Woensdag 30/11/2022

Sony snoeit in ingenieursjobs

De Belgische afdeling van Sony zet 110 van de 190 ingenieurs op straat. Er worden afdelingen gesloten en verhuisd, uitgerekend in vakgebieden die door de Belgische kenniseconomie als 'blijvers' worden beschouwd: productinnovatie en design.

Ronald Meeus

Toen elektronicaconcern Sony in oktober 2003 aangaf dat het zijn activiteiten wil reorganiseren en daardoor wereldwijd 20.000 banen op de tocht zette, luidde de consensus nog dat de Belgische afdeling gespaard kon blijven. Intussen blijkt echter dat er bij de Belgische poot van Sony Europe, gevestigd in het Zaventemse bedrijvenpark The Corporate Village, tot 110 van de 190 ingenieurs zullen moeten vertrekken. "Die 110 ontslagen is een worst-casescenario", zegt Ann Glorieus, woordvoerster van Sony België. "Onze ingenieurs werken op projectbasis: misschien krijgen we in de nabije toekomst meer projecten, misschien kunnen we een aantal ingenieurs bij andere afdelingen inlijven."

De Belgische poot van Sony Europe zal zijn afdeling die software maakt voor Sony's visuele producten verhuizen naar het Britse Basingstoke, sluit de afdelingen die componenten voor it-producten en netwerk- en softwaretechnologie maken, en slankt een vierde afdeling - die van de engineeringdiensten - af, met delokalisatie van een aantal jobs naar Japan. "Bedrijfseconomisch lijkt me dat een logische beslissing: de Belgische afdeling van Sony zit hier erg geïsoleerd binnen de wereldwijde organisatie van het bedrijf", zegt Paul Soete, algemeen directeur van de technologiefederatie Agoria. "We spreken hier ook niet over het klassieke delokalisatieverhaal: er wordt verhuisd naar Groot-Brittannië en Japan voor jobs die elders veel goedkoper kunnen worden ingevuld."

Toch is het frappant dat het hier gaat om activiteiten die in het Belgische economische bestel als 'blijvers' worden beschouwd, zegt onder meer de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV): dat productiejobs naar het buitenland worden verkast kan men intussen verkroppen, voor de verhuizing van productieondersteunende kennisjobs ziet men de argumentatie ook nog wel in, maar dat geldt niet voor 'pure' kennis- en innovatiejobs, zoals productontwikkeling en design. Het zegt wat over de houding van het bedrijfsleven ten opzichte van innovatie in België, zegt de vereniging in een mededeling: uit een enquête onder haar leden blijkt dat liefst 46 procent van hen te weinig tijd en middelen krijgt om innovatiewerk te doen. Ook over de bedrijfsstrategie ten opzichte van innovatie en de financiële erkenning van innovatoren zijn ze niet te spreken. Belangrijkste conclusie: er is menselijk potentieel maar het wordt onvoldoende benut. Volgens Soete is het feit dat men innoveert op zich geen garantie dat bedrijven hier in België blijven. "Het gaat in niet geringe mate om jobs in software-afdelingen, en in dat soort activiteiten zien we de laatste jaren de buitenlandse aanwezigheid in België lichtjes achteruitgaan. Bovendien zit de afdeling niet ingebed in een groter geheel: de op innovatie gestoelde afdelingen van Philips, bijvoorbeeld, hebben dat wel, want de afdelingen zitten verankerd dankzij de as Eindhoven-Leuven. Voor een bedrijf als Sony, dat redelijk gespreid is over de hele wereld, is Brussel niet de geschiktste plaats om aan onderzoek en ontwikkeling te doen. Het is logischer om dat te doen op een plaats waar de groep meer activiteiten heeft. Voor een bedrijf als Toyota, dat zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling in Brussel nog uitbreidt, ligt dat anders: de Belgische vestiging van Toyota zit steviger verankerd (Toyota heeft bijvoorbeeld een Europees distributiecentrum in België., RMe)."

Volgens Erna Vereycken, vakbondsafgevaardigde van de katholieke vakbond LBC, zullen de vakbonden proberen zoveel mogelijk vaste jobs te redden bij Sony Europe België.

Voor Sony, dat redelijk gespreid is over de wereld, is Brussel niet de geschiktste plaats om aan onderzoek te doen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234