Zaterdag 28/01/2023

Solvay drijft op farma en pvc

Ook al ontevreden over Brusselse beurs

Vooral de volatiele markt voor pvc en nieuwe farmaceutische producten markeerden 1999 voor Solvay. De Belgische farma- en chemiegroep maakte gisteren resultaten bekend die aan de bovenkant van de analistenverwachtingen lagen.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Solvay is al lang niet meer het sodabedrijf dat stichter-uitvinder Ernest Solvay (1838-1922) in 1863 oprichtte. Vandaag zorgen die activiteiten (natriumcarbonaat, chloorafgeleiden, peroxiden, zout) nog wel voor 30 procent van de omzet van de multinational, maar dat vermindert snel. Uit de jaarresultaten die algemeen directeur Aloïs Michielsen - de eerste topman die niet uit de Solvay-familie komt - gisteren voorstelde, blijkt dat Solvay steeds meer omzet en winst puurt uit zijn farmaproducten en uit de productie en verwerking van pvc en verwante kunststoffen.

Alles samen zat Solvay met een groepsomzet van 7,89 miljard euro en een netto courante winst van 423 miljoen euro aan de bovenkant van de verwachtingen die de analisten voor de groep vooropgesteld hadden. Bij de zeventien analisten die door de het financiële persbureau Bloomberg ondervraagd werden, varieerden de voorspellingen voor de netto courante winst van 349 miljoen tot 438 miljoen euro.

De farmasector leverde vorig jaar een omzet van 1,35 miljard euro, een stijging van 16 procent. Daarmee haalt die afdeling een aandeel van 17 procent in de groepsomzet. De lopende winst van de farmatak - die kaskrakers als het antidepressivum Luvox in huis heeft - steeg met 16 procent en draagt 24 procent bij tot de groepswinst van Solvay. Daarmee heeft de farmaceutische afdeling binnen Solvay de voorbije jaren een kleine quantumsprong gemaakt. In 1995 droeg de afdeling nog maar 13 procent bij tot de groepswinst. Michielsen zei dat de bijdrage van de farmatak alleen nog maar zal toenemen. De basis voor die toename heeft Solvay in 1999 onder meer gelegd met de lancering van nieuwe producten, zoals het antihypertensivum Teveten en Aceon in de VS en Europa en de lancering van het eerste en enige antidepressivum SSRI in Japan. In de VS is Solvay met een bescheiden doorbraak bezig op de farmamarkt. Zo heeft het goede hoop zijn martkaandeel van 2 procent voor Luvox uit te breiden en breidde het zijn verkoopsnet uit van 450 tot 1.100 medische afgevaardigden. In de ombouw van Solvay tot een gediversifieerde groep blijkt ook de kunststofverwerking een erg lucratieve tak. Solvay maakt onder meer kunststof buizen, folies en spuitstukken voor de autosector. Dat geheel zette vorig jaar een winstsprong van 11 procent neer en een omzettoename van 4 procent. Solvay kondigde begin dit jaar ook aan dat het met het Franse Plastic Omnium een joint venture gaat opzetten voor de productie van plastic brandstoftanks, een activiteit waarin de twee samen wereldleiders gaan worden. De grondstoffen voor zijn kunststofverwerking maakt Solvay grotendeels zelf. Die afdeling was de enige die vorig jaar minder winst maakte (-2 procent) in vergelijking met 1998. Dat heeft alles te maken met de klappen die de groep tot midden 1999 kreeg op de pvc-markt. Tijdens die periode zakten de marges op pvc gestaag weg, van zo'n 500 euro per ton tot zo'n 300 euro. Michielsen kon aankondigen dat die marges zich tijdens de tweede jaarhelft helemaal herpakten. Ze stegen met 40 procent in het tweede semester. Michielsen sloot zich gisteren ook aan bij het koor van toplui, zoals Fortis-voorzitter Lippens en UCB-topman Jacobs, die klaagden over de beurs van Brussel, de rode lantaarndrager van de westerse beurzen. De aanhoudend zwakke prestaties van de Bel 20 stralen immers slecht af op het aandeel van Solvay. Michielsen zei dat Solvay daarover praat met de beursdirectie. "Men weet dat er een probleem is."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234