Zondag 16/05/2021

Brief van de dag

Sorry voor de sorrykramp

Een onnodige 'sorry' uit het vluchtelingenkamp van Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens. Beeld AFP
Een onnodige 'sorry' uit het vluchtelingenkamp van Idomeni, aan de Grieks-Macedonische grens.Beeld AFP

Maurits Vande Reyde is voorzitter van Jong VLD.

Het viel te verwachten. Bij elke ingrijpende gebeurtenis volgt snel de roep naar verontschuldigingen. Veroordelen volstaat niet meer.

Moslimgemeenschap, vluchtelingen, mensen die wel eens pro-migratie durven zijn: iedereen moet sorry zeggen, anders zijn ze één met de daders. Nu is het wel duidelijk dat er heel veel moet gebeuren. Alleen: schuld moéten bekennen omdat een ander jouw overtuiging misbruikt, hoort daar niet bij.

De aanslagen in Brussel overstijgen ons menselijk bevattingsvermogen. Dat daar de strengste veroordelingen bij horen is nogal logisch. We kunnen het ook niet genoeg blijven doen, al was het maar om de ernst van de feiten te erkennen, iets wat we in het verleden te vaak hebben nagelaten. Prima dus dat de verontwaardiging uit alle hoeken van onze maatschappij komt. Ja, ook vanuit de moslimgemeenschap.

Een gezonde dosis zelfreflectie hoort daar ontegensprekelijk ook bij. Toen Sharia4Belgium-leider Fouad Belkacem nog een clown was, vond ik een aanslag op zijn vrije meningsuiting erger dan het gevaar dat uitging van zijn gevolg. Daar denk ik nu anders over. Net zoals luide criticasters over veiligheidsniveaus er nu wellicht meer het nut van inzien. De drama's in Parijs en Brussel doen ons allemaal voor de spiegel staan. Het zou maar erg zijn als dat niet zo was.

Maurits Vande Reyde Beeld twitter
Maurits Vande ReydeBeeld twitter
null Beeld EPA
Beeld EPA

Echter, waarom bepaalde groepen nu in een collectieve verontschuldigingskramp zouden moeten schieten is voor mij een raadsel. Een professor tweette dat de moslimgemeenschap moet tonen waar ze wil staan: wij of zij. 'Bij wij of bij zij', zo stond het er. Gelijkaardige geluiden waren te horen uit politieke hoek. Voor hen is het duidelijk: het is 'Sorry' of 'Geen vriend meer'.

De drang naar verontschuldigen werkt de desastreuze wij/zij-scheiding net in de hand. Schuld bekennen betekent sowieso dat je bij "hen" hoort. Ook al heb je er even weinig mee te maken als de christen, jood of aanhanger van het vliegend spaghettimonster om de hoek. Tweedracht zaaien, opdelen in goed en kwaad, dat is exact wat daders van terreur willen bereiken. Hun inkrimpende heilstaat is enkel nog te redden door groepen bij ons tegen mekaar op te zetten. We mogen ons daar niet aan laten vangen. Met de sorry-fetish doen we dat wel. Het vergroot enkel de kloof die nieuwe drama's in de hand werkt.

Wat er moet gebeuren, welk pad we moeten bewandelen om te voorkomen dat zoiets nog gebeurt: eerlijk, niemand heeft daar het juiste antwoord op. Het enige wat wel vast staat is dat we dit pad samen moeten bewandelen. Met alle gemeenschappen die "ons" vormen. Heeft de moslimgemeenschap daarin een grote verantwoordelijkheid om radicalisering tegen te gaan? No shit, Sherlock. Het heeft alleen geen enkele zin om hen daarin af te zonderen met een eis tot excuses, enkel en alleen om het geweten van sommigen te sussen. Sorry daarvoor.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234