Dinsdag 06/06/2023

WerkUpdate

Sommelier of leerkracht lager onderwijs? Lijst van knelpuntberoepen telt ruim twintig nieuwe beroepen

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De knelpuntberoepenlijst van de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB voor 2020 telt 22 nieuwkomers. Het gaat onder meer om begeleider in de kinderopvang, patissier, wijnkelner, belastingcontroleur, technoloog medische beeldvorming, winkelmedewerker en leerkracht in het lager onderwijs. Dat maakte minister van Werk, Hilde Crevits (CD&V), vrijdag bekend.

Redactie en Belga

Bij de nieuwe beroepen op de lijst was de nood aan extra personeel de voorbije jaren vaak ook al hoog. “Bij nieuwe knelpuntberoepen zoals polyvalent medewerker hotel of redder, spelen verschillende factoren een rol in de problematiek”, luidt het. “De vraag naar een combinatie van competenties zoals klantvriendelijkheid, het kunnen omgaan met mondige klanten en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. De kloof tussen wat de kandidaten verwachten en wat de werkgever verwacht is vaak groot en kan de vlotte invulling van vacatures bemoeilijken.”

In totaal zijn er dit jaar 188 knelpuntberoepen. De top tien blijft nagenoeg onveranderd. Technicus industriële installaties voert de lijst aan, gevolgd door werfleider, analist-ontwikkelaar ICT, vrachtwagenchauffeur, onderhoudsmecanicien, verpleegkundige, calculator bouw, technicus productieproces, tekenaar-ontwerper mechanica en tekenaar-ontwerper elektriciteit.

‘Het knelt overal’

Technische beroepen vormen al meer dan tien jaar de hoofdmoot van de knelpuntberoepen. “Heel wat van deze technische beroepen vormen een probleem omdat er een tekort is aan technisch geschoolde kandidaten. De arbeidsmarkt verandert aan een razendsnel tempo waardoor de vaardigheden en kennis die nodig zijn, ook in sneltempo wijzigen”, klinkt het.

“De knelpuntberoepenlijst geeft aan voor welke beroepen de krapte het sterkst voelbaar is, maar uit mijn gesprekken met werkgevers blijkt dat het zo goed als overal knelt”, zegt Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder van VDAB.

Dit jaar zijn er ook weer zes beroepen die verdwijnen uit de knelpuntberoepenlijst. Het gaat onder andere om isoleerder in de bouw, keukenmedewerker en koetswerkbouwer.

Samenwerking

Volgens minister van Werk Hilde Crevits zijn er extra inspanningen nodig om mensen naar de arbeidsmarkt te begeleiden. “Het gaat om honderdduizenden mensen die wel actief zijn maar nog niet participeren aan de arbeidsmarkt”, zei de minister in De ochtend op Radio 1. “Een van de problemen situeert zich bij vrouwen met een migratieachtergrond.”

Recent werd een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de stad Antwerpen. “Die zal projecten starten om mensen die een leefloon krijgen aan te moedigen op de arbeidsmarkt te gaan”, aldus Crevits. “Ook de sociale diensten binnen lokale besturen kunnen de VDAB informeren over talenten die bij de mensen aanwezig zijn. De samenwerking tussen de VDAB en lokale besturen moet sterker.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234