Donderdag 06/05/2021

'Sorry dat ik je gepest heb, Steve'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoontes en bizarre trekjes. Deze week: Johan Petit, artistiek leider van theatergezelschap MartHA!tentatief. De fietsendief (recensie hiernaast) speelt deze week in de Bourla in Antwerpen. Vandaag heeft hij het over Nick Cave en bibboetes.

Wat is uw vroegste culturele herinnering?

"Het sinterklaasfeest in het cultureel centrum van Deurne. De zaal zat stampvol. Toen de sint op het einde door de ganse zaal werd toegezongen met 'Dag Sinterklaasje, dààg, dààg, dààg, Zwarte Piet', begonnen ze rond mij uit volle borst te zingen: 'Gooi hem buiten, joepie joepie jeej jeej jeej'. Ik ben toen mee beginnen te zingen. Heel spannend. Ik was echt bang dat ik naar de hel zou gaan."

Was u of bent u lid van een culturele vereniging?

"Ik was lid van de bibliotheek, maar nu niet meer. Ik moest te veel boetes betalen. Op de een of andere manier slaagde ik er maar niet in om mijn boeken op tijd terug binnen te brengen. Ik was zelfs een paar keer zo laat dat ik het boek van de bibliotheek verplicht moest kopen, vermeerderd met een hallucinante boete. Op den duur werd dat zo belachelijk duur dat het voor mij voordeliger werd om boeken te kopen dan ze te lenen."

Aan welke culturele hobby geeft u te veel geld uit?

"Ik geef wel veel geld uit aan boeken, maar zeker niet te veel. Misschien wel in verhouding met wat ik verdien."

In welke cultuurstad dwaalt u het liefste rond? En wat bezoekt u daar altijd?

"Ik dwaal heel graag rond in Brussel. Het leuke aan een stad is het ontdekken: het wordt saai als je elk straatje weet liggen. Ik heb een tijdje les gegeven op het RITCS, en ik nam altijd een andere route van het station naar de school. Het werd bijna een schattenjacht: achter elke hoek lag wel iets schoons."

Met welke culturele verschijning zou u weleens de nacht willen doorbrengen?

"Nick Cave. Hij is mijn allergrootste held. Na een lange nacht nog een laatste glas bij hem of bij mij thuis drinken. En dan alsof we elkaar al jaren kennen een doodgewoon gesprek voeren waarin hij dingen zegt als: 'Moet je dit plaatje eens horen?' Dat zou zo graaf zijn."

Wat wou u worden toen u tien jaar was?

"Ik heb nooit geweten wat ik wou worden. Ik was daar ook niet mee bezig. Mijn verlangens gaan gewoon niet verder dan het volgende half jaar."

Welk pak slaag herinnert u zich nog altijd?

"Op school heb ik ooit eens een pak slaag gekregen van een klasgenoot: Steve had me op mijn gezicht geklopt. Choquerend. Ik begreep niet dat iemand een ander zoiets kon aandoen.

"We moesten het gaan uitleggen bij de directie, en ik voelde me moreel superieur. Ik was het slachtoffer, hij de agressieveling. Tot Steve mokkend zei dat ik hem had uitgelachen, wat ook waar was: de hele dag had ik hem gepest. En plots snapte ik het. De pijn van mijn gepest was precies hetzelfde geweest als de onmacht die ik had gevoeld toen ik bloedend op de grond lag. Ik heb me nadien wel geëxcuseerd. Dat denk ik toch. Zo niet, dan wil ik het bij dezen graag doen: Steve, sorry!"

De fietsendief speelt deze week in Bourla, daarna op verscheidene locaties. Alle info: marthatentatief.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234