Zaterdag 18/01/2020

Sonja De Becker, straks algemeen secretaris Boerenbond: 'Negatief beeld bijsturen'

De drieëndertigjarige Sonja De Becker is benoemd tot de nieuwe algemeen secretaris van de Boerenbond. Sinds de oprichting in 1890 is het de eerste keer dat een vrouw aan het hoofd van de dagelijkse werking van de Boerenbond komt te staan. Op 1 maart 2001 zal ze het roer overnemen van de pensioengerechtigde Frans Hofkens. De Becker, afkomstig uit een landbouwersgezin en juriste van opleiding, is sinds 1990 werkzaam bij de Boerenbond als achtereenvolgens juridisch adviseur, diensthoofd milieuconsulting en adjunct-algemeen secretaris.

Is deze benoeming, met de recente negatieve berichten over de landbouwsector in het achterhoofd, geen vergiftigd geschenk?

Soja De Becker: "Neen, zeker niet. Ik zie het veeleer als een uitdaging om de boerenstiel ook in de toekomst zowel economisch als maatschappelijk leefbaar te houden. Een van mijn belangrijkste opdrachten is de vernieuwingsbeweging voort te zetten die de Boerenbond enkele jaren geleden heeft opgestart. We moeten de boeren mobiliseren om de ingeslagen weg te blijven bewandelen. Het toekomstige landbouwbedrijf zal multifunctioneel moeten zijn. Nieuwe initiatieven zoals het agrarische natuurbeheer, de rechtstreekse verkoop van de landbouwproducten aan de klant en het hoevetoerisme zullen we blijven stimuleren. Het beeld van de landbouwer is bij het grote publiek met de varkenspest, de dioxinecrisis en de dollekoeienziekte er inderdaad niet op verbeterd. Als Boerenbond zullen we initiatieven moeten nemen om dit negatieve beeld bij te sturen."

Mogen we uw benoeming beschouwen als een bijdrage tot een positiever imago?

"In de eerste plaats ben ik gekozen wegens mijn capaciteiten en dossierkennis. Ik werk toch al tien jaar bij de Boerenbond en heb ondertussen al wel bewezen dat ik de stiel ken. Dat ik nog vrij jong en vrouw ben, is mooi meegenomen, maar ik ben er vrij gerust in dat dat niet de hoofdreden is voor mijn aanstelling."

Wilt u als lid van de Vlaamse Hoge Raad voor Natuurbehoud extra aandacht besteden aan het milieuonvriendelijke imago van de landbouw? "Het is mijn grootste betrachting om landbouw en milieu met elkaar te verzoenen. De relatie tussen de landbouwers en de natuurverenigingen is bezoedeld. Landbouwers beschouwen de groenen als degenen die grote delen landbouwgrond wil afnemen voor bijkomende natuurreservaten. De groenen vinden de boeren dan weer milieuonvriendelijk. Milieu en landbouw zijn niet tegenstrijdig. De boeren kunnen bijvoorbeeld perfect ingeschakeld worden in het natuurbeheer."

Uit de persconferentie van de KVLV (Katholieke Vormingswerk van Landelijke Vrouwen) blijkt dat landbouwersvrouwen het steeds maar moeilijker krijgen.

"Boerinnen krijgen het inderdaad steeds moeilijker. Ze helpen op de boerderij, doen het huishouden en in vele gevallen zijn ze nog eens verantwoordelijk voor de administratie. Met alle recente overheidsmaatregelen is het paperassenwerk de laatste jaren enorm uitgebreid. We zijn dan ook verheugd dat de minister-president maatregelen heeft aangekondigd om het papierwerk te verlichten. (RK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234