Zondag 13/06/2021

'Soprano's van Aarschot' staan voor de rechter

Een ex-burgemeester, drie schepenen, vijf stadsambtenaren, vier werknemers van een afvalbedrijf en tien aannemers staan vanaf morgen voor de correctionele rechtbank van Leuven. Het verhaal van een smeergeldaffaire tussen een stel potentaten met een hoog Sopranogehalte.

door georges timmmerman

Leuven l Meer dan 2.000 euro. Zoveel kostte een avondje boozen in stripteasebar Poco Loco in Aarschot, waar toenmalig burgemeester Willy Schellens (sp.a), een deel van het schepencollege en verantwoordelijken van een afvalfirma 'onderhandelden' over een afvalophalingscontract ter waarde van 30 miljoen euro.

Een zekere Elena, de zaakvoerster van het etablissement, kon zich helaas niets meer herinneren van die memorabele avond. "Mijn personeel weet ook van niets", verklaarde ze aan de plaatselijke krantencorrespondent. "Maar ook al zouden hier heren van het gemeentebestuur geweest zijn, dan zouden de meisjes ze toch niet herkend hebben. Ze spreken geen of weinig Nederlands."

Het in de stripteasebar beklonken afvalcontract met Leysen Containerdienst, een onderdeel van Sita (voorheen Watco), is maar een van de tientallen dossiers waarvoor de in totaal 23 verdachten terechtstaan. Er is ook sprake van onregelmatigheden met aanbestedingen bij een reeks overheidsbestellingen. Voor de aankoop van akoestische wandbekleding voor de sporthal bijvoorbeeld kreeg de gemeente offertes van drie firma's. De eerste kandidaat-leverancier leverde huishoudapparaten, nummer twee bleek een café-uitbater. Het contract ging weinig verrassend naar de derde firma, gespecialiseerd in de uitrusting van sporthallen. Vermoedelijk was de hele aanbesteding opgezet spel om de schijn van een eerlijke procedure hoog te houden.

Voorts ontdekte het gerecht onterecht gebruik van het provinciale fonds voor wegenverharding. Een aannemer zou in opdracht van de gemeente een weg aangelegd hebben op het privéterrein van een politieke vriend, terwijl het werk op de factuur werd omschreven als herstelling van gemeentewegen.

Het strafonderzoek begon in 2001 na een anonieme klacht wegens frauduleuze praktijken bij het stadsbestuur bij aanbestedingen. Speurders van de federale politie en de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC) ontdekten onregelmatigheden in verschillende dossiers in de periode 1998 tot 2000. Aanvankelijk vroeg de raadkamer de doorverwijzing naar de rechter voor slechts zes verdachten. Twee van hen, onder wie Willy Schellens, gingen in beroep tegen die beschikking, maar de Kamer van Inbeschuldigingstelling zorgde vorig jaar voor een verrassing van formaat door alle 23 verdachten alsnog door te verwijzen naar de rechtbank.

Nog voor het proces begint, is de politieke schade al aanzienlijk. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen verloor het kartel sp.a-Spirit en besloot CD&V voortaan een coalitie te vormen met VLD. Burgemeester Willy Schellens, ooit nog kabinetsmedewerker van Willy Claes, werd op de vingers getikt door partijvoorzitter Johan Vande Lanotte en moest opkrassen. Zijn gedoodverfde opvolger André Peeters, CD&V-schepen van Openbare Werken, is eveneens beschuldigd in de corruptiezaak en kon dus evenmin meteen burgemeester worden. Frans Deboes, de enige CD&V-schepen die niet voor de rechtbank moet verschijnen, kreeg voorlopig de burgemeesterssjerp. De eveneens gedagvaarde schepen Herman Pelgrims (CD&V) moest wegens zijn rol in de affaire vorig jaar ontslag nemen als kabinetsmedewerker van Vlaams minister Kris Peeters.

Ex-burgemeester van Aarschot, Willy Schellens (sp.a), wordt verdacht van fraude met overheidsgeld en corruptie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234