Dinsdag 31/01/2023

Solvay voor drie vierde wereldleider

dalende groei lost olieprijs af als probleem

De Belgische chemie- en farmagroep Solvay haalde vorig jaar drie vierde van zijn omzet uit activiteiten waar het wereldleider in is. 'Maar ons doel is wereldleider te zijn in alles wat we doen', zegt algemeen directeur Aloïs Michielsen.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Solvay, dat alles - van soda tot antidepressiva - maakt, heeft zich onder Michielsen laten kennen als een bouwer van allianties. In sectoren waar het geen kans ziet om zich op te werken tot marktleider, probeert Solvay om dat via een akkoord met specialisten wel te worden. Zo sloot het vorig jaar een joint venture met het Franse Plastic Omnium voor brandstoftanks en gaat het in de loop van dit jaar zijn polypropyleenactiviteiten onderbrengen bij oliegroep BP. Met BP wil Solvay ook een joint venture voor hogedensiteitspolyethyleen (HD-PE) opzetten.

Van de omzet van 8,86 miljard euro (357,4 miljard frank) die Solvay vorig jaar boekte, was drie vierde afkomstig van activiteiten waarin de groep wereldleider is. Dankzij de samenwerking met BP wordt dat 85 procent. Voor de resterende 15 procent blijft Solvay zoeken "naar partners of desinvesteringsmogelijkheden", zei Michielsen gisteren, al wou hij daarbij geen namen noemen. "Als we erin slagen om in sommige sectoren alleen leider te zijn, zullen we dat niet nalaten", zei Michielsen, "maar als we dat niet kunnen, zoeken we een partner."

De cijfers die Solvay gisteren bekendmaakte, leken iets onder de verwachtingen van de meeste analisten te liggen. Zo kwam de omzet uit onder de cijfers die zowel KBC Securities (9,17 miljard euro) als Bank Degroof (9,079 miljard euro) vooropstelden, al had dat ook te maken met de aangekondigde overdracht van de polypropyleenactiviteiten naar BP. Die verminderden de eerder verwachte omzet met 5,1 procent.

De netto courante winst per aandeel (5,2 euro) lag dan weer wel pal op de verwachtingen van beide beurshuizen.

Dat Solvay bij een omzetstijging van 13 procent een groei van de nettowinst met 'slechts' 2 procent kon neerzetten, had vorig jaar onder meer te maken met de stijging van de prijs van olie, een belangrijke grondstof in de chemische sector. Solvay had vooral bij zijn productie van kunststoffen last van die duurdere olie, al had de groep daarbij wel het geluk dat ze die stijging deels kon doorrekenen in zijn pvc-producten. Alleen tegen het einde van het jaar begon de prijs van pvc opnieuw te dalen, zegt Michielsen. Omdat de wereldwijde vraag naar pvc sterk blijft, verwacht Michielsen wel nieuwe prijsverhogingen.

Dit jaar lijkt de vertraging van de Amerikaanse en Europese economie de olieprijs te zullen aflossen als probleemstoker bij Solvay. Vooral naar de Amerikaanse markt, die voor 35 procent van de omzet zorgt, wordt het uitkijken. Michielsen voorspelde gisteren dat de Amerikaanse economie er tegen mei of juni weer iets beter zal uitzien.

De cijfers van Solvay bevestigden gisteren ook dat de groep allang niet meer het sodabedrijf is dat stichter-uitvinder Ernest Solvay (1838-1922) in 1863 oprichtte. Die activiteiten (natriumcarbonaat, chloorafgeleiden, peroxiden, zout) zorgen voor een steeds krimpend aandeel van de omzet.

Zo is de afdeling kunststofverwerking een snel groeiende tak binnen Solvay. De afdeling maakt onder meer brandstoftanks, verpakkingen voor bloed en materiaal voor nierdialyse. De omzet steeg er vorig jaar met 15 procent (tot 1,7 miljard euro), de courante winstmarge ligt er, ondanks een daling in 2000, nog steeds hoog (17 procent).

Michielsen wees er gisteren ook op hoe goed de farma-afdeling, met een omzet van 1,55 miljard euro de kleinste tak van Solvay, vorig jaar wel presteerde. De verkoop van hormoonbehandelingen, die een aandeel van 30 procent van de omzet van de farma-afdeling inpikken, steeg 21 procent. Luvox, het antidepressivum van Solvay, kende "een opvallend succes". Solvay moet hopen dat dat succes voldoende is om de daling van de verkoop in Europa en de VS te compenseren. Daar vreten generische geneesmiddelen aan het marktaandeel van Luvox. Solvay moest ook toegeven dat het op de markt voor hypertensiva moet opboksen tegen een "keiharde" concurrentie.

Terwijl farmabedrijven wereldwijd nog steeds aansturen op fusies om hun researchkosten te spreiden en hun productportfolio te verbreden, liet Michielsen zich gisteren niet verleiden tot uitspraken over de kleinschaligheid van Solvay-farma. "Er zit een sterke groei in die activiteiten, we hebben daar vorig jaar sterk in geïnvesteerd en we zien nu al resultaten. Dat is een bron van aandeelhouderswaarde. Maar op het gebied van size wil ik geen uitspraken doen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234