Zondag 04/12/2022

Onderwijs

Sommige scholen verwachten leerlingen pas op 4 september door Offerfeest

Sommige scholen in Gent, Antwerpen en Brussel beginnen pas op 4 september.  Beeld Sabine Joosten/ Hollandse Hoogte
Sommige scholen in Gent, Antwerpen en Brussel beginnen pas op 4 september.Beeld Sabine Joosten/ Hollandse Hoogte

Omdat het islamitische Offerfeest dit jaar op 1 september valt, hebben sommige scholen in Gent, Antwerpen en Brussel nu toch besloten om pas op maandag 4 september volledig van start te gaan.

Yannick Verberckmoes

Voor het Sint-Lievenscollege in Antwerpen is het zeker: volgend schooljaar start voor de leerlingen pas op 4 september. De school vreest dat anders te veel leerlingen die de islam aanhangen afwezig zullen blijven. De beslissing om de start van het schooljaar over het weekend te hevelen is voor directeur Johan Wagemans makkelijk te motiveren. "Praktische afspraken maken met leerlingen aan de start van een nieuw schooljaar is heel belangrijk."

Het college is zeker niet de enige school in Antwerpen die pas op 4 september leerlingen aan de schoolpoort verwacht. Ook het Scheppersinstituut gaat op die dag pas echt van start.

De discussie rond het begin van het schooljaar barstte drie maanden geleden al los. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) besloot daarop dat het nieuwe schooljaar hoe dan ook op 1 september zou beginnen, maar dat het scholen vrij staat om eventueel een pedagogische studiedag of een verlofdag te houden om de situatie op te lossen. In de regel verandert er echter niets. “Het schooljaar start sinds jaar en dag, zonder onderscheid, op 1 september", zegt ze in een reactie. "Ook volgend schooljaar."

Directeur Wagemans wil er dan ook nog eens op wijzen dat de verlate start niet betekent dat iedereen in zijn school zomaar verlof krijgt. "Eigenlijk starten we gewoon op 1 september", zegt hij. "De leerkrachten moeten zeker op school aanwezig zijn, want die dag hebben we extra overleg gepland over de leerlingen."

Gent en Brussel

Scholen in andere grote steden zitten met hetzelfde probleem. In Brussel denkt het Don Bosco Technisch Instituut (Sint-Pieters-Woluwe) eraan om op 1 september gezelschapsspelletjes te organiseren voor de leerlingen die wel naar school komen. "Ongeveer 75 tot 80 procent van onze leerlingen zijn moslims", klinkt het aan de telefoon. "De spelletjes moeten het groepsgevoel en de weerbaarheid bij de kinderen versterken."

En in Gent zullen het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius en het KTA Gito Groenkouter ook pas op maandag te beginnen. Al is het voor de tweede school nog niet honderd procent zeker, het zou niet de de eerste keer zijn dat de leerlingen niet op school worden verwacht bij een islamitische feestdag, zegt technisch directeur Marij De Keyzer. "Wij doen het voor het Suikerfeest ook altijd."

Het is niet zo dat alle scholen in grote steden op 4 september hun leerlingen weer zullen verwelkomen. Waar sommige zich toegeeflijk opstellen, is dat voor andere veel minder het geval. "Meer onderwijs is beter dan minder onderwijs", vat algemeen directeur Jacky Goris de positie van Scholengroep Brussel samen, die behoort tot het Gemeenschapsonderwijs. "Alle 61 scholen van onze groep zullen op 1 september beginnen."

Wettig afwezig

Voor moslims is het gewettigd om op het Offerfeest niet naar school te komen. Hoeveel leerlingen er precies afwezig zouden blijven op 1 september is niet bekend. Doorgaans moet de school vooraf op de hoogte worden gebracht, maar omdat het de eerste dag van het schooljaar betreft, is het onmogelijk om dat vooraf in te schatten.

Ook over het aantal moslimleerlingen bestaat bij de verschillende schoolnetten geen duidelijkheid. "We hebben daar geen zicht op", zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs. "Scholen moeten kijken naar de lokale context en op basis daarvan een beslissing nemen. Omdat 1 september dit jaar op een vrijdag valt, vermoeden we dat er ook luxeverzuim zal voorkomen. Ouders laten hun kinderen die dag dan overslaan omdat ze nog op vakantie zijn. In tegenstelling tot leerlingen die het Offerfeest vieren, zijn zij wél ongewettigd afwezig.”

Het Gemeenschapsonderwijs laat de beslissing even goed over aan de afzonderlijke schoolbesturen. "Het is uitzonderlijk dat het offerfeest op de eerste schooldag valt", laat topvrouw Raymonda Verdyck weten. "Sowieso is die dag een belangrijk onthaalmoment. We houden daarom rekening met de kinderen die afwezig zijn, omdat we niet willen dat ze achterstand oplopen. We willen dat zij zich net zo welkom voelen als de leerlingen die er wel zijn op 1 september."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234