Zondag 07/03/2021

Songs: Ohia & Parker Paul

Ancienne Belgique, Brussel * Bourla, Antwerpen * Muziek-O-droom, Hasselt

De herfst begint dit jaar op 14 september. Die avond speelt Songs: Ohia in ons land. Wat een groepsnaam lijkt, is het pseudoniem van de Amerikaan Jason Molina, die voor een plaatopname de gepaste muzikanten kiest. Hij heeft een wat treurende stem, maar wie goed naar de jongste cd van Songs: Ohia luistert (The Lioness) merkt dat niet alle liedjes een grijs randje hebben. Wel integendeel, uit sommige songs spreekt hoop en getuige de teksten heeft Molina de liefde nog lang niet opgegeven (het tegendeel kon je opmaken uit de vorige cd Axxess & Ace). Songs: Ohia staat voor rustige luisterliedjes, die getuigen van de minder-is-meer-filosofie. Eenvoudig, maar indringend, een beetje folky, een beetje country en veel gevoel. Verplichte kost voor de fans van Will Oldham (Palace, Bonnie Prince Billy). In het voorprogramma speelt Parker Paul, die op een blauwe maandag als toetsenist bij Royal Trux heeft gespeeld. Hij brengt een solo-concert en zijn grappige liedjes klinken soms een beetje als Randy Newman.

Songs: Ohia & Parker Paul op donderdag 14 september om 20.30 uur in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel. Tickets: 400 frank (9,91 euro). Info: 02/548.24.24. Ohia speelt tevens op zaterdag 7 oktober in de Bourlaschouwburg in Antwerpen en op maandag 16 oktober in de Muziek-O-Droom in Hasselt.

Steely Dan

Vorst Nationaal, Brussel

Dit voorjaar bracht Steely Dan een nieuwe cd uit, Two against Nature. Het was de eerste plaat met nieuw materiaal in meer dan twintig jaar. Op de hoes staat een schaduw van de twee leden, Walter Becker en Donald Fagen. Maar het voor de hand liggende mopje ("de heren zijn een schaduw van hun vroegere zelf") mocht in de kast blijven, want de langspeler bewees dat de heren nog geen gram talent waren verloren. Maar het leek wel dat de tijd was blijven stilstaan, want de songs sloten naadloos aan bij de klassieke popplaten die Steely Dan in de loop van de seventies bijna jaar na jaar uitbracht: stijlvol gearrangeerde songs met zoete melodieën, maar minder zoete teksten. Toegegeven, songs van het niveau van 'Do It Again' of 'Bodhisattva' ontbreken op de jongste cd, maar dat mag geen bezwaar zijn om oude (en, als die er ook zijn, nieuwe) fans van dit concert weg te houden, want hardnekkige geruchten wijzen erop dat de vermelde songs, en nog een handvol andere oudjes, momenteel op de playlist staan van Steely Dan. Overigens, een concert van Fagen & Becker is sowieso een vrij uitzonderlijke gebeurtenis.

Steely Dan op dinsdag 12 september om 20.30 uur in Vorst Nationaal, Globelaan, Brussel. Tickets: 1.400-1.700 frank (34,71-41,28 euro). Info: 0900/00.991.

Radiohead & Sigur Rós

Festivalpark, Werchter

Dé cd waarnaar dit jaar het sterkst wordt uitgekeken is zonder enige twijfel Kid A, de vierde langspeler van Radiohead. Zelden of nooit is een plaat zo unaniem op de eerste plaats van jaarlijstjes beland als drie jaar geleden Ok Computer, de vorige van het Britse vijftal. Die cd was daarenboven ook een commercieel succes. Radiohead doet er momenteel alles aan om niet tot wereldsterren uit te groeien. Kid A ligt pas op 2 oktober in de winkel, dus na de huidige tournee. Volgens de laatste berichten wordt er geen enkele single uit de plaat getrokken en maakt de band geen videoclips. Kortom, het lijkt erop dat Radiohead de houding aanneemt dat wie fan wil zijn, daar enige moeite moet voor doen. Ondertussen waakt de platenfirma erover dat geen enkel exemplaar van Kid A haar kantoor verlaat. Volgens Andrew Mueller in The Independent, een van de weinige gelukkigen die ter plaatse mocht gaan luisteren, is het "een complexe, ambitieuze suite met elektronische avant rock". De typische Radiohead-elementen zouden bijna allemaal overboord zijn gekieperd. Mueller besluit dat Kid A ofwel de Dark Side of the Moon van zijn generatie wordt (een nogal dubieus compliment, als u het mij vraagt) of een uitermate catastrofale carrièrezet. Zorg dat u in Werchter op tijd in de tent bent, want in het voorprogramma speelt Sigur Rós. Het concert van dit IJslandse kwartet was op Pukkelpop nog niet helemaal je dat, maar dat de band een mooie toekomst wacht, is onloochenbaar. Wie eraan twijfelt, luistert naar de nieuwe cd Ágætis byrjun, vol lange songs met zowel klassieke klanken als elektronische geluiden, maar het resultaat zijn wel popliedjes. Niet klassiek van snit, maar intrigerend. Muziek om in te verdwalen en nadien wil je nooit meer naar huis. En nu maar hopen dat we hetzelfde over Radiohead kunnen zeggen.

Radiohead en Sigur Rós op maandag 11 en dinsdag 12 september in een tent in het Festivalpark van Werchter. Tickets: 1.200 frank (29,75 euro).

GRATIS: Metro schenkt vijf exemplaren weg van de fraaie debuut-cd Ágætis byrjun van Sigur Ros. Kaartje naar De Morgen-Metro/Sigur Ròs, Postbus 79 in 1070 Brussel.

Andre Williams

VK, Brussel

Andre Williams gaf een kleine twee weken geleden een van de leukste concerten op Pukkelpop. Om dat te vieren komt deze bad motherfucker (het zijn 's mans eigen woorden) al meteen terug. Niet te missen voor wie verstek moest geven voor Pukkelpop. De 63-jarige Amerikaan brengt rock-'n-roll gespeeld met de spirit van een zestienjarige. De muziek van de Jon Spencer Blues Explosion is een goede referentie, maar weet dat Spencer goed naar Williams heeft geluisterd (en dus niet omgekeerd). De concerten van deze springlevende bejaarde zijn absolutely x-rated, al moet gezegd dat diens onverbloemde seksuele teksten vooral grappig zijn. Williams krijgt de steun van vier strak musicerende heren die weten hoe ze moeten rocken en sporadisch zelfs een country & western-deuntje uit hun instrumenten schudden. Zonder twijfel een fijn avondje uit.

André Williams op zondag 10 september om 20.30 uur in de VK, Schoolstraat 76, Sint-Jans-Molenbeek. Tickets: 350 - 400 frank (8,68 - 9,91 euro). Info: 02/414.29.07.

GRATIS: 5 x 2 tickets. Bel morgen, vrijdag, tussen 14 en 14.30 uur naar 02/414.29.07.

Festivalhappening

Diverse locaties, Gent & Brussel

Zoals steeds organiseert het Festival Van Vlaanderen in september haar Festivalhappening, met de nadruk op klassiek (zie pagina 14) en wereldmuziek. Gent is zaterdag aan de beurt, zondag mag Brussel vieren. De muziek is niet op beide dagen hetzelfde, al zijn er heel wat overlappingen, zoals de Congolese bard Gikudi Pende, Fanfare Din Vorona uit Roemenië of de Japanse Taïko Drummers. De muziek is te horen in zalen (Vooruit, PSK, Koninklijk Conservatorium,...), maar ook op straten en pleinen. Kortom de muziek overrompelt komend weekend beide steden.

Programma: zie agenda zaterdag en zondag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234