Zondag 11/04/2021

'Soms moet je mensen gewoon hun ding laten doen'

Het Canvas-programma Man over boek werd deze week, samen met zijn presentator, links en rechts de grond ingeboord. Stijn Van de Voorde doet er geen oog minder door dicht. 'We hadden de kritiek uit die specifieke hoek wel verwacht.'

'Een onbeduidende sof', 'een uitschuiver van formaat' of 'een programma met een presentatiestijl van het niveau van een spreekbeurt in de zesde klas'. Stijn Van de Voorde en 'zijn' boekenprogramma Man over boek werden deze week neergesabeld door de cultuurminnende goegemeente. Niets om zijn slaap voor te laten, vindt Van de Voorde. "Het zou nooit goed genoeg zijn, dat wisten we op voorhand. We hadden de kritiek uit die specifieke hoek dus wel verwacht. Gelukkig heb ik ook van veel mensen, bekenden en onbekenden, heel positieve reacties gekregen."

Al begrijpt Van de Voorde de heisa rond boeken en de combinatie met televisie niet zo goed. "Je kan over alles een programma maken. Er zijn massa's dierenprogramma's, waarom zou een boekenprogramma dan niet kunnen? Het komt er alleen op aan de juiste invalshoek te kiezen.Man over boek moest in de eerste plaats over boeken gaan. Het is geen 100 procent literair programma, al komt het wel aan bod. Op onze manier.

"Uiteraard zijn de mensen die een puur literair programma verwacht hadden ontgoocheld. Er moet snelheid in zitten, inhoud én er mag ook al eens gelachen worden. Over de diepgang van zo'n programma kun je eindeloos discussiëren. Het moest, kort samengevat, een programma zijn waar mensen zoals ik graag zouden naar kijken. Mensen die een liefde voor boeken koesteren zonder daarom de grote literatuurkenners te zijn.

"We hadden natuurlijk elke week een uur lang kunnen praten met een schrijver die zichzelf niet graag ziet over zijn boek dat ook al niet door zo heel veel mensen zal gelezen worden. Die aanpak had ons bovendien quasi zeker goede kritieken opgeleverd van de mensen die zelf al eens een boek durven schrijven en waar dus naar geluisterd wordt. Maar dat vond ik geen uitdaging. Hoeveel mensen bereik je met zo'n programma? Let op, van mij mogen zulke programma's bestaan. Maar ik wil ze alvast liever niet presenteren."

Man over boek is je eerste televisieproject. Zat je te wachten op die kans?

Stijn Van de Voorde: "Alleszins veel minder dan sommige andere mensen die voor de radio werken. Het is ook niet de eerste keer dat ze me vragen voor iets op televisie. Maar ik heb mezelf altijd voorgenomen dat ik, zowel op radio als tv, enkel dingen wou doen waar ik zelf naar zou luisteren of kijken. Dat was deze keer voor het eerst het geval.

"Ik zie tv ook absoluut niet als een trap hoger dan radio. Zeker niet wanneer je voor een zender als Studio Brussel werkt. De kans is heel groot dat ik met dit programma minder mensen bereik dan met het ochtendblok bij Studio Brussel.

"Televisie is ook een ander medium. In een radiostudio bepaal jij helemaal alleen waar het over moet gaan en wat je precies gaat vertellen. Bij televisie moeten veel meer mensen daar hun mening en zegen over geven. Al voel ik stilaan wel verandering. Er is meer ruimte voor frisse ideeën. Bij Canvas bijvoorbeeld heeft Mark Coenen het nu voor het zeggen. Die komt van Studio Brussel en je voelt wel dat er op die zender nu meer mogelijk is."

Was dat vroeger dan niet het geval?

"In oude Canvas-tijden hebben Otto-Jan (Ham, StuBru-presentator en tegenwoordig aan de slag bij Woestijnvis, PD) en ik wel eens wat dingen voorgesteld. We wilden bijvoorbeeld graag een televisieluik breien aan De Eburonen (een reportagereeks voor Studio Brussel waarin Stijn Van de Voorde en Otto-Jan Ham de wereld rondreisden, PD). Maar daar was toen geen beginnen aan. Ik vind het nog steeds jammer dat we die kans niet hebben gekregen. Af en toe moet je mensen vertrouwen en hen gewoon hun ding laten doen. Dat gebeurt soms wat te weinig op tv."

Met Otto-Jan Ham zag je je partner in crime naar Woestijnvis vertrekken. Heb je er niet aan gedacht samen met hem de overstap te wagen?

"Eigenlijk niet. We hebben het er natuurlijk wel over gehad en het is ook wel de bedoeling om ooit nog iets samen te doen. Er waren trouwens concrete plannen om opnieuw een theatershow te doen, maar die zijn voorlopig naar de koelkast verhuisd. Ik wou gewoon liever nog even voor de radio blijven werken."

Kun je bij StuBru nog wel voldoende je ding doen? Je moet als ancien tegenwoordig genoegen nemen met een rol als side-kick van Siska Schoeters.

"Een paar jaar geleden had ik nog die drang naar een eigen programma. Nu vind ik het net comfortabel om achter de schermen te kunnen verdwijnen. Siska is trouwens een veel betere presentatrice dan ikzelf. Er bestonden vroeger veel vooroordelen over Siska, vooroordelen die ze volgens sommigen zelf in het leven heeft geroepen. In het verleden liet ze wel eens ironisch uitschijnen dat ze alleen maar geïnteresseerd is in nagellak en verklede honden. Terwijl ze heel veel weet en veel meer kranten leest dan de gemiddelde radioluisteraar.

"De zin om zelf te presenteren is niet helemaal verdwenen. Als ik aan een programma werk over een onderwerp waar ik zelf iets van ken, dan wil ik dat nog steeds het liefst zelf presenteren. Maar ik kan perfect mijn ei kwijt in het bedenken van programma-ideeën.

Is er in die functie geen rol voor je weggelegd bij Radio 1? Daar schreeuwen ze momenteel om creatieve radio-ideeën.

"Daar is al vaag over gepraat, maar binnen het huidige Radio 1 zie ik voor mezelf niet meteen een rol weggelegd. Ik denk dat de zender zich nu soms te veel beperkt. Het lijkt me verstandig dat ze de boel nu even gaan openbreken. Er is niets mis met een frisse wind. Er is nood aan nieuw bloed bij Radio 1, maar of ik de man ben die daar moet voor zorgen? Dat denk ik niet.

"Het is sowieso heel belangrijk dat Radio 1 er opnieuw bovenop raakt. Een radiozender die nieuws en actualiteit brengt is essentieel voor een openbare omroep. Als hier ooit een crisis uitbreekt zoals in Griekenland en de VRT mag nog slechts één zender overhouden dan moet dat Radio 1 zijn."

Ironisch genoeg zijn jullie bij Studio Brussel deels verantwoordelijk voor de problemen bij Radio 1. Door de minder radicale, meer open koers van de zender snoept StuBru-luisteraars bij Radio 1 weg.

"Daar ben ik het absoluut niet mee eens. We zijn vandaag echt niet minder radicaal dan tien jaar geleden. Integendeel zelfs. Wie denkt dat het in de jaren 90 allemaal beter was moet er onze playlist van toen maar eens op naslaan. Clouseau stond in die periode met negen verschillende nummers in De afrekening. Dat is nu ondenkbaar.

"Misschien programmeren we nu wat breder, maar het muzieklandschap is ook veel breder geworden. Luister naar wat Gunther D. elke dag doet, luister naar de standpunten die Siska soms inneemt. Ik vind dat zeker niet minder extreem dan wat we vroeger deden.

We zijn vooral beter geworden.

"Meer dan andere radiostations trekken we lessen uit wat we in het verleden minder goed deden. We denken beter na over wat we wel en niet meer doen. Dat mensen nu langer bij ons blijven plakken heeft ook met jeugdsentiment te maken. Ook al ben je veertig en trek je zelf niet meer naar Werchter of Pukkelpop, betekent dat niet dat je niet meer wil weten hoe het er op die wei aan toegaat. "

Word je op je 36ste niet stilaan te oud voor Studio Brussel?

"Ik heb een paar jaar geleden met Otto-Jan afgesproken dat hij een roestig stuk prikkeldraad door mijn urinebuis mag komen trekken als ik op mijn 37ste nog bij Studio Brussel zit. Dat moment komt ondertussen akelig dichtbij. Mocht ik nu nog steeds iemand zijn die op campings rondhost, te leuke programma's maakt en krampachtig probeert om de jonge, hippe dude uit te hangen dan zou dat inderdaad niet gezond zijn. Maar dat doe ik dus niet.

"Mijn functie bij Studio Brussel is doorheen de jaren veranderd. Vroeger was ik degene die op de campings van Werchter en Pukkelpop mensen uit hun tent moest gaan halen. Daar ben ik nu te oud voor geworden. Ik werk nu meer achter de schermen, ik probeer de dingen door te geven die ik heb geleerd. Wat niet betekent dat ik niet twijfel. Ik wil hier op tijd vertrekken."

Is je eerste eigen tv-programma dan het begin van het einde van Stijn Van de Voorde bij StuBru?

"Zo zie ik het in elk geval niet. Natuurlijk denk ik na over de toekomst en wat er hierna komt. Maar ik voel me op dit moment nog niet extreem oud. Ik ben ook niet de oudste van het pak. Hier lopen ook nog mensen als Christophe Lambrecht en Ayco Duyster rond. En die hebben wel degelijk hun functie.

"Je wil op een jongerenzender ook niet alleen maar vijfentwintigjarigen horen. Bovendien brengen mensen op leeftijd ook een enorme muzikale kennis mee. Maar je mag ook geen oude zaag worden. Wanneer je tegen je zin een dubstep-plaat moet draaien, dan is het moment gekomen om iets anders te gaan doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234