Maandag 04/07/2022

PortrettenKoffiebars

‘Soms zelfs meer klanten dan vroeger’: hoe koffiebars een hit zijn tijdens een pandemie

Jens Oris bij zijn koffiebar Normo in Antwerpen.  Beeld Wouter Van Vooren
Jens Oris bij zijn koffiebar Normo in Antwerpen.Beeld Wouter Van Vooren

Terwijl cafés en restaurants gesloten zijn, bakken zaken met takeawaykoffie zoete broodjes. Voor veel vaste klanten is de koffiebar zelfs het lichtpunt van de lockdown. ‘Toen het sneeuwde braken sommigen bijna hun benen om tot bij ons te komen.’

Yannick Verberckmoes

Louis Waelkens (31): ‘Mensen hebben nood aan een beetje sociaal contact’

Louis Waelkens in zijn koffiebar Anna Attento in Etterbeek. Beeld Wouter Van Vooren
Louis Waelkens in zijn koffiebar Anna Attento in Etterbeek.Beeld Wouter Van Vooren

“Als het goed weer is, zoals vorig weekend, staan mensen met plezier twintig minuten buiten te wachten voor een koffie”, zegt Louis Waelkens, manager bij Ana Attento in Etterbeek en Brussel. “We beseffen ook wel dat we als koffiebar een bevoorrechte rol hebben, omdat de horeca grotendeels dicht is. Maar we zijn blij dat we onze klanten nog een plezier kunnen doen met onze koffie. Ook al is dat maar iets kleins.

“Natuurlijk is het anders dan voor de lockdown. Er is niemand meer die in de koffiebar blijft zitten, om wat op zijn laptop te werken. Nu krijgen we veel telewerkers over de vloer die als pauze een koffie komen halen en vaak even een babbeltje slaan. Je merkt dat veel mensen vandaag nood hebben aan een beetje sociaal contact.

“Ons aanbod is nu ook volledig afgestemd op takeaway. We maken bijvoorbeeld geen lunchmaaltijd met avocado’s meer. Omdat we minder eten verkopen, is onze omzet natuurlijk een pak lager dan normaal. Ik schat dat we ongeveer de helft minder inkomsten hebben. Aan de andere kant zijn er minder kosten voor personeel, maar we hebben wel vaste kosten zoals huur.

“Ik hoop dat we tegen mei weer volledig open kunnen gaan. Dat geeft ons ook nog even tijd om jobstudenten te zoeken en op te leiden en om ons aanbod weer aan te passen. Het zou fijn zijn mochten we ondertussen onze terrassen weer kunnen uitzetten. We hebben dat een keer geprobeerd in de tweede lockdown. Maar we kregen toen een waarschuwing van de politie. Sindsdien hebben we het terras niet meer buitengezet.”

Ivana Annaert (22): ‘Oppassen om niet te veel op wolkjes te lopen’

Ivana Annaert van Bar Bol in Dendermonde. Beeld Wouter Van Vooren
Ivana Annaert van Bar Bol in Dendermonde.Beeld Wouter Van Vooren

“Ik zit niet stil”, zegt Ivana Annaert, die nog geen jaar geleden begonnen is met haar koffie- en ijssalon Bar Bol in Dendermonde. “Eerst wisten we niet wat het zou geven om midden in de coronacrisis een zaak te beginnen. Maar het ging veel beter dan verwacht. Eigenlijk ben ik daar zelf van geschrokken.

“Omdat er nog weinig te doen is in de stad en omdat alle cafés dicht zijn, zijn er al veel mensen langsgekomen. Ik verkoop hoofdzakelijk ambachtelijk ijs en daarnaast ook koffie en wafels. In de zomer was er natuurlijk vooral veel vraag naar ijs. In de winter zijn het meer de wafels en de koffie.

“In november is de zaak een maand gesloten geweest om even de batterijen op te laden. De maand nadien, december, was weer een goede maand voor de verkoop. Er was veel passage van mensen, die hun inkopen kwamen doen voor de feestdagen. En ondertussen namen ze een wafel of een koffie mee. Er hebben echt al lange rijen voor de deur gestaan, daar ben ik zeer blij om.

“Wat we niet hebben kunnen doen: een openingsfeestje voor de zaak. Ik had graag mijn vrienden en familie uitgenodigd voor een opening en een bandje laten optreden, maar dat kon uiteraard niet. Maar eigenlijk kon ik achteraf bekeken geen beter moment uitkiezen om te starten. Ik heb leveranciers ook al gehoord dat ik moet oppassen om niet te veel op wolkjes te lopen. Ik kan moeilijk inschatten hoe goed de zaak gaat draaien in normale omstandigheden. Dat zullen we dan volgend jaar zien.”

Jens Oris (37): ‘Onze zaak blijft voor veel klanten een plek van afspraak’

Jens Oris in zijn koffiebar Normo in Antwerpen. Beeld Wouter Van Vooren
Jens Oris in zijn koffiebar Normo in Antwerpen.Beeld Wouter Van Vooren

“Onze zaak bevindt zich op de hoek van een straat”, zegt Jens Oris, uitbater van koffiebar Normo in Antwerpen. “Recht tegenover onze koffiebar staan er publieke banken, waar veel mensen afspreken voor een praatje. Zij komen dan ook vaak om een beker koffie. Het is in deze tijden heel waardevol dat zulke plaatsen bestaan.

“Onze koffiebar draait vooral op vaste klanten. Je kan er je klok op gelijk zetten dat sommigen om vier uur hun koffie komen halen. Dat zorgt voor een gemoedelijk ritme. Toen het sneeuwde, braken sommige vaste klanten bijna hun benen om een koffietje te komen halen. Dat was hartverwarmend om te zien. Ook nu nog blijft onze zaak voor veel klanten een plek van afspraak. Collega’s die hier samen een kop komen drinken, kan natuurlijk niet meer. Maar er zijn wel thuiswerkers, die even samen een koffie kopen.

“We hebben onze koffiebar altijd zo laagdrempelig mogelijk proberen houden. Je kan hier wel een brownie of een stuk taart kopen. Maar daar blijft het bij. Toen het nog mocht, konden bezoekers hier ook gewoon hun boterhammetjes opeten, op voorwaarde dat ze dan wel een koffie dronken. Maar omdat we nooit sterk hebben ingezet op eten, is er in ons aanbod niet zoveel verschil. Onze cijfers zullen iets lager liggen dan in andere jaren. Maar de daling is niet zo groot. Op sommige dagen hebben we zelfs meer klanten dan vroeger.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234