Donderdag 28/01/2021

Terreurdreiging

Soldaten bij 'risicovolle' voorstelling 'De Jodin' van Opera Vlaanderen?

Beeld BELGAIMAGE

Staan er binnenkort militairen voor het operagebouw? Dat is de vraag waar de politie van Gent en van Antwerpen zich momenteel over buigt. Want de voorstelling 'La Juive' of 'De Jodin' van Opera Vlaanderen zou wel eens extra veiligheidsmaatregelen kunnen vereisen.

La Juive of De Jodin. Zo heet de productie die Opera Vlaanderen vanaf 14 april in Gent en vanaf 29 april in Antwerpen op de planken brengt. Een relatief onbekend stuk van Fromental Halévy, maar brandend actueel omdat het zich afspeelt tegen de achtergrond van toenemend extremisme. Bovendien organiseert Opera Vlaanderen naar aanleiding van de opvoeringen in beide steden een internationale conferentie rond de werken van Joodse componisten, auteurs en artiesten. Een onderwerp dat sinds de aanslag op het Brusselse Joods Museum vorig jaar extra veiligheidsmaatregelen vereist.

Bij Opera Vlaanderen wil men er niet veel over kwijt. "Als dat nodig zou zijn, volgen wij de standaard veiligheidsprocedure, net zoals we dat doen wanneer we bijvoorbeeld hoog bezoek ontvangen", zegt Wilfried Eetezonne.

Bijzonder dom

En dat houdt in dat het aan de lokale politie is om in te schatten of er extra maatregelen nodig zijn. In Gent is dat al gebeurd. "Er is hierover overleg geweest met de organisator", bevestigt burgemeester Daniel Termont (sp.a). "Maar welke maatregelen er al dan niet worden getroffen, kan ik u uit veiligheidsoverwegingen niet vertellen."

Die mogelijke maatregelen zijn op dit moment ook nog niet bepaald, zegt Manuel Mugica Gonzalez, woordvoerder van politie Gent. "Momenteel zijn wij bezig met een risicoanalyse op basis van de info die we hebben ingewonnen. Eenmaal die gemaakt is zullen wij in samenspraak met de organisator bepalen welke veiligheidsmaatregelen er gemeenschappelijk genomen zullen worden en wat de taakverdeling tussen de organisator en politie is. In ieder geval wordt er geenszins overwogen om militairen in te zetten. Dit was ook niet het geval in Gent tijdens de voorbije periode van terreurdreiging."

Ook in Antwerpen zal zo'n risicoanalyse gebeuren. "De dienst informatie van de lokale politie maakt een veiligheidsanalyse van elk evenement waar mogelijk een risico aan verbonden is", zegt Philippe Beinaerts, kabinetschef van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Op basis daarvan beslist de politie of - en zo ja, welke - maatregelen noodzakelijk zijn. Het zou bijzonder dom zijn van mij om u die beslissing nu al mee te delen."

Sinds de verhoogde terreurdreiging in januari heeft de stad Antwerpen militairen ingezet om Joodse wijken te bewaken. De vraag of deze ook voor de deur van de Opera zullen worden geplaatst, wordt door het kabinet van de burgemeester ontweken. "Over één ding kan ik u geruststellen: er zijn in Antwerpen nog nooit militairen ingezet voor operavoorstellingen."

Niet de eerste keer

Militairen krijg je ook niet zomaar voor de deur, zegt Tony Langone, woordvoerder van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). "Als Opera Vlaanderen militairen wil, moet de directie contact opnemen met het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Hun experts moeten dan beslissen of het om een ernstige dreiging gaat. En als niveau 3 van kracht zou zijn, moet men eerst bekijken de politie niet zelf kan instaan voor de bewaking. Daarna kan pas onderzocht worden of er soldaten ingezet kunnen worden."

Vermoedelijk zullen de veiligheidsmensen van Opera Vlaanderen in de eerste plaats versterking krijgen van de lokale politie. Voornamelijk omdat het eigen personeel geen publiek mag controleren.

Die versterking zou trouwens niet de eerste keer zijn. In 2009 was er al verhoogde waakzaamheid bij de opvoering van 'Samson et Dalila'. Een spraakmakende voorstelling, want het stuk werd geregisseerd door een Israëlische en een Palestijnse regisseur. Het publiek heeft toen weinig van de betroffen maatregelen gemerkt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234