Woensdag 30/09/2020

Migratie

Sommige Syrische vluchtelingen haken af voor hervestiging in België na info over waarden en normen

►Staatssecretaris Theo Francken tijdens een bezoek aan een kamp voor Syrische vluchtelingen in de Bekavallei in Libanon, in september 2017.Beeld BELGA

Een deel van de Syrische vluchtelingen in Turkije die naar België mogen komen, haakt af na te zijn geïnformeerd over de cultuur, waarden en normen in ons land. Een ander deel wordt door het kabinet-Francken geweigerd vanwege extremisme.

In 2017 heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR 710 vluchtelingen voorgesteld aan België in het kader van de EU-Turkije-deal. Sinds maart 2016 krijgt Turkije geld van Europa om vluchtelingen tegen te houden en beloven de EU-lidstaten om een deel van hen over te nemen.

Van die Syriërs die in aanmerking kwamen om naar België te komen, is een vijfde uiteindelijk afgevallen. Vooraleer België vluchtelingen overbrengt, krijgen ze een culturele oriëntatiesessie van Fedasil, dat bevoegd is voor de huisvesting van vluchtelingen in ons land. "We bereiden hen voor op hun komst naar België, zodat ze een realistische inschatting kunnen maken", zegt Mieke Candaele van Fedasil.

Het programma van zo'n sessie blijkt te bestaan uit vier dagen van presentaties en rollenspelen over België, de voorziene huisvesting, het onderwijssysteem, de arbeidsmarkt en de waarden en normen. Vorig jaar haakte 16 procent af na de oriëntatiesessie, zo blijkt uit cijfers van het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS).

Dit jaar streeft België ernaar om 600 vluchtelingen uit Turkije te laten overkomen. Tot nu toe heeft UNHCR er 459 voorgedragen, van wie 9,8 procent is afgehaakt na de oriëntatiesessie. "Een aantal personen neemt dus afstand op basis van de info over wat ze in België kunnen verwachten", zegt commissaris-generaal Dirk Van den Bulck. "Sommige personen zijn bijvoorbeeld niet meer geïnteresseerd als ze horen dat hun kinderen in gemengde scholen terechtkomen."

Screening

De vluchtelingen worden ter plekke ook gescreend door veiligheidsdiensten en geïnterviewd door het CGVS. Op basis van hun adviezen kan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beslissen tot weigering, aangezien hervestiging wordt gezien als een gunst.

"Het gebeurt dat we in interviews tegenstrijdige verklaringen tegenkomen over hun achtergrond, waardoor hun erkenning in het gedrang zou komen", zegt Van den Bulck. "Maar een relatief groter aandeel van de weigeringen zijn personen met indicaties van extremistische ideeën of personen die banden hadden met een extremistische groepering." In 2017 ging het om 3,2 procent weigeringen, of 23 personen. Dit jaar gaat het al om 12,6 procent weigeringen, of 59 personen. Meer weigeringen dus, maar minder personen haakten zelf af.

Belang van integratie

Zowel vorig als dit jaar viel zo ongeveer 20 procent af na de culturele oriëntatiesessie of de screening. Het percentage ligt op hetzelfde peil als in Nederland, dat een soortgelijke methode hanteert. Volgens het CGVS zou die 20 procent niet alleen opgaan voor vluchtelingen uit de Turkije-deal, maar ook voor de hervestigingen naar België vanuit vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon, Niger en Uganda. Ook daar is het een gevolg van screening en culturele oriëntatiesessies.

"Dit is geen nieuwe methode, maar het belang van integratie erin is wel toegenomen", zegt Van den Bulck. Volgens het kabinet-Francken is dat op vraag van de staatssecretaris. "Enerzijds stelden we vast dat veel kandidaat-hervestigers vragen hadden over maatschappelijke thema's zoals gelijkheid tussen man en vrouw of de regelgeving rond hoofddoeken en boerka's, anderzijds is er ook de maatschappelijke bezorgdheid in ons land", zegt het kabinet.

Er loopt een pilootproject om in de beoordelingen van het CGVS integratie ook als criterium mee te nemen en zo het belang ervan nog te vergroten. In totaal zijn al 15.000 Syriërs overgenomen door de EU, een fractie van de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije en ver onder het getal van 72.000 hervestigingen die de EU-lidstaten beloofd hebben.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234