijn eigen partij op sterven na dood is, alsnog voor N-VA zou kiezen.

Tot nu toe bleek dit telkens een losse flodder. Is het dit keer anders? Misschien wel. Dedecker heeft alvast zijn electorale vigeur getoond bij de verkiezingen in oktober. In Middelkerke haalde hij de sjerp binnen met een monsterscore. Voorlopig wil geen van de betrokken partijen commentaar kwijt. “Het zal vooral afhangen van Dedecker”, reageert een N-VA-bron. “Als hij zelf wil, is hij zeker welkom.”

Echtscheiding

Dedecker zelf heeft sinds de verkiezingen van 14 oktober een paar keer gezinspeeld op een nationale comeback. In een interview met Humo deze week liet hij verstaan dat hij overweegt om als onafhankelijke op de N-VA-lijst te gaan staan. De grootste hinderpaal lijkt de dagelijkse autorit naar de hoofdstad. “Als ik opnieuw elke week naar Brussel moet, riskeer ik een echtscheiding”, vertelt hij.

“Sp.a en N-VA verkeren in een totaal andere situatie en zoeken een totaal andere oplossing”, reageert politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) en kenner van het West-Vlaamse politieke landschap. “Voor sp.a wordt het sowieso moeilijk in 2019. Dan kan je misschien maar beter radicaal vernieuwen. Al zal je jonge talenten wel moeten beschermen bij een eventuele nederlaag. Anders worden ze kanonnenvlees.”

Voor N-VA, veruit de grootste partij van Vlaanderen, zou het volgens Bouteca “een slimme zet” zijn om ‘oud-strijder’ Dedecker binnen te halen. “Vooral omdat je bijvoorbeeld bij de nationale verkiezingen in 2014 zag dat Dedecker in West-Vlaanderen een sterke dam vormde tegen Vlaams Belang. Met zijn discours kan Dedecker N-VA-kiezers overtuigen om niet terug te keren naar extreemrechts.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234