Vrijdag 24/05/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Sophie kreeg 20.000 euro cadeau om te beleggen

Sophie Vanluchene Beeld BinckBank

Iedereen kan beleggen, vinden ze bij BinckBank. Om dat te bewijzen, organiseert de online beleggingsbank de Binck Challenge. Drie beleggers, zowel beginnende als meer ervaren, krijgen elk 20.000 euro. Die mogen ze vijf maanden lang beleggen. Wat ze op 19 april op hun rekening staan hebben, krijgen ze mee naar huis. Dat kan dus meer zijn dan die 20.000, maar ook minder. Sophie Vanluchene is één van de drie bofkonten. Hoe pakt zij het aan? En vooral: hoeveel geld heeft ze al verdiend? 

Sophie Vanluchene
•45 jaar
•Woont in Hamme
•Werkt als uitgever
•Leest veel non-fictie, maar verdwaalt even graag in de surreële wereld van de Japanse schrijver Haruki Murakami
•‘Latenbelegger’ (laat de volle 20.000 euro door BinckBank beleggen)

Zo evolueerde de 20.000 euro van Sophie
Sophie laat haar hele budget door BinckBank beleggen. De tweede helft van december was een moeilijke periode. De dalende trend keerde vanaf 1 januari. Sinds half februari zit Sophie in de groene cijfers en maakt ze winst.

Is dit je eerste ervaring met beleggen?
Sophie Vanluchene: “Begin 2018 had ik al eens een korf aandelen gekocht: AB Inbev, Solvay. GBL en Telenet. Geen goed moment, want 2018 was geen goed beursjaar. (lacht) Ik wacht nog steeds tot ze weer boven mijn aankoopprijs stijgen. Maar ik ben er gerust in. Beleggen moet je doen met geduld en met geld dat je niet meteen nodig hebt.”

Waarom wilde je beleggen?
Sophie: “Uit frustratie over de belabberde opbrengst van het spaarboekje. Door de inflatie wordt je geld minder waard in plaats van meer.”

Hoe informeer je je over beleggen?
Sophie: “Ik las een interessant boek van Pierre Huylenbroeck: ‘Iedereen belegger, de beurs is er wél voor u’. Ik abonneerde me ook op zijn Mister Market Magazine en op De Tijd.”

Volstaat dat?
Sophie: “Eigenlijk niet. Als je het echt goed wil doen, kruipt daar veel tijd in. Het gebeurt dat ik wekenlang elke dag volg wat er gebeurt. Maar als ik een gevuld weekend of iets anders aan de hand heb, valt dat stil. Dat kan je je niet veroorloven als je zelf wil beleggen. Dan moet je de actualiteit continu volgen en snel kunnen ingrijpen.”

Laat je daarom de 20.000 euro van de Binck Challenge helemaal door BinckBank beleggen?
Sophie: “Ja. Ik weet er nog niet genoeg van om het helemaal zelf te doen en voel me goed als ‘latenbelegger’. Ik moest op voorhand een vragenlijst invullen. Dit bepaalt mijn beleggingsmix: mijn geld wordt verdeeld over een aandelen- en een obligatiefonds. Omdat ik een eerder voorzichtig type ben, is die mix in mijn geval 50%-50%. Dus wordt er 10.000 euro belegd in het aandelenfonds en 10.000 euro in het obligatiefonds. Die obligaties moeten ervoor zorgen dat mijn kapitaal zo goed mogelijk behouden blijft. Het streefdoel is om minstens 90% van mijn oorspronkelijke inleg over te houden.”

De Binck Challenge begon op 5 november. Een slecht moment om in te stappen, want in december kachelde de beurs plots achteruit.
Sophie: “Dat klopt. (lacht) Mijn beleggingsportefeuille was er niet goed van. In december verloor ik 3%.”

Hoe speelde de bank in op die woelige beurstijden?
Sophie: “Door in mijn portefeuille te schuiven met de verhouding tussen het aandelen- en het obligatiefonds. Vergelijk het met twee communicerende vaten. Doen de markten het minder, dan verschuift een groter deel van mijn belegd vermogen naar het obligatiefonds. In plaats van 50% in dat fonds en 50% in het aandelenfonds wordt de verhouding dan bijvoorbeeld 60-40. Wanneer de markten het opnieuw beter doen, gaat er weer meer van mijn inleg naar aandelen. Zo maak ik meer kans op rendement.”

De beurzen hebben zich intussen herpakt.
Sophie: “Sinds half februari sta ik weer positief. Ik houd de vingers gekruist voor een verder stijgende lijn.”

Voor de Challenge zei je dat je zeer tevreden zou zijn met een rendement van 3%.
Sophie: “De kans dat dit nog gebeurt is eerder klein. Niet erg. Ik bekijk het op langere termijn.”

Ga je blijven beleggen?
Sophie: “Ja!”

Heb je een tip voor andere beginnende beleggers?
Sophie: “Beleggen is niet alleen voor rijke mensen of economen weggelegd. Er zijn risico’s, maar op lange termijn brengt je geld meer op dan op een spaarboekje.”

BinckBank gaf drie keer 20.000 euro aan deelnemers met een overtuigende goesting om te beleggen. Met dat bedrag begeven ze zich nog tot 10 april op de beurs. Volg ze op www.binckchallenge.be.

Drie beleggers, zowel beginnende als meer ervaren, kregen elk 20.000 euro. Beeld BinckBank

Deze informatie is afkomstig van derden en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies van BinckBank. Aan elke belegging zijn risico’s verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico’s met zich meebrengt. BinckBank wijst u erop dat de dienstverlening Laten Beleggen bedoeld is voor beleggers met een beleggingshorizon die verder reikt dan de Binck Challenge en minstens 5 jaar bedraagt. De resultaten die in dit artikel worden weergegeven, zijn resultaten behaald in het verleden en vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.