Donderdag 08/06/2023

'Sommigen gaan panden kraken, anderen zullen dolen'

In een ultieme poging logement te vinden voor de verschillende duizenden betogers die deze week van over heel Europa naar Brussel afzakken, probeerde D14 gisteren met een ludieke actie slaapplaatsen te vinden. Enkele sociaal-culturele organisaties en scholen maakten intussen 1.700 plaatsen vrij. Maar in kringen van andersglobalisten circuleert intussen het bericht dat betogers dinsdag mogelijk overgaan tot de kraak van een leegstaand hotel in het centrum van Brussel als de stad niet met extra slaapplaatsen over de brug komt.

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Gewapend met slaapzakken trokken D14 en BruXXel gisteren naar de kerststal op de Brusselse Grote Markt. D14, een koepelorganisatie met zusterafdelingen over heel Europa, neemt deel aan de massabetoging van de ngo-sector op 14 december. De organisatie zegt dat 2.200 leden via e-mail alleen al om onderdak vroegen. Hebben hun komst al aangekondigd zonder te weten of ze een bed gaan vinden in Brussel: onder andere negenhonderd Fransen, drie keer driehonderd betogers uit Engeland, Duitsland en Griekenland. Maar ook: tien Polen en individuele betogers uit Tsjechië, Kroatië, Finland en Slovenië.

Volgens D14 stemde de Brusselse burgemeester Thielemans ermee in voor logement te zorgen op voorwaarde dat een compromis werd bereikt over het nieuwe parcours waarlangs de betoging op 14 december zal lopen. De initiatiefnemers van de betoging stemden intussen in met een nieuw traject en wilden de burgemeester dit weekend aan zijn belofte herinneren. Sandrine Mossiat, woordvoerster van Freddy Thielemans, ontkende gisteren echter dat er formele beloften over logement gemaakt zijn. "Brussel bekommert zich om de ordehandhaving rond de top van Laken, wat al een hele verantwoordelijkheid is. De burgemeester wil zijn goede wil tonen maar die druk zint ons eerlijk gezegd niet. We vragen ons af of dit geen precedent zal scheppen. Straks krijgen we vragen om onderdak telkens als in Brussel een grote manifestatie georganiseerd wordt. De federale overheid is trouwens de organisator van de top van Laken. Als er voor logement gezorgd moet worden, moet zij die taak op zich nemen."

Een gevolg van het gebrek aan opvang liet zich in het begin van vorige week voelen toen de allereerste manifestanten voor de massabetoging van 14 december arriveerden. De eerste vier kwamen helemaal uit Australië om in Brussel te komen betogen. Bij gebrek aan slaapplaats belandden ze in het bezette Leopoldstation, waar BruXXel ze voorlopig laat overnachten. Een groep Kroaten en een uit het Franse Lyon kwamen dan weer in verschillende Brusselse kraakpanden terecht.

Intussen staan de eerste sociaal-culturele verenigingen, gemeenten en particulieren op die betogers onderdak verlenen. Zo maakte De Vaartkapoen driehonderd slaapplaatsen vrij en legt de gemeente Elsene honderd mensen te slapen in de gemeentelijke sporthal. De VUB geeft vijfhonderd manifestanten onderdak terwijl in de Molenbeekse Chicago-wijk verspreid over kleine beetjes alles samen negentig mensen een bed krijgen. Volgens Gwenaël Breës van BruXXel zullen duizenden mensen na de betoging van de 14de blijven om de activiteiten van de 15de te volgen. "Ik durf te hopen dat genoeg onderdak voorzien zal zijn, anders zullen heel veel mensen in de kou moeten rondzwerven op straat. Sommige jongeren zullen niet twijfelen om leegstaande gebouwen te kraken. Maar er zullen ook oudere mensen zijn die dat zullen weigeren en nog liever in de kou lopen." Volgens Breës stelde de Brusselse eerste schepen Simons in oktober al voor Heizelpaleizen open te stellen voor betogers zonder onderdak. "Simons was toen nog niet eens op de hoogte dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de Heizel al gereserveerd had om er een internationaal perscentrum onder te brengen." Intussen stelt D14 onder andere de verlaten locatie van Brussel 2000, het Zuidpaleis en de Magdalenazaal als slaapplaatsen voor.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234