Dinsdag 29/11/2022

Solliciteren leer je straks op de banken

Leren solliciteren komt op het lesprogramma, om zo jongeren beter te wapenen in de strijd om een job. Hiervoor gaat de VDAB samenwerken met het gemeenschapsonderwijs. 'Het blijft te lang een ver-van-mijn-bedshow.'

Vroeger was het simpel. Je studeerde af (of niet), zocht naar vacatures die bij je opleiding of goesting pasten en wachtte rustig af. Afhankelijk van de conjunctuur betekende dat iets langer of minder lang wachten, iets meer of iets minder brieven schrijven. Meestal volgde die uitnodiging wel.

Bedrijven, op hun beurt, selecteerden kandidaten op basis van competenties die min of meer strookten met het gezochte profiel. Wie zonder okselvijvers of spraakgebrek op het gesprek verscheen, kon aan de slag (en dan nog). Uit een iets soepelere selectie groeide later, wie weet, wel een witte raaf die onschatbaar zou blijken voor het bedrijf.

Sinds 2008 is alles anders. Toen maakte de werkloosheidscurve een ferme knik om zich sindsdien niet meer dan voorzichtig te herstellen. Eind december klokte de jongerenwerkloosheid 4,5 procent lager af dan in december 2013. Nog steeds vertegenwoordigen -25-jarigen 20 procent van alle werklozen en zoeken meer dan 45.000 jongeren naar een job. Ze zijn de zwakste groep, zegt Bartelijne van den Boogert, woordvoerster van de VDAB. "De eersten om weer aangeworven te worden als de economie wat aantrekt, maar ook de eersten om weer te vertrekken als het economisch moeilijk gaat. Het is trouwens erg belangrijk om je lancering op de arbeidsmarkt niet te missen."

Hardnekkig probleem

Bibliotheken kunnen worden gevuld met studies die uitwijzen hoe lang en hoe diep een slechte start doorwerkt in een carrière. Vooral laaggeschoolden zijn de klos. Deze groep is tegelijkertijd het moeilijkst aan het werk te krijgen. Ook onder jongeren.

Azedinne (21) heeft vandaag zijn draai gevonden in de bouwsector. "Ik hou wel van het zware werk." Maar toen hij op zijn achttiende schoolmoe zijn opleiding grootkeuken in het vierde jaar vaarwel zei, had hij geen idee waarheen. "Ik heb een jaar of twee rondgezworven. Niks gedaan" Een inschrijving bij de VDAB leverde niets op. Hij wist niet wat hij wilde, ging door een moeilijke periode. Intensieve begeleiding en duwtjes in de juiste richting door de Gentse vzw Jong, gericht op kwetsbare jongens en meisjes, gaven hem weer energie. Een instapbaan in de Kringwinkel leidde tot een contract van een jaar bij een renovatiebedrijf. Hij wil opnieuw een opleiding volgen. "Eerst als klusjesman. Daarna zien we wel weer. Het voelt vandaag alsof alles mogelijk is."

Het is een hardnekkig probleem, zegt Van den Boogert. "Veel jongeren hebben geen idee wat ze goed kunnen of graag willen. Solliciteren blijft te lang een ver-van-mijn-bedshow. Ze zijn bezig met uitgaan, een lief en hun vrienden maar niet met werk. Eigenlijk zouden ze op de schoolbanken al een loopbaanaccount bij VDAB moeten aanmaken."

De eerste raadgevers als het over werk zoeken gaat, zijn meestal de ouders. Maar de informatie die jongeren van hen krijgen is volgens de VDAB vaak verouderd. Een kostuum om te solliciteren, een handgeschreven brief, het is in tijden van sneakers op kantoor en vacatures via Twitter hopeloos achterhaald.

Door de samenwerking met het gemeenschapsonderwijs hoopt de VDAB jongeren sneller achter hun veren te zitten en meer accurate informatie te geven. Volgende week dinsdag ondertekenen beide organisaties een samenwerkingsovereenkomst. De focus gaat in de eerste plaats naar het beroeps- en technisch onderwijs. Studenten krijgen bijvoorbeeld informatie over hoe een verzorgd cv er uit ziet en moeten nadenken over wat ze echt willen en kunnen.

De VDAB hoopt dat het verplichte karakter van de lessen en het feit dat de informatie gegeven wordt door een leerkracht die hen kent, helpt om jongeren wakker te schudden. De docenten zullen hiervoor worden opgeleid. "Leerkrachten kunnen bijvoorbeeld beter inschatten wat de competenties van jongeren zijn, en of de studie van hun keuze een verstandige is."

Garantie op werk

Maar zelfs de perfecte sollicitant kan de VDAB vandaag geen werk garanderen, geeft de VDAB toe. "Het grootste probleem is van economische aard. Met meer jobs gaat alles veel gemakkelijker."

Eind deze maand wordt een campagne afgetrapt om starters aantrekkelijker te maken voor het bedrijfsleven. Jongeren moeten bij hun sollicitatie reclame maken voor aantrekkelijke want goedkopere modellen zoals stages of een IBO-contract, bedoeld om te leren op de werkvloer in ruil voor een premie voor de werkgever. "Bedrijven moeten jongeren vaker een kans geven, jonge mensen moeten zichzelf beter leren verkopen." Maar ook die vaardigheid, zegt Van den Boogert, "is op dit moment geen garantie op werk".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234