Zondag 18/08/2019

Sol aan zee

kunstgrepen l Luc Lambrecht

Galerie Mulier Mulier in Knokke-Zoute toont al jaren kunstenaars die het begrip kunst op hun eigen bijzondere wijze verbreden. Na presentaties van onder meer Panamarenko, Pol Bury, Lawrence Weiner en Art & Language pakken de broers Mulier nu uit met tekeningen van de Amerikaan Sol LeWitt. LeWitt (°1928) is met zijn roemruchte Sentences on Conceptual Art de onbetwiste theoretische grondlegger van de conceptuele kunst. Mettertijd transformeerde zijn oeuvre van koele, beredeneerde werken in zwart en wit op papier of muur naar kubussen of piramides in de verleidelijkste kleuren. LeWitt is een meester in muurschilderingen, die hij echter nooit zelf uitvoert. Assistenten maken die op basis van zijn plannen. In Knokke kun je nu kennismaken met de wereld van deze fantast, van zijn zeer wetenschappelijke, beredeneerde tekeningen uit de jaren zeventig, tot zijn recentste, vrij golvende gouaches waaruit een onmetelijke drang naar vrijheid spreekt. In nerveuze tijden waarin het nieuwe zegeviert mag je al eens stilstaan bij de peetvaders die zoveel losmaakten, door hun stijl en gedachten.

Gouaches van Sol LeWitt, tot 20 december, tijdens het weekend van 10.30 tot 12.30 uur en van 15 tot 18.30 uur, in Mulier Mulier Gallery, De Wielingen 14, Knokke-Zoute, 0475/44.70.75.

Meerdere multipels aan het kanaal

Je hebt zo van die organisaties die een mooi vangnet voorzien voor wie met zijn werk buiten de officiële smaak valt. De mondvol Center for Contemporary Non-Objective Art, kortweg CCNOA, is er zo eentje, in de buurt van het Brusselse kanaal. Met weinig middelen - een in buurt waar de huurprijzen de pan uitswingen - toont het CCNOA springlevende abstracte kunst, stevig gefundeerd op de grote tradities, van constructivisme over Bauhaus tot minimal art en alle vertakkingen. Voor de tweede tentoonstelling in de nieuwe ruimte ging Petra Bungert uit van de multipel. Die zijn er wellicht meer dan genoeg: het is alsof kunstenaars allemaal betaalbare edities en prenten van hun werk willen. Maar er zijn er maar weinig die de print als een artistieke uitdrukking an sich beschouwen. Het CCNOA bracht niet minder dan 70 edities en prints bij elkaar die dat wel doen, met een prachtige lijst kunstenaars, met John Cage, Philippe Van Snick, Lucie Renneboog, Gerwald Rockenschaub en vele anderen.

Molti Multipli, opent morgenavond om 18 uur met performances van Dominique Thirion en Gwendolin Robin, nog tot 19 december, vrijdag tot zondag van 14 tot 18 uur, CCNOA, Barthélemylaan 5, Brussel, www.ccnoa.org, 02/502.69.12.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden